Sukienka z podwyższonym stanem

Igłą igiełka z napędem elektrycznym

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca

Sukienka z podwyższonym stanem

Postprzez fanka_czekolady » Czw Maj 29, 2008 12:27 pm

Witam, z racji tego, że szyłam kiedyś trochę, lubie to oraz dlatego, że suknie śubne są drogie postanowiłam swoją zrobić samodzielnie. Znaaazm zdjęcie sukienki, która wygląda na prościutką do wykonania. Jednak trochę się boję i nie wiem od zcego zacząć, czy nie zniszczę materiau. itp Więc zdecydowałam się napisa na forum w celu uzyskania jakichkowiek porad. Najlepiej jak zamieszczę zdjęcie. (Na marginesie, suknie (nie tyko subne, ae i wieczorowe) Davida Fieldena wydają mi się cudowne, więc jeśi ktoś jest zainteresowany, bardzo atwo znaeźć jego stronę w google). A tu znajduje się zdjęcie sukienki, którą chciaabym uszyć Za wszekie porady bardzo dziękuję.
http://img102.imageshack.us/img102/8137/dfnr5.png
sukienka David Fielden
fanka_czekolady

Dołączenie: Czw Maj 29, 2008 12:08 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez GosiaK » Czw Maj 29, 2008 1:48 pm

Sukienka jest prosta ale ładna, efektowny materiał na ramiona uczyni z niej cudo i ta kokarda, och rozmarzyłam się. Napisz kiedy ślub, ile masz czasu na uszycie, poszukałabym w swoich zbiorach Burd i innych, jeśli znajdę to mogę Ci taki wykrój przesłać :>
Awatar użytkownika
GosiaK
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Sty 23, 2007 11:01 am
Miejscowość: Wołomin
Medale: 2
 (2)

Postprzez krolewna » Czw Maj 29, 2008 7:26 pm

o jaaa... sukienka śliczna! :o faktycznie nie wygląda na trudną (też trochę szyję :)). jeżeli boisz się zniszczyć pewnie drogi materiał to może uszyj sobie taką samą np. z płótna na lato - przetestujesz wykrój i będziesz wiedziała jakich ewentualnych błędów nie popełniać już na tej właściwej ;)
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lis 01, 2006 11:56 pm
Miejscowość: frei stadt danzig

Postprzez AgaMi » Czw Maj 29, 2008 7:44 pm

Faktycznie sukienka suuuper. maja slubna sukienka tez miala podwyzszonny stan i sprawdzila sie super.
Jako, ze szyje(miedzy innymi) suknie slube to moge powiedziec, ze trudna nie jest ale roboty troch bedzie.
Zgadzam sie z Krolewna w 100 procentach. Uszyj taka suknie z duzo tanszego materialy i nanies wszystkie poprawki na forme. Bedzie o tyle latwiej, ze szyfon, ktory jest na wierzchu powinien ukryc ewentualne niedoskonalosci. Zycze powodzenia i sluze pomoca.
Awatar użytkownika
AgaMi

Dołączenie: Śro Lut 20, 2008 1:20 pm
Miejscowość: z londynu

Postprzez mely » Pią Maj 30, 2008 12:49 am

Och, jest śliczna :) Jestem na etapie poszukiwania czegoś, co mi się podoba, bo w przyszłym roku ślub ;)
Awatar użytkownika
mely
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lut 20, 2008 12:08 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez Fairy » Pią Maj 30, 2008 7:46 am

piękna jest :rozowo:
a może by uszyć właśnie taką na lato? spróbuj, poćwiczysz.
Ja też marzyłam, żeby sobie uszyć sukienkę [ale do ślubnej mi daaaleko], ale zobaczymy co z tego wyjdzie, bo maszynę miałam dopiero raz w ręku.
Awatar użytkownika
Fairy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Maj 19, 2008 12:01 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez fanka_czekolady » Pią Maj 30, 2008 11:53 am

Dziękuję za tyle odpowiedzi. Pomogły mi bardzo i rzeczywiście rozpatrzę pomysł z tańszym materiałem. Ślub odbędzie się prawdopodobnie w lipcu (romantyczny slub bez gości w dzień powszedni, więc mam luksus wybrania daty ślubu parę dni przed), więc jeśli ktoś ma wykroje podobnych sukienek, będę bardzo wdzięczna za przesłanie ich.
fanka_czekolady

Dołączenie: Czw Maj 29, 2008 12:08 pm

Postprzez Fairy » Nie Cze 01, 2008 5:07 pm

strasznie nakręciłam się na taką sukienkę letnią :cry: tylko się okazało, że moja machina nie ma czegoś takiego jak "overlock" czy jakoś tak. I moje plany legły w gruzach.
Awatar użytkownika
Fairy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Gagu » Nie Cze 01, 2008 6:03 pm

Fairy, a do czego Ci overlock potrzebny? - szwy możesz cieniutko obrzucić zyg-zakiem :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez Fairy » Nie Cze 01, 2008 7:40 pm

W sumie to jeszcze nic nie wiem o szyciu, bo machine miałam dopiero raz w rękach. Tata trochę cos kiedyś szył i teraz mu się zdarzy jesli konieczne sa jakieś poprawki i to od niego sie dowiedziałam. Podobno w efekcie końcowym jeśli nie obrobi się brzegów to może się tak postrzępić, że pójdzie nawet szew.
Awatar użytkownika
Fairy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez krolewna » Pon Cze 02, 2008 7:55 pm

Fairy, ja też mam maszynę bez overlocka i uszyłam na niej miliard rzeczy (no może trochę mniej ;)). obrobienie brzegów gęstym zygzakiem w zupełności wystarczy a jak się boisz to możesz podwójnie założyć materiał - wtedy nie ma szans żeby coś się stało. wiesz, zdanie specjalistów jest bardzo cenne i wiem, że rady Taty są dla Ciebie ważniejsze ale osoby z zawodowym podejściem często przesadzają - wiem jak to jest - mówią, że nie da się tego zrobić nie mając tony specjalistycznych sprzętów a Ty robisz prowizorycznie i amatorsko i wszystko działa dłuuugie lata - wielokrotnie to przetestowałam 8-)
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lis 01, 2006 11:56 pm
Miejscowość: frei stadt danzig

Postprzez Fairy » Wto Cze 03, 2008 12:53 pm

trochę mnie pocieszyłaś :) dziękuję. Narazie chyba wezmę się jeśli już za jakąs torbę, bo sukienka może być na typ etapie zbyt trudna, a i tak musiałabym kupić materiał. Jestem narazie zieloniutka, ale mam zamiar zmienić to chociaż troszkę.
Awatar użytkownika
Fairy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez GosiaK » Śro Cze 04, 2008 5:18 pm

fanka_czekolady znalazłam taki wzór trochę podobny, jeśli będzie pasował to mogę go wypożyczyć :>
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1cd ... 28d19.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5cd ... 50605.html
ramiona w Twoim wzorze to najłatwiejszy element więc można pokombinować samemu :)
Awatar użytkownika
GosiaK

Dołączenie: Wto Sty 23, 2007 11:01 am
Miejscowość: Wołomin
Medale: 2
 (2)

Postprzez Shani » Śro Cze 04, 2008 11:12 pm

Na stronie burdy jest taka w dziale gratisowych downloadów, ale wykrój mi się nie chce ściągać :evil:
Awatar użytkownika
Shani
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Maj 24, 2008 10:25 pm
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez kasieńka » Czw Cze 05, 2008 7:49 am

Chyba trzeba się zalogować...
Awatar użytkownika
kasieńka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lip 05, 2007 8:24 am
Miejscowość: Poznań
Medale: 1
 (1)

Następna

Powróć do Szycie sztuką jest

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości