Słowniki dla drutujących - angielski, francuski, niemiecki

Moderatorzy: sasilla, zebrzyca, Doti80

Słowniki dla drutujących - angielski, francuski, niemiecki

Postprzez srulewna » Wto Gru 29, 2009 11:58 am

a ja bym prosiła żeby ktoś napisał mi co znaczą takie rzeczy odnośnie robótki na drutach:
g-st - garter stitch
rev st-st - reverse stocking stitch
st-st - stocking stitch
skpo sl 1, k1 pass slipped st over !!!!!!
sk2togpo slip 1, k2tog, pass slipped st ovet !!!!!

no to na razie tyle :)

dziękuję
srulewna

Dołączenie: Pon Sie 31, 2009 6:39 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Słowniki dla drutujących - angielski, francuski, niemiecki

Postprzez paulentynka » Nie Mar 21, 2010 5:53 pm

srulewna napisał(a):a ja bym prosiła żeby ktoś napisał mi co znaczą takie rzeczy odnośnie robótki na drutach:
g-st - garter stitch
st-st - stocking stitch

dziękuję

garter stitch - ścieg francuski(o. p. z prawej i lewej strony dzianiny)
reverse stocking stitch - lewa strona ściegu gładkiego prawego
stocking stitch - śc. gładki prawy
skpo sl 1, k1 pass slipped st over -zdjąć oczko na prawy drut(nie przerobione), 1 o. prawe, przeciągnąć wcześniej zdjęte oczko na oczko przerobione
sk2togpo slip 1, k2tog, pass slipped st over - jak wyżej tylko zrobić 2 oczka prawe razem i na nie nałożyć zdjęte oczko
tyle wiem:)
ale mam prośbę-jakby ktoś miał namiary na słowniczek robótkowy niemiecki to bardzo proszę o linka(te skróty mnie dobijają:(
paulentynka

Dołączenie: Nie Mar 21, 2010 5:42 pm

Postprzez iza280 » Pon Mar 29, 2010 9:38 pm

Dziewczyny, pomóżcie i powiedzcie, co oznaczają te ang. skróty:
1st row
2nd row
3rd row
4th row

Będę wdzięczna za objaśnienie
iza280

Dołączenie: Czw Sty 14, 2010 2:10 pm

Postprzez DEMKA » Śro Mar 31, 2010 9:10 am

1 rząd
2 rząd itd
DEMKA

Dołączenie: Śro Mar 31, 2010 9:09 am

Postprzez Adrietta » Pon Paź 17, 2011 11:57 am

Dziewczyny pierwsza moja praca z angielskiego tłumaczenia :) chęci ogromne ale też i małe trudności :(
może troszkę rozjaśnicie opis? Rozumiem iż 3 i 4 rzad powtarzamy ale czy w 1 i 2 rzędzie zdejmujemy pierwsze oczko tak jak do przerobienia na lewo czy je przerabiamy czy jest to oczko brzegowe ? No i reszta :(

Row 1 – sl 1, p 1, k24, p2, k 24, p2
Row 2 – sl 1, k 1, p24, k 2, p24, k2
Row 3 – same as row 1
Row 4 – same as row 2
Row 5 – sl 1, p1, k 8, sl 8 stitches to cable in front, k 8, k 8 from cable needle, p 2, k 8, sl 8 stitches to cable
in front, k 8, k 8 from cable needle, p 2.
Row 6 – same as row 2
Rows 7, 9, 11, 13 – same as row 1
Rows 8, 10, 12, 14 – same was row 2
Row 15 -- sl 1, p 1, sl 8 stitches to cable needle in back, k 8, k 8 from cable needle, k8 p 2, sl 8 stitches to
cable needle in back, k 8, k 8 from cable needle, k8 p 2.
Row 16 – same as row 2
Rows 17, 19, 21, 23 – same as row 1
Rows 18, 20, 22, 24 – same was row 2
Repeat rows 5-24, 5 times more times, for a total of 6 times. Repeat rows 5-20 once (for a total of 140
rows). Cast off next row.
Adrietta

Dołączenie: Pią Wrz 30, 2011 12:46 pm

Postprzez keyka » Pią Mar 16, 2012 11:46 am

a ja bym prosiła żeby ktoś napisał mi co znaczą takie rzeczy odnośnie robótki na drutach:
g-st - garter stitch
st-st - stocking stitch

dziękuję

garter stitch - ścieg francuski(o. p. z prawej i lewej strony dzianiny)
reverse stocking stitch - lewa strona ściegu gładkiego prawego
stocking stitch - śc. gładki prawy
skpo sl 1, k1 pass slipped st over -zdjąć oczko na prawy drut(nie przerobione), 1 o. prawe, przeciągnąć wcześniej zdjęte oczko na oczko przerobione
sk2togpo slip 1, k2tog, pass slipped st over - jak wyżej tylko zrobić 2 oczka prawe razem i na nie nałożyć zdjęte oczko
tyle wiem:)
ale mam prośbę-jakby ktoś miał namiary na słowniczek robótkowy niemiecki to bardzo proszę o linka(te skróty mnie dobijają:(

właśnie nie jestem pewna, co do tego, że garter stich to ścieg gładki prawy. Jak patrzyłam na filmiki angielskie na youtube, to robienie oczek metodą angielską daje prawe i lewe oczka przekręcone i ja tak wykonuje ten ścieg. Zamiennie używa się stockingette stitch (ścieg skarpetkowy).
Ale mogę się mylić.

Co do słownika niemieckiego polecam.
http://www.garnstudio.com/lang/en/dicti ... t=enfidenl
Co prawda tłumaczenia są z angielskiego, ale myślę, że będzie pomocne.
keyka

Dołączenie: Pią Mar 16, 2012 11:38 am

Postprzez keyka » Pią Mar 16, 2012 11:58 am

Adrietta napisał(a):Dziewczyny pierwsza moja praca z angielskiego tłumaczenia :) chęci ogromne ale też i małe trudności :(
może troszkę rozjaśnicie opis? Rozumiem iż 3 i 4 rzad powtarzamy ale czy w 1 i 2 rzędzie zdejmujemy pierwsze oczko tak jak do przerobienia na lewo czy je przerabiamy czy jest to oczko brzegowe ? No i reszta :(

Row 1 – sl 1, p 1, k24, p2, k 24, p2
Row 2 – sl 1, k 1, p24, k 2, p24, k2
Row 3 – same as row 1
Row 4 – same as row 2
Row 5 – sl 1, p1, k 8, sl 8 stitches to cable in front, k 8, k 8 from cable needle, p 2, k 8, sl 8 stitches to cable
in front, k 8, k 8 from cable needle, p 2.
Row 6 – same as row 2
Rows 7, 9, 11, 13 – same as row 1
Rows 8, 10, 12, 14 – same was row 2
Row 15 -- sl 1, p 1, sl 8 stitches to cable needle in back, k 8, k 8 from cable needle, k8 p 2, sl 8 stitches to
cable needle in back, k 8, k 8 from cable needle, k8 p 2.
Row 16 – same as row 2
Rows 17, 19, 21, 23 – same as row 1
Rows 18, 20, 22, 24 – same was row 2
Repeat rows 5-24, 5 times more times, for a total of 6 times. Repeat rows 5-20 once (for a total of 140
rows). Cast off next row.

Row 1 – sl 1, p 1, k24, p2, k 24, p2 - zdejmij 1 oczko (wg mnie jest to oczko brzegowe, 1 lewe, 24 prawe, 2 lewe, 24 prawe, 2 lewe
Row 2 – sl 1, k 1, p24, k 2, p24, k2 - zdejmij pierwsze oczko (jak wyżej), 1 prawe, 24 lewe, 2 prawe, 24 lewe, 2 prawe
"Oczka brzegowe stałe - supełkowe
Oczko to - ze względu na charakterystyczny wygląd - nosi nazwę oczka ścisłego, stałego, supełkowego.
Jeśli ostatnie oczko przerabiamy na prawo, to w następnym rzędzie należy przełożyć nić z kłębka do tyłu, wokół oczka, i wtedy można przełożyć oczko na prawy drut bez przerobienia.
Jeśli natomiast ostatnim oczkiem w rzędzie jest oczko lewe, to w następnym rzędzie przekładamy nitkę wokół oczka, ale do przodu. I pierwsze oczko przekładamy na prawy drut bez przerobienia."
http://abc_robotek_na_drutach.republika ... oczek.html
Row 3 – same as row 1
Row 4 – same as row 2 - powtarzasz odpowiednio jak pierwszy i drugi rząd
in front, k 8, k 8 from cable needle, p 2. - zdjąć jedno oczko, 1 lewe, 8 prawych, zdejmij 8 oczek na drut pomocniczy - przy czym trzymaj oczka przed robótką (infront), 8 prawych oczek dalej 8 prawych oczek z drutu pomocniczego, 2 lewe, 8 prawych zdejmij 8 oczek na drut pomocniczy - tworzy się warkocz. Analogicznie tworzony jest 15 rząd przy czym zbierasz oczka na tył robótki (in back).
rows). Cast off next row - powtarzasz rzędy 5 - 24 powtarzasz tak długo aż będzie 6 powtórzeń . Po czym powatrzasz rząd 5-20 do 140 rzędu). W następnym rzędzie kończysz wszystkie oczka.
keyka

Dołączenie: Pią Mar 16, 2012 11:38 am

Poprzednia

Powróć do Wzorki, schematy, inspiracje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość