średniowieczne tapiserie z serii dama z jednorożcem

Szukamy, dzielimy się

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Postprzez szoszonka » Pon Mar 23, 2009 10:46 am

poszukuję wzorów, jak w temacie. na haft krzyżykami. jeden mam i mogę się podzielić:)
szoszonka

Dołączenie: Nie Mar 15, 2009 2:04 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: średniowieczne tapiserie z serii dama z jednorożcem

Postprzez Nefele » Sob Sie 15, 2009 10:35 am

Wiesz, wystarczy, że znajdziesz odpowiednie obrazy w internecie, ściągniesz program i on Ci wygeneruje wzór. Mają one ogromne możliwości. Możesz ustawić maksymalną liczbę kolorów jaką chcesz użyć, wysokość w krzyżykach i zobaczyć symulowany obraz :). Ja kiedyś ściągnęłam z internetu program Haft Krzyżykowy 3.0. Polecam :). Dalej wystarczy znaleźć tylko obraz i do dzieła!
Nefele
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Maj 05, 2009 6:26 pm
Miejscowość: Starachowice/Wrocław
Medale: 1
 (1)

Postprzez manhamana » Pią Wrz 04, 2009 7:23 pm

Nefele! Genialny ten programik. Gmerając po forum wlazłam na ten post a ze czlek ciekawski jestem to sciagnełam i chyba wróce do haftowania. Napadne tylko na pasmanterie choc mam wełenke do gobelinku to jak jest schemacik to dalej kombinowac mozna a w uzyciu program marzenie duze dzieki :kiss:
manhamana
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lip 31, 2009 2:08 pm

Postprzez Nefele » Pią Wrz 04, 2009 9:35 pm

Hehe, nie ma za co :). Cieszę się, że mogłam pomóc :).
Nefele

(1)

Postprzez manhamana » Sob Wrz 05, 2009 11:19 am

Ależ jest bo gdybym nie gmerała i nie czytała wiekszosci postow to programu bym nie odkryła bo raczej haftu xxx nie wpisywałam w gugulca. Troche to odtwótrcze haftowac z gotowca ale przynajmniej trzeba liczyc pola a nie jak gotowe kanwy gdzie tylko machac igła wystarczy (oczywiscie technike i samozaparcie trzeba miec i pewien talent ale bez dodatkowego wkładu). Fajne jest to ze dowolnie mozna modyfikowac rozmiar i ilosc kolorów a tym samym zwiekszac lub zmniejszac stopien trudnosci pracy a i zgodnosc z oryginałem jezeli wykorzystuje sie obrazy mistrzów ale tez mozna oryginalny prezent zrobic przetwarzajac zdjecie osoby obdarowywanej takie igła malowane ;)
Moja Babcia natomiast haftowała gobelinkiem posługujac sie jedynie namalowanymi przez siebie projektami gł. widokami lub kwiatowymi kompozycjami
manhamana
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Nefele » Sob Wrz 05, 2009 12:50 pm

Wow. Mi jest ciężko haftować z jakimkolwiek wzorem. Twoja babcia musi być niesamowita! :D Moja za to pomyka na maszynie aż się miło patrzy :). Ale dawno już nie uszyła nic.
Nefele

(1)

Postprzez manhamana » Sob Wrz 05, 2009 4:36 pm

Tak ja podziwiam zawsze za dobór kolorów. Z reszta obie babcie haftowały tyle ze druga same serwetki to wzory kwiatowe itp oj robi nam sie off od damy z jednorożcem. Ale programik cenny nabytek. mojego ulubionego Warhola przerobiłam. ciekawe czy da sie w nim zmieniac kolory bo to tez moze dac ciekawy efekt i chyba tez samemu mozna projektowac wzory.
manhamana
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez mayence » Pon Lis 01, 2010 6:55 pm

Dama z jednorożcem to może niekoniecznie, ale wiele rekonstrukcji dawnych wzorów możecie znaleźć na tym blogu:

http://m-silkwork.blogspot.com/

(tak, wiem: systematycznie odgrzebuję dawno porzucone wątki i proszę się o bana :P )
Awatar użytkownika
mayence

Dołączenie: Wto Cze 22, 2010 5:13 pm
Miejscowość: Pyrlandia :)

Powróć do Schematy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości