|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Musta
|
Temat postu: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Czw Lip 16, 2009 8:14 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Wto Lip 29, 2008 4:54 pm Posty: 18 Miejscowość: Wro
|
|
To może i ja bym poprosiła o wykrój ^^ musta-15(at)o2.pl
|
|
| Góra |
|
 |
|
Panna Wig
|
Temat postu: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Pią Lip 17, 2009 11:48 am |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Pią Maj 15, 2009 8:30 pm Posty: 55
|
|
Dziękuje bardzo za schemat. Jeszcze nie bardzo miałam czas dokładnie się w niego zagłębić, ale rzuciłam okiem - baaardzo dokładny:) Aż chce się zabierać do pracy:)
|
|
| Góra |
|
 |
|
Salice
|
Temat postu: Re: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Pon Lip 20, 2009 2:03 am |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Pon Mar 16, 2009 1:22 am Posty: 23 Miejscowość: prawie Kraków :)
|
Dla mnie tez proszę!!!  jest po prostu śliczna! salice@onet.eu
_________________ "Kto czyta książki, żyje podwójnie."- Umberto Eco
Zapraszam na mój DA
|
|
| Góra |
|
 |
|
Fala
|
Temat postu: Re: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Czw Lip 30, 2009 5:18 pm |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Czw Lip 30, 2009 5:09 pm Posty: 4
|
I ja się dołączam i ślicznie proszę o wykrój. Przepiękna rzecz! falka89@tlen.pl
|
|
| Góra |
|
 |
|
klarissa
|
Temat postu: Re: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Nie Sie 30, 2009 4:04 pm |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Nie Sie 30, 2009 12:04 pm Posty: 2
|
Witajcie, czy ja moge prosić o wykrój na tą bluzkę...bardzo prosze;) klaudiiw@tlen.plszukam od dłuższego czasu właśnie wykroju na taką bluzkę-bardzo mi ta tym zależy. Szyje sobie strój na imprezę z 17 wieku. Jakby ktoś miał wykrój na długa spodnicę z koła oraz własnie wspomnianej peleryny z kapturem byłabym bardzo wdzięczna.
|
|
| Góra |
|
 |
|
manhamana
|
Temat postu: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Śro Wrz 02, 2009 11:20 am |
|
 |
| Prawdziwa Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Pią Lip 31, 2009 4:08 pm Posty: 544
|
|
| Góra |
|
 |
|
Frasia
|
Temat postu: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Śro Wrz 02, 2009 2:11 pm |
|
 |
| Prawdziwa Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Wto Lip 07, 2009 8:44 pm Posty: 418
|
Klarissa - wykrój na spódnicę z koła bardzo łatwo samemu zrobić. Znając swój obwód w talii (oznaczmy go literą L) obliczasz - ze wzoru na obwód koła - promień koła (R). Po uproszczeniach będzie on wyglądał tak: R = 0,1592 x L (czyli po prostu mnożysz swój obwód w talii przez 0,1592). Teraz na arkuszu papieru od jednego rogu odmierzasz swoje wyliczone "R" i rysujesz cyrklem ćwiartkę koła. Gdy do "R" dodasz długość spódnicy otrzymasz odcinek jaki należy odmierzyć od rogu do dolnej krawędzi spódnicy. W ten sposób otrzymasz 1/4 wykroju spódnicy z koła. Strasznie wygląda ten mój opis, ale mam nadzieję, że zrozumiałaś. Bardzo ładnie i szczegółowo jest to opisane tutaj: http://www.osinka.ru/Sewing/Modelling/Ubki/06.html(tyle, że po rosyjsku  ).
|
|
| Góra |
|
 |
|
cholercia
|
Temat postu: Re: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 12:29 am |
|
 |
 |
Dołączenie: Sob Kwi 04, 2009 12:08 pm Posty: 55 Miejscowość: szczecin
|
Mam w domu taką właśnie pelerynę z lejącego, czarnego materiału, z ogromnym kapturem. Jest to rekwizyt teatralny, kapitalnie uszyta, ze szlachetnie wyglądającymi dodatkami. Wypasik z Francji. Jutro jak będzie jasno to ją sfotkuję i wkleję fotę. Może będziesz zainteresowana, Fairy??:) 
|
|
| Góra |
|
 |
|
klarissa
|
Temat postu: Re: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 10:21 pm |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Nie Sie 30, 2009 12:04 pm Posty: 2
|
|
super dzieki! na spódnicę z koła mam już wykrój wielkie dzięki za opis -bardzo pomocny;)
natomiast ta bluzka nie daje mi spac po nocach juz niewiele czasu...jutro bede sama cos kombinowac.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Fairy
|
Temat postu: Re: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 12:39 pm |
|
Dołączenie: Pon Maj 19, 2008 2:01 pm Posty: 773 Miejscowość: Warszawa
|
cholercia napisał(a): Mam w domu taką właśnie pelerynę z lejącego, czarnego materiału, z ogromnym kapturem. Jest to rekwizyt teatralny, kapitalnie uszyta, ze szlachetnie wyglądającymi dodatkami. Wypasik z Francji. Jutro jak będzie jasno to ją sfotkuję i wkleję fotę. Może będziesz zainteresowana, Fairy??:)  o super! czekam na zdjęcia aczkolwiek mam jeszcze cały rok na zbieranie tych strojów, ale warto zacząć i teraz [tylko się zastanawiam, czy w czarnej będę latać w lipcowym upale, ale czemu nie?]
_________________ Mój magiczny kącik

Czarownica- jak zwykle trudna do ogarnięcia i pojęcia...
Królewna- tylko oczy podkrążone i zgubiła gdzieś koronę...
So, maybe tomorrow, I'll find my way home.
|
|
| Góra |
|
 |
|
cholercia
|
Temat postu: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 10:10 pm |
|
 |
 |
|
o, jesteś:) Podrzucę zdjęcia jutro, jak będzie jasno, bo teraz zrobiłam kilka i nic nie widać:/ pozdrawiam:)
|
|
| Góra |
|
 |
|
cholercia
|
Temat postu: Re: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 2:15 pm |
|
 |
 |
|
Oto obiecane zdjęcia peleryny:) Jest długa do ziemi, ma ogroooooomne kapturzysko w którym można się utopić i jest szyta na podszewce. Dość ciężka- durzo materiału, ale wygodna. Gdybyś chciała ją mieć zapraszam na maila: ratamatahatta@o2.pl
| Załączniki: |

peleryna 049.JPG [ 219.3 KiB | Obejrzany 400 razy ]
|

peleryna 047.JPG [ 248.25 KiB | Obejrzany 398 razy ]
|

peleryna 010.JPG [ 195.25 KiB | Obejrzany 401 razy ]
|
|
|
| Góra |
|
 |
|
Fairy
|
Temat postu: Peleryna,bluzka "piratka", spódnica z rozcięciem-jak zrobic? Wysłany: Nie Sty 03, 2010 4:10 pm |
|
Dołączenie: Pon Maj 19, 2008 2:01 pm Posty: 773 Miejscowość: Warszawa
|
Wykroje bluzki super czytelne. Tylko teraz jaki materiał i ile tego. Aj, nie wiem czy w ogóle moja maszyna działa  A spódnicę z koła też zamierzam zrobić. Ale z tego co rozumiem to zszywamy 4 ćwiartki, a nie przekrojone koło całe? A jakby z rozcięciem, to też mogę z koła robić tylko rozciać?
_________________ Mój magiczny kącik

Czarownica- jak zwykle trudna do ogarnięcia i pojęcia...
Królewna- tylko oczy podkrążone i zgubiła gdzieś koronę...
So, maybe tomorrow, I'll find my way home.
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|