|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Chanderella
|
Temat postu: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Sob Mar 06, 2010 10:59 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Sob Sty 30, 2010 9:00 pm Posty: 76 Miejscowość: Łęczna/Lublin
|
Jeżeli adminki uznają, ż tego tematu nie powinno to być, to prosze usunąć  Drogie Craftki ! Potrzebuję waszej pomocy  , Chciałabym zrobić koleżance ramkę na urodziny, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, jakie są potrzebne mi materiały i jak to wszystko zlepić w jedną całość. NIe wiem czy to ma być decu, bo wsumie nie znam się na tej technice, ale prace mi sie podobają  . Myślałam o ramce drewnianej, albo tekturowej. Nie mam specjalistycznych sprzętów ani materiałów, więc będe musiała wszystko kupić, ale też tak w rozsądnych cenach ... Dziewczyny pomożecie?
_________________ Chanderella raczkuje ... www.chanderella.blogspot.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
random_forest
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Nie Mar 07, 2010 12:43 am |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Sob Sty 23, 2010 1:32 am Posty: 191
|
Mam jeden pomysł - robiłam kiedyś ramkę dla Ukochanego. Może Ci się spodoba, albo to jakoś zmodyfikujesz.  Potrzebne: antyrama w pożądanym rozmiarze, mocny klej, masa plastyczna (np. Fimo), farby. Wykonanie: z rozwałkowanego Fimo wycinasz cienkie kosteczki ok. 5x5 mm (taką mozaikę). Wypiekasz kosteczki. Przyklejasz je na antyramie, tak, żeby stworzyły obramowanie dla zdjęcia. Malujesz kostki na różne kolory (chyba, że użyłaś kolorowej masy plastycznej), tak, żeby stworzyły odpowiedni wzór. Można by też na pewno wykleić brzegi antyramy innymi drobnymi elementami z masy plastycznej.
|
 |
|
Julkins
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Nie Mar 07, 2010 1:24 am |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Pon Lis 30, 2009 7:48 pm Posty: 68 Miejscowość: Nowe Zduny / Łowicz
|
bardzo fajny pomysł  a jeśli chodzi o decou to potrzebne Ci będą: -ramka drewniana (lub plastikowa ze sklepu wszysyko za 5 zł  ) - farba akrylowa jasna (+ ciemna jeżeli chcesz spękania) - serwetka - klej do decou lub wikol rozdrobniony z woda w proporcji 2:1 - lakier akrylowy i jesli chcesz spękania, to oczywiście krak  malujemy farbą, wycinamy wzór z serwetki, przyklejamy i lakierujemy. (jeżeli spękania, to najpierw farba ciemna, potem krak i potem jasna  ) a może wytnij ramkę z tektury modelarskiej i ozdób ją papierkami?  każdy sposób jest dobry  powodzenia życzę
_________________ http://craftjuliette.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
Chanderella
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Nie Mar 07, 2010 10:33 pm |
|
 |
 |
 |
|
Dziękuje bardzo za pomysły. Jeśli jeszcze ktoś chciałby coś dorzucić to czekam  . Pomysł z fimo mi się podoba, ale boję się tego wypiekania i wgl. XD Julkins, kochana. Ty mówisz a ja nie rozumiem xDDD Czym jest krak? Zastanawiam się nad scrapbookingową ramką jeszcze, kto wie, może pójdę w tamtą strone ;P Czym tnie się tekture modelarską? Mam wieeeeeelka ochotę na ramke Spongebob'ową, ale wątpie że znajde taką serwetke, chyba, że jakoś to pomalować, nie wiem,też sobie wymyśliłam prezent. Trzeba było pójść do księgarni i kupić książkę xD
|
|
| Góra |
|
 |
|
Poohata
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Pon Mar 08, 2010 6:43 pm |
|
Dołączenie: Czw Lut 12, 2009 12:26 pm Posty: 758
|
Też się mnie pomysły podobają  trzeba będzie wypróbować kiedyś  Chanderella, krak to jest kraker (nie pamiętam jak się to pisze) lakier, czyli taki, który powoduje efekt spękań właśnie  A co to Spongebob...? Coś z gąbką...?  I nie marudź - prezenty własnołapnie wykonane mają większą wartość emocjonalną dla obdarowanego - więc do dzieła!  A co do ramek jeszcze, to ja kiedyś z tak zwanego braku laku malowałam ramkę drewnianą lakierem do paznokci i ozdabiałam anyżkiem i nawet jakoś to wyglądało.
_________________ próbuję blogować...  http://chatka-poohatki.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
Doti80
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Pon Mar 08, 2010 11:56 pm |
|
Dołączenie: Wto Mar 11, 2008 4:19 pm Posty: 1009 Miejscowość: Bytom
|
|
| Góra |
|
 |
|
Chanderella
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Wto Mar 09, 2010 8:29 pm |
|
 |
 |
 |
|
Spongebob to taka postać z bajki, tak jest gąbką  . Dziękuje jeszcze raz ;***. Chyba jednak zdecyduję się na coś papierowego, narazie już kilka rzeczy kupiłam, jak skończe to 'obfoce' i wstawie  Wielkie dzięki 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Encyka
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Wto Mar 09, 2010 8:34 pm |
|
Dołączenie: Wto Mar 10, 2009 2:53 pm Posty: 410
|
|
Chandarella, jeśli chodzi o Spongebob'a możesz po prostu go wydrukować zamiast szukać serwetki. Gdzieś tu na forum jest o drukowaniu papieru do decoupague ;]
_________________ "Dalej i dalej na paraboli czasu, wznoszę się aby za chwilę opaść na dno..."
|
|
| Góra |
|
 |
|
Chanderella
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Wto Mar 09, 2010 8:55 pm |
|
 |
 |
 |
|
Yhm, wiem że można drugować, ale jednak chyba zrezygnuje z decoupage'u , szczerze mówiąc troche się boje i amm wrażenie, że sobie nie poradze  . Ale tematu poszukam, może kiedyś się przyda? 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Julkins
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:09 pm |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Pon Lis 30, 2009 7:48 pm Posty: 68 Miejscowość: Nowe Zduny / Łowicz
|
e, ja tam myślę, że sobie dasz radę z decou  zdolna jesteś ^^ a tekturę nalepiej się tnie nożykiem do tapet(nożyczkami nie idzie - sprawdzałam ;p ) czekam na efekty^^
_________________ http://craftjuliette.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
Chanderella
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Nie Mar 14, 2010 4:27 pm |
|
 |
 |
 |
|
Okey, pomalowałam wczoraj ramke z tektury modelarskiej, ale farbami plakatowymi i teraz co się do niej dotkne, to jestem prązowa  Zastanawiam się, czy mogę ją pokryć lakierem do drewna, albo czymś innym. Tektura jest 3mm 
|
|
| Góra |
|
 |
|
agafia1987
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Pon Mar 15, 2010 12:51 am |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 2:37 pm Posty: 283 Miejscowość: Wejherowo
|
Lakier na bazie wody może ją zniszczyć. Ale jakbyś najpierw użyła lakieru w spray'u (nawet do włosów) powinno się udać. Ja użyłam plakatówek to ramki drewnianej, zabezpieczyłam lakierem do włosów, a następnie naniosłam kilka warstw lakieru do drewna. Wyszło 
_________________ moje prace na forum: agafia1987 blogagafia-art
|
|
| Góra |
|
 |
|
femfoto
|
Temat postu: Re: Ramka dla przyjaciółki Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 8:43 pm |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Śro Mar 17, 2010 4:11 pm Posty: 125 Miejscowość: Michałów-Reginów
|
|
O, jaka fajna! Strasznie mi się podoba zestawienie głebokiej czern z pudrowym różem, mega-kobieco. I niby dużo wszystkiego, ale wszystko wyważone - bez żadnej przesady. Kojarzy mi się ze scrapowymi kartkami. Przyjaciółka już widziała?
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|