SWAP - preferencje uczestników

join us :)

Moderatorzy: sasilla, zebrzyca, Gagu, Doti80

Re: SWAP - preferencje uczestników

Postprzez margola » Pią Lut 20, 2009 11:55 am

Ciuchy
Ostatnio uwielbiam ciuchy w fioletach (wszelkiej maści) i zieleniach (raczej ciemna, głęboka, absolutnie nie trawiasta!). Kocham dłuugie spódnice (przy moim wzroście oznacza to długość ok 100 cm), szerokie (np, z klinów), tuniki proste naturalne. CO do reszty raczej nie mam konkretnego stylu. Ostrzegam jedynie, że przy ostatnim mierzeniu okazało się, że noszę rozmiary od 38 po 44 w zależności od tego na którą część ciała ma pasować :D

Dodatki
Jak torebka to raczej duża, pojemna z kieszonkami.Pasków nie noszę w ogóle. drobiazgi typu etui, przywieszki komórkowe, breloczki itp. raczej mnie nie interesują :/ szybko o nich zapominam i kurzą się gdzieś w szafie. W kwestii dodatków lubię kontrast (np. jak fiolet to z odrobiną żółtego)

Biżuteria
W zasadzie tylko srebro (chodzi o kolor nie koniecznie o materiał :) ) Głównie kolczyki. Najlepiej duże, dyndające, wachlarzowe, trochę pod cygańskie, ale może też być coś z decoupage ( byle duże).Naszyjniki i korale uczę się nosić.Raczej delikatne, nie za długie. Marzy mi się od jakiegoś czasu kwiatek filcowy na szyję. Bransoletki jak najbardziej. Pierścionki byt trudno dobrać na moje paluszki, żeby w ogóle o nich myśleć przy wymianie.

Kolory
Nie cierpię ostrych, rażących "neonowych" kolorów. Jak ubrania to stonowane. Jak dodatki to może być z kontrastem.Jak już pisałam kocham fiolety i zielenie. Ale niebieskości też wchodzą w grę. Jak każdemu chyba czerń i biel mi nie przeszkadza.

Wzory
Mam fioła na punkcie wzornictwa celtyckiego :). Kropki i paski odpadają, krata przejdzie ale też nie koniecznie. Lubię wszelkie wzory geometryczne i tu skrajności. Albo absolutna symetria (jak ja to mówię: żeby mi nie zaburzało przestrzeni) albo zdecydowanie asymetrycznie. Nie ma opcji pośredniej. Koronkom i wyraźnym falbankom mówię zdecydowanie nie.

Gadżety
Nie kolekcjonuję łapaczy kurzu. Wolę rzeczy użyteczne. Pudełka (na herbatę, chusteczki itd.), szczotki (ozdobne ;) ) , podkładki pod kubki, to co będzie używane.

na tą chwilę to tyle:) mam nadzieje, że trochę chociaż pomagam :)
Ostatnio edytowany przez margola, Pią Maj 29, 2009 10:00 pm, edytowano w sumie 1 raz
"Nie potrzeba wcale świata zmieniać, kiedy z życia można tyle brać..."
Awatar użytkownika
margola
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Pią Sie 08, 2008 4:43 pm
Miejscowość: Łódź

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez ambart » Pią Lut 20, 2009 1:59 pm

Ubrania
Kocham spodnie i golfy. Cienkie, grube. Lubię też dekolt w szpic. Styl prosty. Buty na płaskim obcasie.

Biżuteria
Zawsze kolczyki. Różne, różniste. Długie, krótkie. Srebrne, drewniane, fimo. Wisiorki wszelkiej maści. Bransoletki też bardzo lubię.

Preferowane materiały
Płótno, glina, kamienie, len, drewno, srebro, mosiądz, miedź, wszystko, co naturalne. W ubraniu i w otoczeniu.

Lubię asymetrię. To zawsze coś zaskakującego i tajemniczego.

Torby duże, kolorowe i z mnóstwem kieszonek i schowków.

Kolory
Wszystkie kolory ziemi. Zielenie, brązy, beże, rudości, pomarańcze.

Nie lubię "durnostojek" i "kurzołapek". Lubię rzeczy prkatyczne i użyteczne, co nie znaczy, że nie mogą być ładne i ozdobne. Kocham koty. A psy tylko jednej rasy, Bouvier des Flandres.

Troszkę nurkuję (a może to za dużo powiedziane ;)), jeżdżę kilometrami na rowerze z przypiętym psem, jeżdżę na nartach.

Lubię gadźety. Do telefonu, piórnika, którego używam w pracy, do torebki.

Uwielbiam oglądać "Doktora Housa"
Awatar użytkownika
ambart
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Sty 01, 2009 6:37 pm
Miejscowość: Opole

Postprzez nela » Nie Lut 22, 2009 6:00 pm

Kolory
Jako podstawa brązy i beże, do tego ciepłe, jesienne, wesołe kolory - żółcie, pomarańcze, czerwienie, niektóre odcienie zieleni.
Nie lubię różu i fioletu.

Wzory
Geometryczne - kocham kratki, nie lubię kropek
Wszystkiego rodzaju kwiatki, liście, zwierzątka - wszystkie inspirowane przyrodą

Biżuteria
Moje upodobania biżuteryjne bardzo się rozwinęły z biegiem czasu - przeszłam od drobnych, delikatnych form do coraz większych.
Najpierw nosiłam tylko kolczyki, potem dołączyły naszyjniki i wisiory, ostatnio bransolety (nadgarstek 18 cm) i broszki. Na razie nie przekonałam się do pierścionków.
Metale jakiekolwiek, chociaż najbardziej lubię miedź.

Ubrania
Jako zmarzlak lubię golfy i spodnie, chociaż czasem mam ochotę włożyć coś eleganckiego...
Torby małe i duże, z kieszonkami.

W ubraniu i mieszkaniu preferuję styl prosty, praktyczny, bez ozdóbek, falbanek, koronek - nie zawsze dotyczy to biżuterii.
Nie mam w domu miejsca na łapacze kurzu. Wolę przedmioty, które mają praktyczne zastosowanie.

Dużo czytam, uwielbiam przyrodę (jestem biologiem).
Awatar użytkownika
nela
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Pią Paź 31, 2008 4:55 pm
Miejscowość: Czeski Cieszyn

Postprzez desik » Pon Lut 23, 2009 10:21 am

Nadeszła pora abysię dopisać
1. Klasyka i minimalizm czy przepych i blichtr?
ani jedno, ani drugie ;) aczkolwiek nie przepadam za nadmiernym przepychem, przeładowaniem zarówno w ciuchach jaki w otoczeniu

2. Ulubiony kolor(y)?
Kremowy, czarny, zieleń oliwkowa, pomarańczowy, ogólnie kolory ziemi: zielenie, brązy, beże, rudości,

3. Nielubiany kolor?
niebieski, szafirowy, granatowy, różowy,

4. Czy nosisz biżuterię i jaką?
Tylko i wyłącnzie KOLCZYKI, wszelkiego rodzaju, byleby by były dłuuuuuuugie.

5. Ulubione zwierzę, roślina, film, książka?
-pies
-rośłinki wszystkie, króluje róża
- uwielbiam czytać wszelkiego rodzaju thillery medyczne itp,: Dean Koontz, Roobin Cook, Steven King

6. Hobby?
Wszystko w czym można wyżyć się artystycznie :-)
rysunek, malarstwo, decoupage, szydełko, projektowanie i szycie itd, itp

7. Klimaty wiejsko - sielskie, czy miejsko - industrialne?
misz-masz

8. Nowoczesne czy staroświeckie?
sklaniam się bardziej ku nowoczesności, futura

9. Ulubiony styl, epoka, lata...
brak

10. Inne...
Ciuchy:
Uwielbiam nosić "rowleczone" długie sukienki za kostkę, nieodzowne torebka noszona na długim sznurku (a w torebce wieczny nieład), zarzucona przez ramię, w wyjątkowych przypadkach do tego odjechany wisior na długim rzemyku, albo szpile we włosach, przytrzymujące moje kołtuny :-)

P.S jestem mała: 150cm :P

Chyba zaczynam lubić gadżety typu: breloczki, przywieszki, dyndołki i inne :-)
Ostatnio edytowany przez desik, Nie Cze 21, 2009 7:44 am, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
desik
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Mar 10, 2007 2:11 pm
Miejscowość: Częstochowa

Postprzez Naomi » Pon Lut 23, 2009 12:50 pm

Kolory:
Lubię intensywne, nasycone, wesołe kolory. Bardzo lubię czerwień, fiolet, czerń, intensywną butelkową zieleń, ciemnoróżowy, granat. Niebieski też, najlepiej taki chabrowy, byle nie błękitny!
Nie lubię pastelowych kolorów! Jako dodatek owszem, ale raczej nie jako barwa dominująca i nie w ubiorze. No i pomarańczowy to zdecydowanie nie mój kolor.
Ostatnio bardzo lubię połączenie fioletu z róznymi odcieniami niebieskiego, turkusu a takze czerń z intensywnym różowym. Fiolet z zielenią.

Ubrania:
W liceum szalałam :) Teraz ubieram się spokojniej, kobieco, czasem elegancko. Nie trawię falbanek ani innych zwiewności! Mam dużo ubrań czarnych i jednokolorowych w intensywnych barwach. Nie lubię ubrań z wyraźnymi deseniami, wyjątkiem są wszelkie paski. Zasada ta nie dotyczy jednak letnich sukienek :) Generalnie stawiam na fason, połączenia kolorystyczne i dodatki.

Biżuteria i dodatki:
Lubię je baaaardzo! Najbardziej te orginalne, nawet trochę ekstrawaganckie, rzucające się w oczy.
Kolczyki kocham! Nie wiem ile par juz mam ale ciągle przybywa... Dużo robię sama, ale wiem, że niektórych technik nigdy nie opanuję...
Wisiorki.... Lubię dekolty, więc jest pole do popisu:) Preferuję raczej takie "rozbudowane w poziomie" niż wisiory na sznurku/łańcuszku. No i korale różne lubię.
Bransoletki noszę rzadko. W sumie noszę tylko jedną z filcowych kulek, bo innych fajnych nie mam:) Nie lubię takich sztywnych, np. drewnianych kółek. Mam drobne nadgarski i w dużych, masywnych bransoletach wyglądają nieszczęśliwie :P
Paski lubię bardzo. Talia to mój największy atut... :oops:
A torebki.... Szkoda gadać. Gdybym mogła, to miałabym do każdych butów i każdej bluzki inną. Jak większość kobiet:) Tylko za duzymi nie przepadam, bo jestem niska i dość drobna i z dużymi torebkami wygladam jakbym się na wczasy wybierała...

wzory:
Lubię wzory geometryczne, arabeski, mandale. Przepadam za motywami ptasimi (papugi, pawie pióra). Kwiatki też lubię, szczególnie fiołki, maki, magnolie.

inne:
Studiuję (prawo), mieszkam z rodzinką. Mam kochanego faceta ;) Poza craftami moją wielką pasją jest żeglarstwo. Kocham podróze i góry. Interesuję się krajami islamskimi.

Nie lubię tak zwanych "kurzołapów" czy "durnostojek". Dzielę pokój z bratem i nie mam miejsca na tego typu rzeczy...
Ostatnio edytowany przez Naomi, Śro Kwi 15, 2009 2:54 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Naomi

Dołączenie: Śro Kwi 30, 2008 2:07 pm
Miejscowość: Wrocław
Medale: 2
 (1)  (1)

Postprzez qkasiap » Pon Lut 23, 2009 1:57 pm

Ciuchy i kolory:
na co dzień wygodnie lecz koniecznie kobieco, lobię dekolty w szpic, ewentualnie w łódeczkę, jeśli okrągłe to blisko szyi. Golfy rzadko jeśli już to niskie. Lubię sukienki spódnice(lekko za kolana w tej długości czuje się najlepiej), jeansy, żakiety kolorystyka zależna od pory roku i nastroju. Generalnie do pracy :czerń biel czerwień (lubię ale się boje),szarości, beże, brązy, granaty,( obecnie kręćka mam na chabrowy) i fiolety pudrowy róż. Kiedy jest więcej słońca zaczynam lubić kolory. Po pracy robię się kolorowa: zieleń, turkus, róż, żółty, malinowy ale w niewielkich ilościach, nie znoszę bordo, babcinych zieleni generalnie styl klasyczny ale w mojej interpretacji :D koszule najlepiej ze stójką, spódnice proste lub ołówkowe, nie przepadam za falbankami i za nadmiarem aplikacji

Dodatki:

Paski tylko do jeansów, przepaski do włosów od czasu do czasu. Torebki uwielbiam od małych do wielkich w zależności od potrzeby, klasyczne i sportowe-raczej stonowane, Apaszki, szaliki, szale owszem. Nakrycie głowy i rękawiczki konieczne tylko zimą. Odrobinę jestem sroką więc lubię kiedy się coś błyszczy. Buty na co dzień płaskie i wygodne uwielbiam sportowe ale do pracy i na wyjścia obcasy.

Biżuteria:
Koniecznie kolczyki generalnie na sztyfty, od czasu do czasu długie i wiszące. Pierścionki nie bardzo-tylko i wyłącznie: obrączka i zaręczynowy. Lubię wszelkiego rodzaju bransoletki małe i duże, korale owszem broszki(nie wielkie) rzadko. Jestem uczulona na nikiel.

Zainteresowania:

Dłubanie w czym się da, komputer, muzyka w zasadzie każda od klasyki do…. Hip-hopu? :mrgeen: inspiracje kulinarne, moda uroda, spacery jeśli nas stać to i podróże koniecznie z całą rodziną. Aranżacja i dekoracja wnętrz .Fotografia i przyroda. Teatr i książka, niestety na te zainteresowania nie mam zbyt wiele czasu.

Wzory i materiały:
kwiatowe- roślinne, nowoczesne, zawijasy. Materiały wolę o prostej fakturze, koniecznie naturalne. Nie cierpię materiałów sztucznych ani ich domieszek. Drewno, kamień, ceramika, szkło, wszystko to co bliskie naturze. Nie uznaję znaków zodiaku

O sobie :
Mam 22 i pół roku, jestem żoną, matką… i studentką. Mam wrażenie, że dopiero odkrywam świat co dzień uczę się nowych rzeczy i dowiaduję się coraz więcej o sobie. Jestem pełna sprzeczności potrafię być oazą spokoju w sytuacji gdy wszyscy panikują a także awanturnicą która czepia się o byle co. Staram się pracować nad swoimi wadami. Jeśli miałabym określić się jednym słowem to: szczęściara jest tym odpowiednim. Mój ulubiony sklep to H&M zawsze znajdę tam coś dla siebie. Nie przepadam za figurkami które mają za zadanie po prostu stać . Lubię rzeczy praktyczne, które mogę wykorzystać, nie przepadam za nadmiarem zdobień. Staram się wszystko planować i mieć porządek bo jestem bałaganiarą, więc lubię kalendarze w formie notesu jak i same notesy też mnie cieszą .Uwielbiam niespodzianki!!!

To chyba tyle :D
Awatar użytkownika
qkasiap
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Lis 02, 2008 10:39 pm
Miejscowość: szczecin

Postprzez violetka » Wto Lut 24, 2009 10:59 am

Ciuchy i kolory:
Uwielbiam wszystko co naturalne :) Mój styl ubierania nieco trudno okreslić, ale blisko mu do hippie w połączeniu z kobiecą klasyką ;) Właściwie mogę ubrać wsyztsko, pod warunkiem, że w efekcie, jako całość, ma to to coś w sobie :D
Jesli chodzi o kolory, to najwięcej jest brązu, czerni i wrzosu, za którym szaleję :> 8-) chociaż z kolorami to też jest tak, że trudno do końca to sprecyzować....mieszkanie np mam baardzzoo kolorowe...salon - lawenda, przedpokój żółć z imbirem, sypialnia - oliwka, kuchania - pomarańcz i czarny :D Zawsze takie nasycenie kolorów robi wrażenie, zwłaszca, że drzwi wejściowe mamy równiez charakterystycznie obejcowane na zielono...

Dodatki:
kocham duże torebki, najlepiej materiałowe proste, ale też takie wrokowate...choć ostatnio marzy mi się jakaś niewielka filcowa torebusia 8-) 8-) 8-)
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju szaliczki, apaszki i nne tego typu dodatki.

Biżuteria:
Biżuterię uwielbiam artystyczną...drewno, witraż, a ostatnio mam manię na punkcie ceramicznej biżuterii 8-) Jakoś tak nie mogę się przekonać do fimowych dzieł.
Broszki dopiero zaczynam doceniać, ale już marzę o całej kolekcji :>

Zainteresowania:

Oczywiście rękodzieło wszelkiego typu :D Chciałabym, spróbować chyba wszystkiego czego się tylko da ;)
Moje zainteresowania pozostałe, to książki - literatura rosyjska to mój konik :> i muzyka, na pierwszym miejscu jazz, ale słucjam wielu nurtów muzycznych i muzyka jest dla mnie niezwykle ważna!
Kolejną moją pasją jest praca z dziećmi...to jest moje powołanie życiowe i w tym niesamowicie się realizuję. Mam to szczęście, że moja praca jest również pasją :)
Tak tylko jeszcze dodam, że marzę o tym, aby kiedyś do tej listy dopisać ceramikę....oj co ja bym dała,żeby móc ponać jej taniki..w ogóle mam fioła na punkcie szkliwień :D :D :D

Wzory i materiały:
Jak już pisałam wszystkie naturalne: ceramika ;) , drewno, szkło, kamień także. Jeśli chodzi o wzory, to uwielbiam ptaszki, sówki, serduszka trochę w stylu country, wywijaski i zawijaski. Rozbraja mnie także motyw lawendy i anioły wszelkiej maści!

O sobie :
Mam 25 lat i jestem przeszczęśliwą żoną, mamą i nauczycielką w jednym :D Najbardziej cenię sobie czas spędzany z rodziną, zwłaszcza na łonie natury. Uwielbiam spontaniczne życie, ktoś rzuca hasło, pakuję kanapki, termos z pyszną herbatą i już mnie nie ma :D Ogólnie w życiu wyznję zasadę Polyanny...we wszystkim można znaleźć coś dobrego i wierzę głęboko w działanie Eksperymentalnego Sygnału Dobra, niczym z książki Musierowicz ( wcale nie uważam, aby te wzorce byłe infantylne...wręcz przeciwnie ;) ). Każdego dnia staram się cieszyć nawet najprostszymi rzeczami, uważam, że życie jest zbyt piękne, by zmarnować choć chwilkę :D
Baaardddzzoo lubię niespodzianki i wszelkiego rodzaju "niepotrzebne" rzeczy typu szkatułki, figurki i inne takie tam :D
Dodam tylko, że ostatnio świruję na punkcie wszystkiego co związane z TILDĄ :D :D :D 8-) :D :D :D
Ostatnio edytowany przez violetka, Sob Maj 23, 2009 6:57 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
violetka

Dołączenie: Pon Sty 12, 2009 2:11 pm
Miejscowość: Potulice / Bydgoszcz

Postprzez Ivy » Śro Lut 25, 2009 5:53 pm

Bardzo fajny pomysł na taki informacyjny temat - to się na pewno przyda przy wymiankach :)
No to ja:
Raczej klasyka i prostota, zdecydowanie staroświecko, wiejsko - sielskie i naturalne, przytulne. Jestem wegetarianką, więc skóry i futra - nie :)
Styl ubierania: najczęściej spodnie, bo tak wygodniej, od święta spódnice, rzadko sukienki. Chyba jestem totalnym bezguściem, niestety.
Kolor(y): długie lata ubierałam się tylko na czarno, teraz eksperymentuję, ale ciuchowo jedynie brązy i beże, ew. z rzadka fiolet lub szkockie kratki.
Biżuteria:kolczyki, ale niezbyt duże, ostatnio broszki i bransoletki :)
Hobby:ogrodnictwo, robótki - oczywiście, zwierzęta, książki. Klimaty od Jeżycjady, Montgomery, Burnett i Porter, przez Rowling, fantastykę po Harris, Mayes, Mayle i Flagg. Grzebanie się w ziemi, wędrówki z psem, herbata do książki, czekolada w małej kawiarence, Prowansja, Toskania, życie na wsi - to lubię.
Uwielbiam estetykę Tilda (Tone Finnanger) i taką country style'ową i raggediesową (jak Raggedy Anne z mojego avatarka), patchworki, ręcznie szyte przytulanki, patchworki, przecierki i shabby chic.
I uwielbiam robić niespodzianki i się wymieniać zrobionymi własnoręcznie rzeczami.

Aha, nie lubię pergamano :)
Awatar użytkownika
Ivy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Paź 23, 2006 9:13 pm
Miejscowość: Poznań
Medale: 1
 (1)

Postprzez lil » Sob Lut 28, 2009 3:54 pm

kolory
kocham wszystko co fioletowe, także głównie ciemne odcienie : zgniłej zieleni, starego różu, szarości
no i najważniejsza: zdecydowanie dominującą u mnie czerń :)

ubrania
ubieram się raczej tak hm... kobieco? lubię spódnice, sukienki, klasyka i elegancja;]
głównie na czarno, czasami łamię to jakiś kolorowym dodatkiem;]

biżuteria
jak najbardziej oczywiście :)
jedynie pierścionki odpadają

dodatki
lubię spinki do włosów różnego rodzaju
broszki
apaszki
torebeczki
kosmetyczki
i inne cuda

sama pracuje:
ze srebrnymi połfabrykatami, naturalnymi minerałami, mulina, maszyna do szycia, filc;)

nie lubię:
figurek do postawienia - nigdy nie wiem co z nimi zrobić
aniołki też nie są tym co tygryski lubią najbardziej ;]
decu jakoś mnie nie przekonuję ;]
nienawidzę niebieskiego no po prostu ten kolor działa na mnie jak płachta na byka!

Coś więcej :
Wyjątkowo lubimy z moim Lubym podróżować - wszędzie!!

Lubię czytać książki, głownie fantasy i kryminały.
Wszelkie elfy, wróżki, krasnoludy, smoki - to jest to co przyciąga moją uwagę

Jestem instrumentariuszką, kocham lato ale kolory tylko "mroczne" :P ;) robię biżuterię ale wyżywam się też na starych meblach w moim mieszkaniu (przerabiam, przemalowuje, ozdabiam), kocham zwierzęta, fotografuję, maluje, rzeźbię, szyję, wymyślam i gotuje ;]
Ostatnio edytowany przez lil Wto Maj 22, 2012 4:18 pm, edytowano w sumie 7 razy
Awatar użytkownika
lil
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lut 23, 2009 5:32 pm
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez martita » Sob Lut 28, 2009 5:43 pm

[edytowane, grudzień 2011] ;)

Jestem podróżnikiem-fotografem. Wszystko, co łączy się z tymi dwoma pasjami jest już dla mnie plusem. Lubię kino ale równie chętnie zaszywam się w domu z kubkiem gorącej herbaty (to ważne ;) nie piję i nie lubię kawy) pod kocem i rozmyślam. Bardzo lubię jazdę na rowerze - motyw rowerowy lub jakiś ładny dodatek na mojego zielonego Piesuara sprawi mi wiele radości :)

Ciuchy
Interesuję się modą więc większość trendów jest mi znana :) lubię ładnie wyglądać... ale w życiu codziennym wygrywają jeansy z fajną bluzką i dodatkami (szal, naszyjnik, ciekawe bransoletki czy kolczyki). przyznam szczerze, że marzy mi się czas, kiedy będę bez skrępowania chodzić w sukienkach i obcasach - póki co: albo sukienka, albo obcasy - powolutku przekonuję się do kobiecości ;)

Dodatki
Torebki ponad wszystko... ponoć dobrze mi w nakryciach głowy chociaż wciąż wstydzę się je nosić ;) (co jest dość śmieszne biorąc pod uwagę, że je również wykonuję sama!).

Biżuteria
Przepadam za biżuterią, jestem niczym sroczka! Lubię kolczyki w niemalże każdej formie, chętnie noszę też bransolety, szczególnie kolorowe... naszyjniki noszę i lubię ale najbardziej te z gatunku długich i dyndających ;) - trzymam się zasady, że biżuterii nigdy za wiele! :D

Kolory
Czarny, zielony w każdym odcieniu, lubię także słoneczne połączenia jak żółty + pomarańczowy + czerwony... w tej chwili jedyna paleta kolorów za którą nie przepadam to ta idąca od brązu do beżu.

Wzory
Nie przepadam za wzorem serduszkowym a jeśli chodzi o kwiatki to lubię, ale bardziej w stylu ludowym jak hippie :) lubię paski w wydaniu marynistycznym. wzory owocowe bardzo mi przypadają do gustu :)

Gadżety
Lubię przedmioty praktyczne, wystarczającą ilość "kurzołapów" sprowadzam sobie sama z podróży ;) notes na zapiski z podróży czy inne mniej lub bardziej przydatne gadżety będą dla mnie największą radością :)

podsumowując:
podróże, fotografia, rower, moda, mix kolorów :)
Ostatnio edytowany przez martita Czw Maj 17, 2012 7:09 pm, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika
martita
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lip 13, 2007 11:15 am
Miejscowość: Szczecin

Postprzez madzia » Nie Mar 01, 2009 6:06 pm

1. Klasyka i minimalizm czy przepych i blichtr?
Jeśli chodzi o ubiór, to raczej klasyczni i im mniej dodatków tym lepiej.
Mieszkanko natomiast już tak minimalistycznie nie wygląda, zawsze gdzieś jakaś pierdułka stoi. Przepych to nie jest, ale typowy minimalizm z taką surową nowoczesnością też nie - tak coś po środku może :P

2. Ulubiony kolor(y)?
Brąz, brąz i jeszcze raz brąz ;)
Jako dodatek zniosę raczej każdy kolor, ale większe płaszczyzny to brąz, czarny, zieleń, raczej ciemna i bliżej zgniłej, szary, granatowy.

3. Nielubiany kolor?
Zdecydowanie czerwony i wszystkie rażące

4. Czy nosisz biżuterię i jaką?
W tej kwestii zdecydowany minimalizm ;)
Nie noszę:
- pierścionków
- kolczyków (choć przebite uszy mam, ale jakoś mi przeszkadzają)
Czasami wkładam:
- jakieś koralik czy apaszkę (ale najczęściej tylko łańcuszek)
- bransoletkę i to raczej małą
- broszkę
Uwielbiam:
- wszelkiego rodzaju klamry i spinki do włosów
- i szalki (to jedyny powód dla którego zima jest fajna), tylko nie mogą drapać w gardło

5. Ulubione zwierzę, roślina, film, książka?
Od końca:
książka "Słoneczko" Marii Buyno-Arctowej, może trochę przerysowana, ale taka bardzo optymistyczna, a tego dziś często bardzo brakuje. Ja w ogóle uwielbiam bajki i te książkowe i filmowe.
film Jak mam ochotę tak bezmyślnie, to wszystkie z Meg Ryan - zawsze taki sam schemacik komedii romantycznej :P
Jak chce zobaczyć troszkę przerysowaną siebie (w sensie fobii) to Detektyw Monk :D
A jak tak poważnie, to "Życie jest piękne" - no i piękny film!!!
No i jak pisałam bajki - te z dzieciństwa (choć do niektórych lepiej nie wracać tylko żyć wspomnieniami) i te nowe, ale kinowe.
roślina tak której nie trzeba podlewać :oops:
zwierze lubię raczej każde, ale bez przesady. Nie zbieram :P i nie hoduję żadnego.
Nienawidzę robali, mam wszystkie możliwe fobie z nim związane, najgorsze są te latające! Oczywiście ze szkła, plasteliny, wełny itp. nie są groźne :D

6. Hobby i preferencje?
To się bardzo zmienia, co mnie zainteresuje..., na co mam aktualnie czas...
Lubię robić rzeczy, które innym sprawiają radość.
Sama lubię rzeczy ładne, ale raczej praktyczne (ich przydatność, to raczej coś więcej niż zmniejszanie przestrzeni kurzu na półce). Nie lubię zawieszek, przypinek, figurek i innych dyndałek, ale doceniam każdy wkład pracy człowieka, nawet jeśli trzeba szukać miejsca gdzie to postawić, czy przypiąć)

7. Klimaty wiejsko - sielskie, czy miejsko - industrialne
Hmm... w zasadzie wiejsko - sielski, ale są kwestie, w których miejsko - industrialny

8. Nowoczesne czy staroświeckie?
Zazwyczaj staroświeckie, ale nowoczesne też bywa piękne :P

9. Ulubiony styl, epoka, lata...
To chyba za bardzo ogólnie. Zupełnie inny dla książki, muzyki, architektury i to takiej, którą podziwiam, a takiej w której chciałabym mieszkać...

10. Inne... :->
Nie cierpię dostawać świeczek- dostaje człowiek taką jedną- piękna jest, więc nie wypala (bo jak już np. taki aniołek ma wypaloną główkę to już za ładny nie jest). Potem inni myślą, że zbierasz świeczki i masz następną i następną :shot:
Awatar użytkownika
madzia

Dołączenie: Pią Gru 05, 2008 9:58 am
Miejscowość: Poznań

Postprzez Spinka » Pon Kwi 06, 2009 10:22 pm

Opakowanie i jego styl:

Mam tu na myśli to, co noszę :) Nigdy nie potrafiłam się jakoś konkretnie określić. To, co nosze to miks wielu stylów, czasem bardzo odległych- od pensjonarskiej skromnej elegancji, po elementy funkowe. Generalnie nie podążam za ogólnie pojętymi trendami.

Bzik:

... bo każdy jakiegoś ma. Moimi bzikami są buty i nieco mniej torebki. Też przeróżne. Od takich, które pasują do jednego tylko stroju, po używane notorycznie i namiętnie. I tutaj przekrój materiałowo- stylowy dość pokaźny- złote trampki versus czerwone lakierki na niebotycznym obcasie. Treki, oficerki i materiałowe kalosze, etc... :)

Kolory:

Wszystko uzależnione od stylu w jakim są połączone. Od przedmiotu, jego charakteru.

Dodatki:

Nie wybitnie używam wiszących kolczyków (ostatnio jakichkolwiek). Nie noszę pierścionków, poza dwoma obowiązkowymi simlockami na palcach serdecznych. Lubię bransoletki.

Wnętrza:

W tej materii zasadniczo rządzi retro. Bez przepychu, ale z klasą. Lubię prosty styl Ikea. Nie we wszystkim, ale pościele, pojemniki, lampy w moim domu stamtąd generalnie pochodzą. Lubię ich pomysł na wykorzystanie "przestrzeni martwej"

Zewnętrza, czyli moje klimaty:

Kocham miejsce, które jest naszym domem (moim i Badyla). Jura Krakowsko- Częstochowska, duuuużo zieleni, przestrzeni. Cisza, niezasłonięte (poza zwiewnymi firankami) okna. Wiosną i latem śniadania w ogródku. Rower, skały, nordic- chce się żyć. Od rana do popołudnia toczne Katowice. Tylko w tych porach. Choć też je lubię.
Na pewno nie:

Tą część uzupełnię później :) Zresztą, myślę, że nie raz jeszcze przeedytuję tego posta :)
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Gru 28, 2007 11:48 pm
Miejscowość: Mysłowice/Pilica

Postprzez kubus_puchatek » Wto Kwi 07, 2009 3:27 pm

No to teraz moja kolej:

Klasyka i minimalizm czy przepych i blichtr?
Raczej klasyka ale często z odrobiną szaleństwa i błysku.

Ubrania
Najczęściej z naturalnych materiałów choć nie zawsze. Na ogół chodzę w dżinsach i T-shirtach (bardziej kobiecych niż męskich i rozwleczonych :) ) - z dzieckiem w domu i na spacer tak najwygodniej i najpraktyczniej. Gdy idę spotkać się ze znajomymi lubię się fajnie ubrać - modnie ale klasycznie. Uwielbiam tuniki. bluzki i sukienki odcinane pod biustem. Ubrania często dopasowane. Rzadko chodzę w spódnicach - nie lubię maxi ani mini (mam kompleks na punkcie swoich kolan choć TŻ mówi, że to jakieś skrzywienie psychiczne na pograniczu anoreksji - ale tylko w punkcie kolan) - najchętniej midi (za kolano). Uwielbiam buty na wysokim obcasie, ale z racji chodzenia z dzieckiem na spacer wygodniej mi to robić w płaskich butach. Bardzo rzadko chodzę w sportowym obuwiu - najczęściej zimą po śniegu lub do lasu i na rower.

Ulubiony kolor(y)?
Brązy, beże, ecru, khaki. Ostatnio przypadł mi do gustu ciemny śliwkowy fiolet. Właściwie wszystkie ciepłe zgaszone barwy prócz rudości.
Nielubiany kolor?
Organicznie nie znoszę czarnego. Wszystkie neonki - okropność.

Czy nosisz biżuterię i jaką?
Biżuterię ... noszę wszelką.

Ulubione zwierzę, roślina, film, książka?
Zwierzęta - podziwiam wszystkie z wyjątkiem pająków. Ze zwierząt domowych mam rybki, którymi zajmuje się TŻ.
Filmy - przede wszystkim kostiumowe, lubię komedie ale z klasą. Na filmy z rodzaju "Głupi i głupszy" itp. reaguję regularną alergią :).
Książki - Mam ogromny sentyment do książek M.Musierowicz - mam wszystkie i często do nich wracam na poprawę humoru. Prócz tego Jane Austen i Sapkowski (niezły rozstrzał co?). Lubię czytać dobre książki.

Hobby?
Craft we wszelkiej postaci, umiem posługiwać się szydełkiem, drutami, czółenkiem, maszyną do szycia, igłą i nitką. Wiem co to decoupage, richelieu i makrama. Tworzę biżuterię - raczej prostą niż bardzo skomplikowaną.
Nigdy nie przekonam się do filcowania - mokro, sucho, wszystko jedno - wełna pocierana o siebie wydaje taki dźwięk, który powoduje "więdnięcie" moich uszu. Nie ruszę filcowania za żadne skarby świata.

Klimaty wiejsko - sielskie, czy miejsko - industrialne?
Jestem mieszczuchem ale na wakacje lubię pojechać do rodziny na wieś. Chociaż jakbym miała wybierać to chyba sielankę w mieście ;) .

Nowoczesne czy staroświeckie?
Totalny mix w dobrym stylu..

Coś jeszcze o sobie
Lubie różne przydasie, ciągle TŻ ma pretensje o kupowanie nowych włóczek, wstążek i koralików - "po co ci więcej? skończyły ci się poprzednie?" - z tymi facetami to ubaw jest naprawde :D .
Nie lubię figurek porcelanowych i innych tego typu zbieraczy kurzu. Bardzo lubię ładne rzeczy użytkowe.

Chyba wszystko ... jak mi się coś przypomni to edytuję ;)
Ostatnio edytowany przez kubus_puchatek, Pon Wrz 21, 2009 2:35 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kubus_puchatek

Dołączenie: Pon Maj 26, 2008 5:26 pm
Miejscowość: Wawa

Postprzez nitka » Śro Kwi 15, 2009 11:24 am

No to ja:)

Ciuchy
"Elegancki" luz, raczej gładkie, ale ostatnio dopuszczam desenie, lubię kontrasty, ostatnio pokochałam zdecydowane kolory (borda, turkusy, pomarańcze nawet), zawsze kontrast (jasna góra to ciemny dół).

Biżuteria
Kolczyki - długie, raczej okazałe. Tu jestem typową sroką, co ładne to lubię i już.
Naszyjniki - niezbyt długaśne, raczej takie do linii głębokiego dekoltu. Inne mi rzadko do czego pasują.
Bransolety - zawsze muszą pasować do kolczyka czy naszyjnika. Samych raczej nie noszę. Lubię komplety.

Dodatki
Torby umiarkowane, choć szalenie podobają mi się duże i z ciekawym wzorem, kolory jak w ciuchach (nie mam ich tak znów wiele) Kocham apaszki, szaliki, chusty ażurowe, poncho. Pasków nie uznaję wcale.
Buty - wygodne, prawie wyłącznie płaskie, takie co to do prawie wszystkiego da się nosić (bez ozdób raczej, chociaż letnie klapeczki miewają szaleńcze ozdoby)

Kolory
W domu jak w ubraniach - kolory naturalne, znów ukochane przeze mnie brązy (takie ciemne, palisander), naturalne drewno (słoje żeby było widać) i wszystko co do tego pasuje. Tu już lekkie ornamenty mile widziane, ale raczej drobne, nienarzucające się. Kontrast to beż, ecru. Do tego roliwka, jasna zieleń i rzadko, ale jednak - uwaga - czerwień, rzadziej bordo (np. w abażurach czy na donicach).

Wzory
Tu raczej nowoczesne, abstrakcyjne, nawet pastelowe (jak będą niezbyt wielkie i raczej stonowane). Kwiaty, aniołki, koty, ptaszki czy motylki choć bardzo mi się podobają, nie pasują do mnie i mojego otoczenia. Mam słabość do ważek :)

Gadżety
Uwielbiam pudełka, pudełeczka, skrzynki i wszystko w ten deseń, rzadziej koszyczki (lubię jednolite ścianki). Tak samo kocham woreczki, etui i inne kosmetyczki.
Kubki to już dosłownie wszystkie kocham, tu już żadnych ograniczeń deseniowo - kolorystycznych.

Ogólnie - aktualnie tzw. house manager, czyli po polsku kura domowa, z wykształcenia socjolog, były dyrektor kancelarii prawnej, kocham klasyczną literaturę, najchętniej współczesną, TV nienawidzę (i nie oglądam), dobre filmy, dobra muzyka i oczywiście wszelkie dłubactwo. Mimo że mieszkam w mieście (które na swój sposób kocham), uwielbiam przebywać poza nim, najlepiej w głębokiej głuszy, z daleka od ludzi. Nic tak mnie nie uspokaja jak widok przyrody, na miesiąc w roku jadę na tzw. klasyczną wiochę z wielką radością.
Ostatnio edytowany przez nitka Śro Maj 23, 2012 11:54 am, edytowano w sumie 4 razy
nitka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Cze 27, 2008 10:10 am
Miejscowość: Wrocław
Medale: 2
 (1)  (1)

Postprzez Tobatka » Czw Kwi 16, 2009 12:37 pm

Czas na mnie :)

Wygląd
Jestem niewysoka (164cm), ale okrąglutka (z tych, co łatwiej przeskoczyć, niż obejść :D ). Blondynka (ale zarzekam się, że nie przysłowiowa) z niebieskimi oczętami i bladą cerą (nie opalam się, słońca unikam).

Ciuchy
Noszę się wygodnie... Więc mało modnie :) Uwielbiane odcienie niebieskiego niedawno zdradziłam na korzyść brązów, beżów i pochodnych kawy z mlekiem. Do tego pojedyncze akcenty wiosenne. No i nieśmiertelna czerń.
Tylko spodnie, choć mam jakieś spódnice w szafie...
Nie noszę pasków.
Apaszki, szale, cokolwiek na szyi mnie dusi, więc nie noszę...

Biżuteria
Nie cierpię złota, uwielbiam srebro. Do tego kamienie, koraliki, szkło - cokolwiek w sumie :)
Kolczyki - tak, uwielbiam! Większość robię sobie sama i mam tonę w zależności od stroju, nastroju, pogody :) Lubię mieć komplet z wisiorkiem.
Naszyjniki - raczej nieduże zawieszki na łańcuszku. Znaczy zawieszki duże, ale w sensie że wisiorek, nie naszyjnik. Podobają mi się korale, ale sama się w nich nie czuję. Cokolwiek wisi na szyi, musi wisieć z dala od niej, bo inaczej mam wrażenie, że się duszę - więc odpadają obróżki.
Bransolety - nie noszę... Choć chciałabym się do nich przekonać, to jednak mi przeszkadzają. EDIT - już noszę, się przekonalam, polubiłam :)

Dodatki
Torby - chciałabym mieć torbę czy torebkę na każdą okazję czy nastrój, ale w sumie zawsze mam jedną.. Kiedyś tylko plecaki, dziś torba na ramię (raczej taka, do której wszystko się zmieści - dokumenty, telefon, jakieś zabawki dla dzieci itp :) ). Sfatygowana, czas ją zastąpić - już nawet rozglądam się za nową, ale żadna nie powiedziała "weź mnie" :) Obowiązkowy długi pasek przez ramię.
Buty - wygodne, płaskie, pasujące do wszystkiego :) Choć ostatnio postanowiłam zostać kobiecą bardziej kobietą i zakupiłam sobie na koreczku.. Tylko mnie nogi bolą od nich, ale co tam - raz na jakiś czas się przemęczę :)

Kolory
Na mnie i wokół mnie dominuje niebieski, brąz, beż, czerń i pojedyncze akcenty w innych kolorach :)
Złoty zdecydowanie odpada...
W domu preferuję drewno w naturalnych odcieniach, najchętniej ciemnych. Żeby nie było ciemno i smutno, przełamuję bielą i jej pochodnymi (doniczki tylko białe :) ). Do tego jakieś drobiazgi, które dają akcent kolorystyczny a można łatwo je wymienić na inny (np. teraz mam firanki w salonie turkusowe, do tego narzutę na obrus, też taką turkusową, poduszki na sofie z tym odcieniem.. Już myślę o małej zmianie na zieleń :) )

Wzory
Raczej stonowane, spokojne... Bo ja w sumie zachowawcza jestem.. Gdzieś podobają mi się szalone połączenia, na sobie i wokół siebie jednak ich nie czuję...
Uwielbiam motyw takiego prostego kwiatka, jakby rysowanego dziecięca łapką - ot proste pięć płateczków i już kwiatek gotowy :) Mam do tego motywu ogrooomną słabość :)

Gadżety
Zbieram anioły... Ale nie cherubinki (tych nie cierpię) - muszą mieć to coś :) Od niedawna, więc moja kolekcja jeszcze mała.. Ale mam już dla nich miejsce w kuchni, na jednej ścianie.. Czekają na powieszenie :) EDIT - Trudno jednak nazwać to zbieraniem, bo nie rzucam się na wszystkie i "kolekcja" maleńka wciąż :)

Nie lubię bibelotów stojących i kurzących się...

Ogólnie
W domu mąż, dwóch synów, żółw i psina...
Jestem wygodna i leniwa :)
Nie lubię dłubania w kwiatach, w ogrodzie. Ale podoba mi się mieć kwiaty.. Więc z wielkim bólem na wiosnę troszkę powalczę - byle nie częściej :)
Lubię gotować, eksperymentować, uwielbiam piec - ciasta, ciasteczka wszelakie :)
Jestem maniakalnym herbatopijem, obok sklepu z herbatą nie potrafię przejść obojętnie :) Ale od niedawna nauczyłam się popijać kawę, więc zaczęłam marzyć o ekspresie ciśnieniowym z prawdziwego zdarzenia :) Póki co zostałam uszczęśliwiona kawiarką typu moca i zachwycam się smakiem kawy, szukam swojej ulubionej :)
Uwielbiam kubki, najlepiej duuuże, ale już się mocno powstrzymuję przed nabywaniem następnych, bo szafka pęka w szwach i ani jednego już nie zmieszczę :(
Namiętnie czytam książki. Uwielbiam je mieć, a więc księgarnia zawsze na mnie zarobi :) W zasadzie nie mam ulubionych, po różne sięgam.. Choć jestem fanką Agathy Christie (mam wszystkie książki, jakie zostały u nas wydane), Terrego Pratchetta.. Reszta autorów pojawia się, trwa chwilę i zostaje miłością lub przemija (jak Orhan Pamuk, którego 3 książki mnie wciągnęły, ale czuję przesyt i na razie zrobiłam sobie od niego dłuuugą przerwę :) )
Lubię porządek, ale jestem też chomikiem łatwo przywiązującym się do rzeczy (więc mi narastają, co mnie denerwuje), ludzi i miejsc.
Poza tym jestem gadżeciara - lubię nowinki techniczne :) Jestem wygodna, więc otaczam się rzeczami, które mają mi ułatwić życie :>
Lubię swój nowy dom, który pomalutku doprowadzamy do stanu mniej budowlanego, bardziej mieszkalnego :) Lubię miejsce, w którym stoi, choć to taka wiocha dosłownie :) Ale cisza i spokój :)
Lubię gości - uwielbiam robić imprezki, każdy pretekst jest dobry :) Chętnie przyjmuję odwiedziny..
Kocham robić niespodzianki innym, sama też uwielbiam być "obniespodziankowana" (marzy mi się przyjęcie-niespodzianka na moją okazję, kwiaty przez posłańca itp, ale coś mój mąż chyba nie zapamiętuje tych podszeptów ;) )...
Muszę wyjechać gdzieś przynajmniej raz na 2 miesiące.. Inaczej mnie nosi i zaczynam warczeć na rodzinę... Rodzina rozumie i się nie buntuje, jak na 2-3 dni zostaje sama :) Kto się ze mną spotka? :lusterko: :lusterko:
Wakacje spędzam niemal w całości nad morzem, którego nie cierpię.. Nie lubię plaży, wszechobecnego piasku, słońca, upałów.. Ale mam taką możliwość za darmo niemal i ze względu na dzieci jadę..
Nie lubię czekolady (tak, tak - trudno uwierzyć :) ), za to kocham lody :)
Łatwo się nudzę jedną czynnością, dlatego tak wiele różnych rzeczy robię (frywolitki, szydełko, biżuteria, filc, malowanie na jedwabiu, decu, koralikowe wyplatanki, witraż, pergamano, druty - a to nie koniec :) ). Jestem stworzona do dłubania rzeczy niewielkich, dlatego chyba nigdy (ale się nie zarzekam) nie zrobię serwetki frywolitkowej, serwety z powtarzanych identycznych elementów na szydełku czy kompletu podkładek w decu :) Pojedyncze, nieduże rzeczy to tak, serie i rzeczy duże odpadają :)
Uwielbiam gry planszowe i towarzyskie, dlatego każdego kto się da, zamęczam nimi :) Mam sporą kolekcję, wciąż czaję się na nowości, gdzie mam okazję, próbuję nowości, dzieci też w gry odpowiednie dla ich wieku okupuję :)
...
...
...
Mogłabym tak długo, bo jestem straaaaszną gadułą :)
Ostatnio edytowany przez Tobatka Nie Paź 16, 2011 8:23 am, edytowano w sumie 7 razy
Awatar użytkownika
Tobatka
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Sty 26, 2007 1:55 pm
Miejscowość: Tobatkowo :)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zabawy w wymianę - SWAP

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości