Forum Rękodzieło, decoupage, szydełkiem, filcowanie, na drutach, craft, sutasz, biżuteria, ręcznie, DIY, tutorial, reklama
Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

. gdzieś mi się obiło o uszy, że takiego sfilcowanego kwiatka można usztywnić mocząc go w mleku. ale jak? potrzymać go jakiś czas i wypłukać w wodzie? czy zanurzyć w mleku i zostawić do wyschnięcia? ale to nie będzie śmierdziało? właśnie robię takiego kwiatka wielowarstwowego, falbaniastego, który by potrzebował usztywnienia i się zastanawiam jak to zrobić... poradzicie? 

. na pewno wypróbuje, ale już nie przy tym kwiatonie bo mam mało czasu, a będzie szedł do ludzi, więc nie chcę nawalić.
jak zrobie testy to dam znać. dzięki i ściskam 

prawie cała na mokro - koncówka igłami.
i 3-4 listki przy dnie kwiatowym.
I tak układamy kólka dziwne, nieregularne - największe muszą mieć średnicę około 12 cm, najmniejszego około 9 cm.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Fl ... budowa.svg ot

Wolę preparat gotowy i pachnący czyli ŁUGĘ. Bardzo fajna sprawa.
Ale filcu nie radzę krochmalić.
ale właśnie słyszałam, że w przypadku filcu się nie sprawdza choć nikt nie uzasadnia dlaczego
tak na zdrowy rozum powinno działać i będę musiała wreszcie kiedyś wypróbować. no i trza przetestować poradę Izy z wodą z cukrem - jak punki sobie stawiają na to irokezy to na filc też powinno podziałać,
zresztą dredy też kręci się na wodę z cukrem... 

Powróć do Filco Filco Filcowanie
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość