|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Niusia58
|
Temat postu: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Sob Sty 03, 2009 2:30 pm |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Pon Gru 08, 2008 3:12 pm Posty: 2
|
|
Witam!!! Szydełkuję od x-czasu z różnym skutkiem!!!! Gdy już weszłam na wyższy poziom czyli od serwetek do różnych przestrzennych "tworów" -czyli aniołki, bombki, baranki wielkanocne,ptaszki itd,zaczęłam eksperymentować z usztywnianiem. Najlepiej mi to wychodzi "Ługą" w niebieskiej butelce(gotowy krochmal) nierozcieńczony usztywnia na blachę , nie zostawia białych smug itp . Wiem ,że na Śląsku można kupić podobny środek o nazwie "Balbina" Do grubszych nici np.Maxi (nie mogą być ciemne)używam nierozcieńczonego "Wikolu".Naciągam robótkę na wybraną formę(najlepiej z plastiku),zwilżam ją wodą ,a póżniej gąbką nakładam "Wikol".Trzyma jak diabeł."Wikol" ma to do siebie ,że gdy coś nie wyjdzie można robótkę uprać i po raz kolejny próbować usztywnić. Myślę ,że pomogłam?
|
|
| Góra |
|
 |
|
margola
|
Temat postu: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Sob Sty 03, 2009 4:34 pm |
|
Dołączenie: Pią Sie 08, 2008 3:43 pm Posty: 553 Miejscowość: Łódź
|
Myślę, że tak  zwłaszcza instrukcją szczegółową do Wikolu 
_________________ "Nie potrzeba wcale świata zmieniać, kiedy z życia można tyle brać..."
|
|
| Góra |
|
 |
|
Niusia58
|
Temat postu: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Nie Sty 04, 2009 6:55 am |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Pon Gru 08, 2008 3:12 pm Posty: 2
|
|
Ach ta moja głowa! Przypomniałam sobie ,że czytałam chyba na "Wizażu", że można usztywniać "Ługą" na gorąco,czyli podgrzać ją do ok 80 stopni ( tyle żeby sobie łapek nie poparzyć) w gorąca włożyć robótkę,póżniej naciągać na odpowiednie formy. Osobiście jeszcze tego nie próbowałam.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Doti80
|
Temat postu: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Nie Sty 04, 2009 3:44 pm |
|
Dołączenie: Wto Mar 11, 2008 1:19 pm Posty: 964 Miejscowość: Bytom
|
|
| Góra |
|
 |
|
margola
|
Temat postu: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Nie Sty 04, 2009 5:46 pm |
|
Dołączenie: Pią Sie 08, 2008 3:43 pm Posty: 553 Miejscowość: Łódź
|
 no fakt....ładne bym miała reklamacje od właścicielek moich tworów 
_________________ "Nie potrzeba wcale świata zmieniać, kiedy z życia można tyle brać..."
|
|
| Góra |
|
 |
|
mamuta
|
Temat postu: Re: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Nie Sty 04, 2009 6:19 pm |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Pią Sty 12, 2007 10:07 am Posty: 30 Miejscowość: Śląsk
|
Ja usztywniam ługą z wikolem ( do łgi chlapnąć wikolu nierozcieńczonego), usztywnia świetnie i wilgoć się tego nie ima, robótki usztywnione samą ługą po sezonie spedzonym w piwnicy niestety traciły kształt 
_________________ Mój blog- początki http://wytwornia-mamuty.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
Aylin
|
Temat postu: Re: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Nie Sty 04, 2009 6:34 pm |
|
Dołączenie: Czw Mar 27, 2008 7:02 pm Posty: 651 Medale: 1
|
Kaja napisał(a): A z cukru się nie da wyprać? Nie mam pojęcia. Dobrze gdyby któraś z dziewczyn usztywniających prace cukrem się wypowiedziała... też mnie to zaciekawiło.
_________________ http://filumlanae.blox.pl/html
|
|
| Góra |
|
 |
|
Isabelle
|
Temat postu: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Czw Lut 05, 2009 4:53 pm |
|
Dołączenie: Śro Lis 19, 2008 3:59 pm Posty: 7
|
_________________ ♥ĩŝǎbēļļĕ
|
|
| Góra |
|
 |
|
Dziabka
|
Temat postu: Re: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Śro Lut 24, 2010 5:30 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Sob Paź 03, 2009 12:40 pm Posty: 263 Miejscowość: Warszawa
|
Aylin napisał(a): Kaja napisał(a): A z cukru się nie da wyprać? Nie mam pojęcia. Dobrze gdyby któraś z dziewczyn usztywniających prace cukrem się wypowiedziała... też mnie to zaciekawiło. Cukier bez problemu się usuwa. Na chwilę do ciepłej wody, delikatnie wypłukać i gotowe. Można usztywniać od nowa. 

|
|
| Góra |
|
 |
|
Fellixa
|
Temat postu: Re: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Pią Mar 05, 2010 4:31 pm |
|
 |
 |
Dołączenie: Pią Sty 15, 2010 11:33 pm Posty: 81 Miejscowość: Warszawa
|
|
Ja też od dłuższego czasu szukam superusztywniacza. Próbowałam z cukrem, usztywniałam świąteczne gwiazdki. Efekt mnie jednak nie zadowolił, miały jakąś taką dziwną fakturę i wydawały mi się lepkie. Kolejna próba to krochmalenie. Niestety nie wpadłam na to, by krochmalu nie rozcieńczać, więc dodałam trochę wody, mniej niż zalecano w instrukcji. Efekt mnie nie zadowolił, gwiazdki były flakowate. Spryskałam je więc dwoma rodzajami lakieru do włosów, najtańszym i droższym megamocnym. Trochę się usztywniły, ale do blachy było im daleko. Kiedyś pomalowałam też szydełkowy kwiatuszek lakierem akrylowym. To go faktycznie trochę usztywniło. Niestety kwiatek był czarny, a po moim eksperymencie zrobił się szarawy i brzydki. Teraz muszę spróbować z nierozcieńczonym krochmalem i tym wikolem. A czy któraś z Was usztywniała krochmalem własnej roboty, tym z mąki. Może on ma jakieś lepsze właściwości. I jak właściwie wyprodukować taki krochmal, jakie mają być proporcje?
_________________ Mój blog http://fellixa.blogspot.com/ Blog biżuteryjny http://www.over-the-rainbow-fellixa.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
Aylin
|
Temat postu: Re: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Sob Mar 06, 2010 11:24 am |
|
Dołączenie: Czw Mar 27, 2008 7:02 pm Posty: 651 Medale: 1
|
Fellixa napisał(a): A czy któraś z Was usztywniała krochmalem własnej roboty, tym z mąki. Może on ma jakieś lepsze właściwości. I jak właściwie wyprodukować taki krochmal, jakie mają być proporcje? Używam tylko takiego. Inne usztywniacze mi nie podeszły. Łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozmieszana w zimnej wodzie. Potem ok. szklanka wrzątku. Gdy lekko się przestudzi, trzeba namoczyć robótkę na kilka minut, a potem ładnie rozłożyć, naciągnąć itp. "sztywność" zależy zarówno od tego jak mocny jest krochmal, ale i od rodzaju bawełny. Mi np. pięknie usztywnia się snehurka, ale stokrotka już nie.
_________________ http://filumlanae.blox.pl/html
|
|
| Góra |
|
 |
|
Fellixa
|
Temat postu: Re: Jak robić "rzeźby" z ażurowych serwetek? Wysłany: Czw Mar 11, 2010 11:42 pm |
|
 |
 |
Dołączenie: Pią Sty 15, 2010 11:33 pm Posty: 81 Miejscowość: Warszawa
|
|
A słyszałyście może o jakimś specjalnym preparacie do usztywniania materiału? Oglądałam wczoraj w księgarni książkę o tworzeniu biżuteri i tam właśnie było napisane o tym płynie. Smarowali nim kawałek koronki i kawałek juty. Z tej juty zrobiła się taka fajna, krateczka,której użyli do kolczyków, albo wisiorka. Niestety, nie zauważyłam opakowania tego specjału. Może ktoś się spotkał z czymś takim ?
_________________ Mój blog http://fellixa.blogspot.com/ Blog biżuteryjny http://www.over-the-rainbow-fellixa.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|