SWAP - preferencje uczestników

join us :)

Moderatorzy: sasilla, zebrzyca, Gagu, Doti80

Postprzez Gagu » Wto Gru 16, 2008 1:08 pm

W tym wątku będziemy zamieszczać swoje preferencje, kolorystyczne, stylowe, materiałowe.

Zwięźle i przejrzyście.

Proszę o niezamieszczanie tu innych postów.

Każda osoba może zamieścić tylko jeden, swój post ( może go potem wielokrotnie edytować, więc nie będzie kłopotu z uzupełnianiem i modyfikacjami)
Ostatnio edytowany przez Gagu, Wto Gru 16, 2008 1:44 pm, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Gagu » Wto Gru 16, 2008 1:20 pm

Kolory:
lubię połączenie w ubraniach:

ciemna, zgaszona czerwień- szary-czarny
pudrowy róż - ciemny brąz gorzkiej czekolady- kremowy
wszelkie śliwki, wiśnie, khaki, kolory piasku i skał
kolory "nieoczywiste" - przyszarzone, zgaszone, rozbielone, chłodne

jako gadżety:

róż - zieleń- biel - zestaw soczysty , wiosenny
turkus - brąz
fiolet-czerwień-fuksja - klimaty nieco indyjskie
zieleń- niebieski

Niekoniecznie kocham niebieski i szafirowy, niekoniecznie pomarańczowy i rudości, nie znoszę szmaragdowej zimnej zieleni.
Często mam ochotę na styl retro i koronki - choć raczej jako miłe odstępstwo od reguły.

styl - raczej prosty, mało ozdóbek, cenię uniwersalność

Lubię naturalne materiały - płótna, lny, glinę, kamienie, drewno, szkło
cenię symetrię ( choć odrobina szaleństwa jest zawsze mile widziana :))
kocham zawijaski i zakrętaski

kółko - tak, kwadrat - nie, absolutnie nie trójkąt!
srebro -tak, złoto - nie, mosiądz i miedź - jak najbardziej

wszelkie gadżety do komórki - w tym etui - mnie nie ucieszą - komórka ma być goła i już!
nie do końca rozumiem "kociarzy" - motyw kota to jak każdy inny - musi mieć w sobie to coś - nie wystarczy, że to kot ;), za to lubię ptaszki i rybki, a także owady wszelkie, uwielbiam jemiołę!

O mnie :
Noszę buty na płaskim obcasie, lubię wygodne torby - obszerne i z dobrym dostępem do środka, pełne przegródek i kieszonek. Wybieram wygodne ciuchy w których łatwo wsiąść do autobusu ( nie korzystam z samochodu). Wybieram rzeczy raczej jednokolorowe, łatwe do komponowania z wieloma.
Kocham torebki i buty - pasków nie używam wcale.
Lubię kolczyki - nawet te duże - ważne, żeby były ruchliwe. W zasadzie lubię dużą biżuterię - jako jeden konkretny akcent. Raczej się nie obwieszam jak choinka :D. Bransolety - dyndające, bałaganiarskie "miękkie" - nie sztywna obręcz. Mam bardzo wąski nadgarstek - więc bransoleta max. 19-19.5 cm.
Jestem niewysoka - to zaleta a nie wada :D
Ostatnio edytowany przez Gagu Wto Gru 16, 2008 8:38 pm, edytowano w sumie 2 razy
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
 (1)

Postprzez Oiran » Wto Gru 16, 2008 2:26 pm

Ciuchy

Nosze się głównie 'na wygodnie', choć coraz rzadziej zakładam sportowe bluzy. Uwiebiam golfy w każdej postaci, tak bluzeczki z golfikiem, jak grubaśne golfy na zimę. Mam słabość do długaśnych szalików i ażurowych sweterków.

Biżuteria

Biżuterię nosze często, zawsze mam kolczyki, rzadziej wisiorki, jeszcze rzadziej bransoletki (może dlatego, że nie mam żadnej naprawdę ładnej). Broszek praktycznie nie noszę.

Kolczyki zmieniam obłędnie często i namiętnie je kolekcjonuję. Szczególnie lubię te 'handmade', bo liczy się oryginalność, a nie cena. Lubię biżu niewielką, w stylu starej, ażurowej lub filigranowej (dlatego też uwielabiam także tę frywolitkową, na szydełku, wire-wrapping)

Inne:

Torby lubię duże, pojemne z mnóstwem kieszonek. Przepadam za drobnymi gadżetami w rodzaju breloczków (modelinowe, szydełkowe), kosmetyczek, woreczków na kości (grywam w gry typu RPG). Uwielbiam psy, a właściwie psa - moją sunię. Lubię też motywy z owcami i szczurami.

Moje ulubione kamienie to perły, szczególnie te niewielkie, słodkowodne, choć lubię wszystkie kamienie i szkiełka, które występują w moich ulubionych kolorach

Kolory:

Kolory intensywne lubię same lub złamane jakiś klasczynym zestawieniem. Najwiecej ciuchów mam ciemnych, lub czarnych, więc łączenie mi z innymi kolorkami niestraszne, a nawet wskazane.

Lubię zieleń, błękity i fiolety, byle nie za 'wściekłe'. Lubię też połączenia tych kolorów z czernią i bielą (a czasem złotem lub srebrem).

Z dodatków odzieżowych lubię też czerwień lub bordo. Bardzo lubię odcienie wiśniowe, śliwkowe. Z brązów preferuję ciemny ecru, a takze 'kawę z mlekiem'.

Nie przepadam za pomarańczowym, szarym, różowym...

W przypadku biżuterii preferuję srebro (w sensie koloru, niekoniecznie kruszcu).
Ostatnio edytowany przez Oiran, Wto Gru 16, 2008 6:23 pm, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Oiran
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Wto Maj 27, 2008 8:16 am

Postprzez sasilla » Wto Gru 16, 2008 4:48 pm

Stan rodzinny(dzieci i TŻ): Maz, 3 koty
Ulubiony kolor: chetnie niebieski, czarny, czerwony, fiolet, zielony, morski itd. Lubie wiekszosc kolorow.
Nielubiany kolor: nie dla pomaranczowego, łososiowego, wszelkich brzoskwiniowo-budyniowych
Ulubione zwierzę: Niezaprzeczalnie koty!
Ulubiony film: nie mam jakiegos szczegolnie ukochanego; lubie wszelkie fantasy, kostiumowe, historyczne, komedie, animowane. Nie dla horrorów.
Ulubiona książka: Czytam mnóstwo, kocham książki. Ostatnio wpadłam w serie Olgi Gromyko "Wiedźma", zawsze poprawia mi humor
Hobby: Craft (wymiennie scrap, biżuteria, inne), książki, koty.
Zawód-Praca-Szkoła: grafik komputerowy;

Biżuteria: Nosze głównie kolczyki - najlepiej długie, spore; z częściami ruchomymi, gronkami, dyndaczami. Bigle koniecznie srebrne. Kocham wszelkie ciekawe techniki: wrapy, mlotkowani, wyplatania, blaszki, frywolitki, sutasz itp. Bardzo ucieszyłaby mnie broszka, ewentualnie duży wisior. Jeśli chodzi o naszyjniki to długie, nic blisko szyi.
Preferuje duże dodatki, bo mam sporo nadmiarowych kilogramów i drobiazgi na mnie giną.
Bransoletki nosze raczej rzadko, ale faktem jest tez to, ze nie mam za wielu fajnych. Obwód nadgarstka mam koło 20cm.

Chętnie przygarnęłabym coś dzierganego (czapkę, szalik, chustę, ponczo, rękawiczki). Zawsze i w każdej ilości torebki - szyte, dziergane, obojętnie, tego mi ciągle mało.
Nie podoba mi się haft krzyżykowy (poza drobnymi wyjątkami), pergamono, quilling. Filc trafia do mnie raczej rzadko; jeśli już to raczej w jego porządnickiej formie - stanowcze nie dla wszelkich nierównych, gruzełkowatych tworów. Mam za to slabość do malutki figurek - czy to szydełkowych czy filcowych.
Ogólnie lubię rzeczy mające jakieś konkretne przeznaczenie, nie przepadam za wszelkimi durnostojkami.
Raczej nie przyda mi się notes, mam ich już sporo, a raczej rzadko coś notuję.

Lubie rzeczy w dość lekkim, romantycznym, sielskim stylu, shabby chic, lekki vintage.
Wzory kwiatowe, listkowe, zawijasy.
Nie lubię wzorów orientalnych, afrykańskich, skrajnego minimalizmu, baroku.
Image
"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Awatar użytkownika
sasilla

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:33 pm
Miejscowość: Otwock
 (1)

Postprzez szajajaba » Wto Gru 16, 2008 8:10 pm

"Zrzynam" od Sas :)

1. Minimalizm, choć niekoniecznie klasyka. Może być awangarda. Byleby z fantazją.

2. Kolor - czerwień, czerń, często w połączeniu z bielą, do tego granat, nieraz szary (ale nie taki brudnoszary, tylko intensywny, jasny, ciemny grafit). Malinowy - nie jaskrawy! Bordo, taki winny kolor uwielbiam.

3. Nielubiany kolor - jaskrawy róż i słodki róż. Ostry pomarańcz. ogólnie wszystkie neonowe kolory są be.

4. Kolczyki, broszki (ale wyraźne). Bransoletki. Korale. Ogólnie lubię biżutkę widoczną, ale na zasadzie: jak widoczne kolczyki, to nic więcej, widoczna broszka - i nic więcej. I tak dalej :)

5. Kot, motywy kwiatowe, Alternatywy 4, książki wszystkie. Kocham czytać. Uwielbiam zawijaski, paysley'e.

6. Rękodzieło (druty, szydełko, fimolepienie), czytanie, góry, jazz, komputery i Internet.

7. Miejsko - industrialne i wiejsko - sielskie ;) Zależy gdzie, w czym. Zdekupażowana kasetka świetnie może wyglądać wiejsko - sielsko z motywami kwiatowymi, kogutkami, nawet kiczowatym widoczkiem ;)

8. Nowoczesne i staroświeckie.

9. Ulubiony styl, epoka - 19 wiek - czasy wyzwolenia kobiet ;) Ania Shirley i tyle.

10. Inne - zaręczona, mieszkająca z lubym, pokój w pomarańczach, brązach jasnych, srebrze. Kuchnia - żółty i zielony, ciemny brąz. Łazienka niebiesko bladożółta. Zawsze ucieszę się z wszelkiego rodzaju schowków (pudełka, saszetki, kasetki, kosmetyczki, torby). Lubię motyw anioła, kwiatów, motywy graficzne (zwłaszcza czarno - białe).

EDIT: pod wpływem dziewczyn ;) Zodiakalna panna, kochająca bałagan.
Ostatnio edytowany przez szajajaba Wto Gru 23, 2008 5:45 pm, edytowano w sumie 2 razy
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

Postprzez Naithana » Śro Gru 17, 2008 12:21 am

Pomysł bardzo fajny, więc przyłączam się do inicjatywy.
Ze mnie jest takie stworzenie co to uwielbia być rude. Z natury, to chyba jestem kotem i to w dodatku kanapowym, lubię bawić się kłębkami kordonka i leżeć w ciepełku. Wogóle zmarźlak ze mnie niesamowity, więc nie pogardzę niczym co mnie ogrzeje, zwłaszcza jeśli ogrzeje te sople lodu zwane moimi łapkami.
Na codzień ubieram się tak żeby było mi ciepło i wygodnie, trochę na sportowo, trochę... sama nie wiem jak. Ostatnio staram się ubierać bardziej kobieco, ale średnio to wychodzi (bo zimno). Uwielbiam nosić rzeczy z głębokim dekoltem (ale musi być ciepło) i podkreślać talię (bo jakiś atut mieć trzeba). W ubiorze przeważają odcienie niebieskiego, szarości i czerń, a ostatnio coraz chętniej noszę czerwień i wojskową zieleń. Uwielbiam czarno-białe moro, ale ciężko dostać fajne ubranka z takim wzorem. Nie lubię cekinów, brokatów, koralików, masy falbanek, a już nie daj boże wszystko na raz. Wolę prostotę i tkaniny miękkie i miłe w dotyku.
Często zachwycam się biżuterią, ale poza zegarkiem żadnej na codzień nie noszę. Parę razy do roku zakładam jakiś naszyjnik lub wisiorek, zwykle przy jakichś większych okazjach, bo brakuje mi czegoś co by się nadawało na zwykły wypad ze znajomymi do pubu, a przy tym byłoby delikatne, kobiece i przyciągało spojrzenie (w końcu czasem trzeba zabłysnąć). Nie noszę bransoletek, nie mam przebitych uszu, więc i kolczyków nie noszę (za to ostatnio sporo ich robię).
Ulubione kolory to czerń, srebro, czerwień i wszelkie odcienie niebieskiego oraz szarości. Nie lubię ostrych kolorów, nie przepadam za żółciami, brązem i pomarańczem. Nie lubię różowego (może być jakiś delikatny różowy akcent, ale większych ilości nie trawię blisko siebie).
Uwielbiam czytać książki, kocham fantastykę (smoki, jednorożce, wampiry, elfy, magia, po prostu mrrrr...), gram w gry rpg. Bardzo lubię obrazki z ładnymi kobietami (swego czasu zbierałam karty z obrazkami aniołów i elfich panien), zwłaszcza takie stylizowane na dawne czasy lub w klimatach fantasy. Lubię mange i anime, pociąga mnie klimat Japoni.
Co by tu jeszcze o sobie powiedzieć? Studiuję matematykę, uwielbiam programowanie (nadal się uczę, ale przy komputerze mogłabym siedzieć całymi dniami), wogóle lubię siedzieć przy komputerze i coś robić (przez co marznę często, bo prawie się wtedy nie ruszam). Lubię łamigłówki i zadania logiczne, czasem brakuje mi rozrywki, która pobudzałaby mój umysł.
Dzielę pokój z bratem (oddam brata w dobre ręce, albo w jakiekolwiek ręce :D) i wiecznie brakuje mi miejsca na swoje rzeczy (brak też pojemników na kordonki, koraliki do frywolitek, wstążeczki i inne craftowe akcesoria).
Mam nadzieję, że ta garstka informacji (czy może raczej cała masa) okaże się dla kogoś użyteczna w przyszłości.
Awatar użytkownika
Naithana
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Wto Kwi 01, 2008 10:25 pm
Miejscowość: Zielona Góra

Postprzez Silverka » Śro Gru 17, 2008 10:09 am

To teraz ja :)
Ze mnie troszkę gotycka dusza - w sensie muzyki, mniej już w stylu ubierania się - choć mam mnóstwo czarnych bluzek z szerokimi rękawami, w liceum czerń była moim ulubionym kolorem - i generalnie takie tez były wszystkie moje ciuchy :) Na studiach troszkę mi się odmieniło i polubiłam kolory :)
Ale od początku:

Kolor
Czerń - w zasadzie zawsze będzie na początku, pasuje do niej wszystko :)
Fiolet - śliwkowy, ciemny, ale tez taki lekko podchodzący pod róż - w skrajnych przypadkach :)
Zieleń - morska, taka emeraldowa - bardzo lubię :) wszelkie kolory khaki, oliwkowe itp - mam sporo ciuchów, kurtek, spodni w tym kolorze :)
Czerwień - głęboka, krwista, ciemna - obojętnie - byle nie jaskrawa :)

Biżuteria
Kolczyki - długie, smukłe, wiszące, w gotyckich klimatach, ażurowe, na łańcuszku itp :)
Naszyjniki - uwielbiam czarne kolie gotyckie - takie przy szyi, wisiorki - jakieś większe wyraziste, ogólnie lubię naszyjniki prezyszyjne - czasem nawet sam rzemyk oplatam 2-3 razy wokół szyi i czuję się z tym dobrze ;)
Bransoletki - szerokie, płaskie, ażurowe, plecione, czarne najlepiej :)

Materiały w biżuterii
Kryształki - ale szklane - szlifowane, Swarovski - mimo, że lubię w nim tworzyć jest nie dla mnie :) Za bardzo się błyszczy - ubieram ale tylko naprawdę duże wyjścia typu wesele :)
Minerałki - ametysty, onyks, chryzokola, karneol, czerwony koralowiec - czyli minerały w w moich ulubionych kolorach :)
Drobnica - jako materiał do tworzenia, pasjonuje mnie to gdy z kupki maleńkich koralików powstaje jedna spójna całość :) czasem po wielu godzinach pracy :)

Garderoba
Góra - uwielbiam tuniki, hippisowskie haftowane bluzki z troczkami, bluzki na ramiączkach najlepiej wykończone koronką :) dopasowane koszule, dekolty, długaśne rękawy itp :)
Dół - noszę spodnie, za spódnicami zwłaszcza krótkimi nie przepadam - krzywe nogi mam :P długie kiece noszę w lato jak już, krótkie rzadko - do czarnych rajstop i glanów ;)

Dodatki
Buty - płaskie :) glany, zamszaki jakieś, sportowe - wygodne, buty na obcasie jedynie na wielkie wyjścia - choć może się kiedyś przekonam :) Ogólnie chyba mało kobieca jeśli chodzi o styl ubierania się ;)
Torebki - duże, pojemne, z kieszonkami w środku i na zewnątrz (zawsze szukam kluczy przez ogrom tych kieszonek w torbach :) ) najlepiej w kolorach neutralnych - czarne, khaki itp.
Paski - noszę zawsze, raczej szersze, w kolorze pasującym do danego ubioru.

I ogólnie - jestem z wykształcenia geologiem górniczym i poszukiwawczym :) pracuje w firmie geologicznej:) lubię porządek - ale mimo to jestem troszkę bałaganiarą :D Jestem zodiakalną Panną, jestem dość uczuciowa i wrażliwa - czasem przewrażliwiona :)
Chyba starczy ;)
Awatar użytkownika
Silverka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Wto Maj 06, 2008 9:28 am
Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez alveaenerle » Śro Gru 17, 2008 7:30 pm

Ciuchy
Półformalny styl "z pieprzykiem" na zmianę z etnicznym. Spódnice z rozporkiem, koszule ze stójką, dekolty, kolorowe rajstopy, gorsety i marynarki, swetry „przy ciele”, spodnie z rozszerzanymi nogawkami, sarongi, poncha, zwiewne kiecki, bluzki z rozszerzanymi rękawami, dzianinowe ażury pod każdą postacią. Koronki raczej w pończochach, czasem w małej ilości w koszulach, sukienkach, zwłaszcza w charakterze wykończenia. Koszulki z nadrukami i malowane, choć nie zawsze i wszędzie mogę je założyć, kupuję dla własnej przyjemności. Bawełna, wełna, len, sztruks - najchętniej, ale nie oszukujmy się, wiskoza, akryl, i inne sztuczności... też są. Jeśli góra we wzory - dół gładki i odwrotnie.

Biżuteria
Kolczyki - zawsze, od malutkich i niepozornych do ogromniastych, od klasycznych i eleganckich po zakręcone i zabawne. Zbieram je w ogóle i mam coś koło 60 par, zawsze chętnie dokładam nowe. Ciężkich tylko nie lubię, bo mi uszy psują... Ostatnio coraz częściej wybieram duże, ale jednoelementowe. Wisiory i naszyjniki duże, etniczne, na rzemieniach i sznurkach, mniejsze na łańcuszkach i strunach. Bransoletki noszę rzadko, ale jeśli już to duże, widoczne, albo małe, ale w ogromnych ilościach. Broszek prawie nie mam, ale znam ich wartość ozdobną i „oswajam” je powoli, na razie jako dodatki do torebek, na klapy marynarek i do dużych gładkich swetrów.
Na nikiel w biglach mam uczulenie. Z materiałów nie przepadam za plastikiem, skórą (poza rzemieniami), kryształkami i perłami. Drewno, szkło, kamienie, srebro, miedź, glinę, filc, fimo, bursztyn - kocham. Złota nie noszę w ogóle.

Dodatki
Duże torby, powyżej rozmiaru A4. Widoczne, kolorowe, z kieszonkami i przegródkami, z długimi uszami, zarzucam na ramię, bo lubię mieć wolne ręce. Kapelusze kocham, chociaż nie mam ich dużo. Szale, szaliki, apaszki, chusty ażurowe zbieram maniakalnie i owijam nimi szyję, głowę, biodra, ramiona... Paski szerokie i bardzo szerokie noszę do spódnic i spodni na wierzch, jak obi. Parasole kolorowe i radosne - pomagają mi przetrwać szarugę i pluchę, a mitenki grzeją łapki. Weszłam w obcasy ostatnio, dobrze mi służą, chociaż nie gardzę fajnymi płaskimi butami, dalej kocham swoje wierne glany, choć coraz rzadziej je zakładam. Sportowych butów nie lubię w ogóle i zakładam tylko z musu.

Kolory
Mocne, nasycone i soczyste: zielenie, pomarańcze, ciemne czerwienie, bordo, fiolet, żółty, mogą być trochę złamane, ale nie przepadam za dyskretnymi, jaśniutkimi pastelami. Niebieski wybiórczo - w postaci rozbielonej, niezbyt ciemnego granatu lub nieba w słoneczny dzień. Ostrożnie obchodzę się z brązami w ubiorze, bardzo lubię go w dodatkach i biżuterii. Do tego wszystkiego czarny i biały jako wykończenie. Łączę kolory różnie, eksperymentalnie, 3-4 naraz to max, unikam łączenia kolorów podstawowych i zdecydowanie nie lubię połączenia brązu i niebieskiego. Zdecydowane nie dla różu, czerwieni Malboro i wszelkich neonowych i żarowiastych.

Wzory
Wszelkie etniczne, inspirowane naturą, geometryczne i stylizowane. Uwielbiam ornamentykę celtycką, indyjską i afrykańską. Ze zwierzęcych jaszczurki, ryby, szczury, żółwie, koty, motyle i ważki (najlepiej w prostej, graficznej formie), smoki, Garfield (zwłaszcza na koszulkach). Escher, Yerka, motywy magiczne, fantastyczne i stylizowane na roślinne, klasyczna japońszczyzna. Anioły zawsze i wszędzie, chociaż cherubinki i putta to raczej nie mój klimat. Z roślin drzewa, liście, trawy, zboża i zioła, kwiaty owszem, jeśli to słoneczniki, frezje, konwalie, lawenda lub kwiaty polne. Monochromatyczne rysunki, zwłaszcza akty. Szukam środka między barokiem i minimalizmem, ani jedno ani drugie w skrajnej postaci mnie nie pociąga. Nie lubię róż, serduszek, przekwiecenia, pop-artu, nowoczesnej japońszczyzny, wzorów odzwierzęcych i czysto geometrycznych oraz rustykalnych. Nie trawię brokatu i cekinów, zdecydowanie wolę hafty, koraliki i malunki, nie przepadam też za falbanami.

Gadżety
Zawsze ucieszę się z anioła, zbieram je i rozstawiam po domu, by strzegły przez złem. Podobnie z różnego rodzaju schowków, pudełek, koszyczków, miseczek, puszek, saszetek, kosmetyczek i woreczków – wszystkiego, co pomaga uporządkować rzeczywistość materialną. Maniakalnie pijam herbatę (w ceramice, szklankom mówię stanowcze NIE), więc gromadzę również rzeczy z nią związane, do parzenia, picia i przechowywania. Kadzidełka, świece i świeczniki pomagają mi przezwyciężyć smutki i zniechęcenie.

Wnętrza
Niewielkie, ale sympatycznie urządzone mieszkanko jest teraz moją bazą. Kolorystyka żółto-zielono-bordowa (kuchnia), miodowo-zielono-bordowa (pokój) i żółto-czerwona (łazienka). W wyposażeniu lubię środek między minimalizmem nowoczesności i przepychem tradycji. Meble mam proste, funkcjonalne, w naturalnych kolorach, drobiazgi wybieram raczej proste w formie, za to kolorowe i/lub wzorzyste. Lubię niebanalne przedmioty kuchenne i łazienkowe, choć muszą być jednocześnie praktyczne.

A tak w ogóle – psycholog (pracę pisałam o RPG) z artystycznym zacięciem. Nie ruszam się z domu bez makijażu (no dobra, czasem się ruszam, ale niechętnie), mp3 i książki. Nie oglądam TV, mam za to kolekcję filmów i seriali, które oglądam na kompie. Książki i filmy przerabiam po kilka, ulubione po kilkanaście razy. Marzę o tatuażu (już ładnych kilka lat, może na najbliższe urodziny sprawię sobie wreszcie prezent). Od problemów odpoczywam grając na djembe i didgeridoo, rękodzieląc i na treningach Krav Maga. Każdego lata zbieram i suszę zioła z ogródka rodziców, mieszam je w herbaty i kosmetyki. Kocham sprawiać niespodzianki i drobne prezenty sobie i bliskim, nigdy nie umiałam utrzymać w tajemnicy prezentu gwiazdkowego dla mamy.
Nie umiem szydełkować. Mam szatański plan nauczyć się tego, ale ciągle odkładam realizację. Chętnie przerabiam po swojemu ciuchy, buszuję po lumpeksach, przydasiowych sklepach i drogeriach. Uwielbiam zapachy, bardzo często to one decydują o zakupie kosmetyku (mam fioła na punkcie balsamów do ciała) czy kolejnej saszetki do szafy. Nie lubię tych słodkich i chemicznych (zwłaszcza wanilii), kocham się w ziołowych (lawenda, bazylia), korzennych (drzewo sandałowe, pieprz) i owocowych (cytrusy i maliny).
Ostatnio edytowany przez alveaenerle Sob Sty 15, 2011 8:07 pm, edytowano w sumie 7 razy
Awatar użytkownika
alveaenerle
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lip 17, 2008 2:37 pm
Miejscowość: Kalisz
 (1)

Postprzez Revi » Czw Gru 18, 2008 9:56 am

To i trochę o mnie:
Ciuchy
Latem lubię spódnice szerokie, jasne. Krótkie spodenki tylko kiedy muszę do pracy na wykopie. Konsekwentnie pozbywam się z szafy bluzek na cienkich ramiączkach: choć bardzo je lubię to nie powinnam nosić :( W chłodniejsze pory roku spodnie, bluzki najlepiej takie nieco dłuższe, nie odsłaniające brzucha ani pleców przy pochylaniu (jak mawiała moja nauczycielka geografii: gołe plery chore nery). Lubię swetry z golfem jak i bez, bluzki dopasowane ale nie opinające zbyt mocno, kolorowe zabawne kolanówki.

Dodatki
Próbuję się przekonać do pasków. Torba na ramię jak jest to najlepiej duża, pakowna, z ciekawym wzorem. Jednakowoż na razie przeważa plecak, zwłaszcza na uczelnię. Kapelusze - na lato jakieś od słońca, w chłodniejsze dni wolę czapuchy dziergane lub fajnie ozdobiony kaszkiet. Długie szaliki. Jestem wiecznym zmarzlakiem więc chętnie przygarniam wszystko co chroni od zimna.

Biżuteria
Kolczyki! Mam już z 60 par a ciągle mi mało. I duże i małe, głównie "wiszące" a nie na sztyftach. Kolorowe. "Nie ma czegoś takiego jak za duże kolczyki" (co udowadnia noszenie pięknych kolczyków-kalii od lakukaraczy). Ale ważne, że z pomysłem, nie lubię zwykłych, prostych składanek z kilku koralików na szpilce jakie są bardzo popularne, ciężko też o proste, eleganckie -> wolę kolczyki z pomysłem, takie, które mają to "coś". Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez kolczyków. Chętnie przygarnę nowe :) Ciągle zaglądając do kuferka z biżuterią dochodzę do wniosku, że potrzebuję nowych kolczyków ;)
Potrzebuję jakichś fajnych naszyjników, bo jednak cierpię na ich niedostatek choć do tej pory rzadko nosiłam. Częściej już zdarzają się broszki. Ale jeśli kolczyki się rzucają w oczy to i coś od kompletu lub bardzo podobne albo wręcz przeciwnie skromne i nieprzyciągające uwagi. Bransoletki - zakładam na specjalne okazje i raczej małe niż duże. Na co dzień to raczej mi przeszkadzają w pisaniu jak zakładam na prawą rękę (na lewej obowiązkowo zegarek!)

Kolory
Różowi mówimy stanowcze nie! W każdej prawie postaci, ostatecznie jako akcent ale to taki zgaszony róż nie rzucający się w oczy. Kolejne stanowcze nie dla kolorów "neonowych", rażących w oczy. Nie lubię kolorów pastelowych ani zbyt mocno rozbielonych.
Najbardziej lubię bardzo takie barwy jesieni: brązy, rudości, czerwienie, pomarańcz, kremowe, kawa z mlekiem. Słoneczny żółty ale rzadziej. Niebieski: granatowy, błękit nieba, morski. Zielenie na tak, większość, ostatnio zwłaszcza oliwka! Czerwony, zwłaszcza taki ciemny, mocny w połączeniu z czarnym. Czarny i biały to wiadomo, ale wtedy kolorowe dodatki.
Ostatnio podoba mi się połączenie fioletu z ciemną zielenią.

Wzory
Roślinne: pędy wijące się, kwiaty, zwłaszcza duże tylko jako dodatek. Różne spirale, wijące się linie. Geometryczne wzory niekoniecznie. Byle bez przesady.
Nie przepadam za nadmiarem falban, koronek i cekinów. Raczej bez zbędnego przepychu ale minimalizm też nie pasuje.

Gadżety
Unikam stawiania na półkach czegoś co jest tylko "łapaczem kurzu". Pudła, skrzyneczki, koszyczki, sakiewki i woreczki na "przydasie" jak najbardziej bo tego nigdy za wiele. Zwłaszcza powiększająca się kolekcja półfabrykatów, koralików, sutaszu i kordonków wręcz woła o nowe pojemniki do przechowywania.

Coś więcej
Uwielbiam starożytny Egipt. Marzę o podróży i zwiedzaniu jego zabytków. Jestem wielką miłośniczka kotów oraz tematyki fantasy. Wszelkie elfy, krasnoludy, niziołki i piękne bohaterki z mieczami i łukami lub magią mile widziane. Wróżki też. Uwielbiam pluszowe misie i postaci z Kubusia Puchatka - Prosiaczek moim idolem.
Lubię czytać książki, głownie fantasy właśnie, oraz pisać od czasu do czasu coś na kształt własnych opowiadań czy powieści.
Jestem roztrzepana i zapominalska, niestety również leniwa - ale chce to zmienić.

Ogólnie to uzależniłam się od frywolitki i wszędzie ze sobą noszę czółenko i nici - niestety czółenko i nożyczki strasznie mi w plecaku grzechoczą bo z braku innego pojemnika noszę je w pudełku metalowym po przyprawach, więc chętnie przygarnę jakiś przybornik, który zawsze mogłabym ze sobą nosić ;)
Ostatnio edytowany przez Revi Wto Maj 22, 2012 12:16 pm, edytowano w sumie 6 razy
Awatar użytkownika
Revi
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 17, 2008 1:18 pm
Miejscowość: Trzemeszno/Poznań
 (1)

.

Postprzez pi.ne.ap.ple » Czw Gru 18, 2008 10:26 am

ubrania :
spódniczki z zakładkami
czapki lotniczki z pomponami
długaśne szaliki
grube , kolorowe skarpetki

kolory w ubraniach :
żółty , czarny , tęcza :)

dodadki domowe :
pudełka
abażury
maskotki :)
przyborniki na biurko

w kolorach :
stary złoty
różowy bordo

ostrzerzenie :
nie mam własnego pokoju , ale za to mam 2-letniego brata !

biżuteria

wszelkie kolczyki , wisiorki , branzoletki ...

najlepiej opalizujące , jeśli nie to w kolorach : jasnoszarym , albo mieszanka barw optycznych (żółty , zielony , czerwony )

drobiazgi :

kolekcjonuję figurki

wilków psów i kotów
chętnie zaopiekuje się jakimś fantastycznym smokiem ;P

lubię wesołe notesy ( mogę mieć ich nieograniczoną ilość , nigdy mi się nie znudzą :P )

i wszelkie materiały papiernicze ( długopisy , ołówki itp. )

coś o mnie :

mam 12 lat ( imię : Laura , jakby ktoś nie wiedział ) , gram na trąbce , uwielbiam wilki , smoki , psy , koty i wszelkie inne zwierzaki :) lubię grę the sims :D koocham książki , a najbardziej :
Atramentowe serce Cornelii Funke
wszystkie utwory Lucy Maud Montgomery :D
Awatar użytkownika
pi.ne.ap.ple
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Sie 28, 2008 11:45 am
Miejscowość: okolice łodzi

Postprzez kasieńka » Czw Gru 18, 2008 11:24 am

Czas najwyższy na mnie.

Ciuchy

Ja na to mówię "hipisowska elgancja" ;) Chociaż ostatnio mi się zmienia - lubię rozkloszowane spódnice mniej więcej za kolana, dopasowaną górę, duże dekolty ;)

Biżuteria

Uwielbiam kolczyki, najlepiej strasznie długaśne. Kocham broszki i różnego rodzaju ozdoby do włosów.
Nie lubię naszyjników, więc ich nie noszę. Czasami zdarzy mi się włożyć jakiś pierścionek, bransoletki też rzadko noszę, prawie nigdy.
EDIT: Nie lubię bursztynów.

Dodatki

Nienawidzę czapek ani kapeluszy, za to uwielbiam długie szaliki i chusty, z rękawiczkami się pogodziłam jakiś czas temu i używam ;)
Lubię torebki. Na codzień mam taką, w którą zmieści się mój zimowy płaszcz i 2 kg kiełbasy, a na wyjście np. do teatru wolę mniejsze.

Kolory

Róż, fiolet, biały, kremowy, brązowy, szary... Lubię kontrasty kolorystyczne. Nie znoszę czerwonego i żółtego, czerwony połączony z czarnym to zestawienie dla mnie nie do przyjęcia.

Wzory

Lubię wszelkiego rodzaju motywy kwiatowe i zawijaski. Nie lubię napisów - ani na koszulkach ani np. na kartkach.
EDIT: Przypomniało mi się - nie lubię kraty.

Nie znoszę różnego rodzaju szkatułek i pudełeczek, ani łapaczy kurzu.
Ostatnio edytowany przez kasieńka, Wto Gru 23, 2008 10:52 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kasieńka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lip 05, 2007 8:24 am
Miejscowość: Poznań
 (1)

Postprzez Maqda » Czw Gru 18, 2008 5:44 pm

Sasi wybacz, cięzko jest pisać o sobie bez wspomagania ;)

1. Klasyka i minimalizm czy przepych i blichtr?

Przepych, przynajmniej w większości przypadków. Koroneczki, kwiatuszki i tym podobne jak najbardziej, choć od czasu do czasu nie pogardzę klasyką.

2. Ulubiony kolor(y)?

Czarny i biały (często razem), czerwień (ciemna, krwista, nie znoszę pomidorowej), fiolet (ciemny najchętniej).

3. Nielubiany kolor?

Nie przepadam za zieleniami i błekitami, ale nie tak znowu kategorycznie.

4. Czy nosisz biżuterię i jaką?

Kolczyki wszelkiej maści, nieważne czy duże, czy małe. Ostatnio zdarza mi się również zakładać bransoletki. Naszyjnik - jedynie mój ukochany kryształ, broszki również lubię choć rzadko noszę.

5. Ulubione zwierzę, roślina, film, książka?

Zwirze - kot (nie mam, alergia niestety), rośliny - storczyki i tulipany. A filmy i ksiązki? Sporo i do tego przeróżnych. Ale tak najbardziej to Kill Bill, Piraci z Karaibów, Władca pierścieni, Pachnidło, większość filmów Tima Burtona (Sweeney i Gnijąca Panna Młoda przede wszystkim), a poza tym Dr. House (to już uzależnienie), książki - większość książek J. Austen i Rodzina Borgiów M.Puzo, Zmierzch S.Meyer, wspomniane Pachnidło i wiele wiele innych.

6. Hobby?

Rękodzieło wszelkiej maści. Najbardziej biżuteria, zaraz potem szydełko, sporadycznie coś uszyję albo wyszyję.

7. Klimaty wiejsko - sielskie, czy miejsko - industrialne?

Jedne i drugie, zależnie od nastroju

8. Nowoczesne czy staroświeckie?

j.w z przeważeniem staroświeckich

9. Ulubiony styl, epoka, lata...

Barok - mam słabość do przepychu.

10. Inne...

Skrajne upierdliwa egoistyczna złośnica zdecydowanie uzależniona od czekolady. Kocha torebki i szaliki, nigdy nie pogardzi nowym przedstawicielem z danego rodzaju. Długowłosa, znakowo Lwica, choć bardzo nieśmiała. Bałaganiara. W pryszłości chciałaby zostać lekarzem medycyny sądowej. Ma słabość do filcu, może dlatego że to chyba jedyne rękodzieło w które (choćby chciała) łap nie wsadziła. Nie lubi zimy, bez słońca jest jeszcze gorsza niż zwykle;)
Ostatnio edytowany przez Maqda Śro Lut 18, 2009 1:04 pm, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Maqda
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Cze 05, 2008 4:13 pm

Postprzez Toke » Wto Gru 23, 2008 4:33 pm

Biżuteria

Kolczyki w każdej postaci, każdego koloru i kształtu, kazdego dnia je zmieniam, namiętnie kolekcjonuję i poprostu uwielbiam. Naszyjników raczej nie noszę, chetnie wdziewam za to cienkie bransoletki i metrowce.

Dodatki
Długie skarpety ( najlepiej kolorowe ) i takież rajstopy uwqielbiam nimi ozywiać strój. Torebki duże i praktyczne. Uwielbiam komplety szalików i rekawiczek, w żywych kolorach. Takąż czapką równiez nie pogardzę ;)

Kolory

wszelkie: fiolety, zielenie, czernie i czerwienie ( czerwienie zwłaszcza w ubraniach i wyraźniejszych dodatkach)
w połączeniach: fiolet z zielenią, brąz z turkusem i tęcza ( a i owszem, ostatnio zaczełam maniakalnie otaczać się wszelkimi kolorami)

Wzory
: Owoce, słodycze, gwizadki i tęcza oj tak wszystko co słodkie, proste i piekne... trochę z dziecka mam pod tym wzgledem. Ah no i jaszczurki ! Jaszczurki w postaci wszelkiej, jaszczurki to moja miłosc ;)

Przydasie: właściwie wszystko co się przyda, bo nie lubię, kiedy rzeczy nie można "użyć", więc wszelkiego rodzaju figurki nie sa w moim guście. Za to chętnie ( oprócz biżuterii rzecz jasna :D ) widzę różnego rodzaju breloczki, etuja, przyborniki, pudełeczka, kosmetyczki, zakładki do książek. Ah no i tak trochę z innej beczki, to do maskotek słabość mam :>

Dla domu: Dla domu tylko i wyłącznie zieleń i fiolet, kwaty w tych kolorach, prosta biel.

O sobie
: Zodiakalna Lwica, szalenie otwarta i energiczna, moim głównym uzależnieniem jest muzyka ( zakrawa to już nawet o obsesję ). Studiuję budownictwo, amatorsko gram w teatrze ( równiez tańczę ), czasem zajmuję się projektowaniem wnętrz. Uwielbiam ( maniakalnie ) koszykówkę, łyżwiarstwo fogurowe.
Ostatnio edytowany przez Toke Pon Kwi 13, 2009 5:42 pm, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Toke
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Lut 09, 2008 8:59 pm

Re: SWAP - preferencje uczestników

Postprzez ggagatka » Śro Gru 24, 2008 3:49 am

Ja to jestem strasznie niezdecydowana osoba i sama nie wiem czego chcę i nie mam konkretnego "stylu". Próbuję czasami zmienić image na bardziej kobiecy, ale z reguły mi nie wychodzi i zostaję przy swojej wygodzie czyli np. płaskich butach i lekko sportowych ciuchach. Mody się w ogóle nie słucham i noszę to co mi akurat wpadnie w oko. Głównie noszę jinsy, choć w lecie lubię założyć też kieckę, a czasami nawet mi się mini zdarza. Lubię tuniki, sukienki i bluzki odcinane pod biustem. Próbuję się przekonać do pasków i nawet czasami kupuję i eksperymentuję, ale przy zwykłych jinsach i bluzeczce jakoś z paska rezygnuję, bo mi się odcina pod ubraniem. Lubię kolorowe skarpetki :] Nie umiem sobie dobrać czapki. Podobają mi się szydełkowe czy "drutowe" chusty z grubej albo po namyśle też cienkiej włóczki. Lubię motywy roślinne i kwiatowe w ubraniach ale umieszczone w odpowiednich miejscach, bez przesandy i ze smakiem. W zasadzie to wq ciuchach potwornie się miotam, bo raz sportowa wygoda, raz kolorowa spudnica w kwiaty czy mocno czerwona bluzka, innym razem próba elegancji i stonowanej kolorystyki.

Torebkę mam sportową, czarną i dużą. Noszę w niej masę rzeczy, czasami zupełnie nie potrzebnych lub zapomnianych. Cały czas się noszę z kupnem jakiejś fajnej bardziej kobiecej torebki (w celu tej zmiany imagu) ale i tak byłaby duża, a poza tym kolorowa (fiolet, czerwień, brudny ciemny róż, jeansowy brudny niebieski, a może zwykły brąz? ). Musi pomieścić moje zeszyty i te wszystkie "niezbędne" drobiazgi ;D

Jeśli chodzi o kolory to na prawdę przeróżne. Podobają mi się wszelkie "złamane" odcienie, brudny róż, czy szaro-niebieski, morski itp. Ale też lubię czasami coś żywego, budzącego do życia i roweselającego (ciepły żółty, fiolet, czerwień, zielony czy oliwkowy). Podoba mi się połączenie turkusu z brązem. Lubię srebrny, nie przepadam za złotym.

Z biżuterii noszę głównie kolczyki i wisiorki na łańcuszku, takie na dekold. Nie noszę korali i innych ługich "zwisów" bo się źle układają. Bransoletki też lubię, choc nie posiadam zbyt wiele. Głównie zawijam łańcuszek wokół nadgarstka. Kolczyki lubię wszelakie - krótkie, długie, okrągłe, kwadratowe, kolorowe, czy czysto srebre. Nie lubię złotych (podobnie jak koloru). Do pierścionków nie mogę się przyzwyczaić, przeszkadzają mi.

Bardzo lubię wszelkie zawijasy i kwiaty (ale nie ten babciowy styl różany). Lubię styl secesyjny w sztuce (co za kształty umieli wymyśleć), obrazy Muchy, Picassa, architekturę Gaudiego, w ogóle ciekawą architekturę, obrazy Klimta, mam też sentyment do Dalego, chociaż jego obrazy mi się przejadły ale ciekawi mnie osobowościowo ;) lubię tancerki Toulouse-Lautrec'a, baletnice Degas'a, ale poza nimi także kubistów i Joana Miro, Bruegel'a. Bardzo lubię oglądać sztukę użytkową (secesyjną szczególnie ;] ). Lubię ciekawe, humorystyczne grafiki i dobre zdjęcia.

Lubię taniec. Zarówno tańczyć sama jak i oglądać jak ktoś fajniu tańczy. Poza tym jazdę na łyżwach, gimnastykę sportową, narty.

Jestem światłolubna ;) Muszę mieć jasno, nie lubię jak się robi ciemno, lub jest pochmurny dzień. Zmienia się nastrój. Jestem podatna na pogodę :/ Uwielbiam ciepłą herbatę z cytryną i odrobiną cukru w nastrojowej, dużej filiżance (lub kubku) w słoneczny poranek. Coraz bardziej lubię gotować i eksperymentować w kuchni. Uwielbiam lato i maliny i poziomki i inne polskie owoce. Lubię łąkę pełną kwiatów, kolorowych motyli, brzęczących os czy świerszczy. Uwielbiam muzykę natury, świergot ptaków, szum i zapach drzew, chrobot koników polnych. W lecie często siedzę w czasie burzy na tarasie i słucham mocnych uderzeń deszczu i wyszukuję błyskawic :) Uwielbiam letnie burze.

Moją sympatią cieszą się wszelakie schowki - szafeczki, szufladeczki, szkatułki itp. Nie przepadam też za figurkami, ale jak coś wisi, to szybciej znajdzie u mnie miejsce ;) Telefonu nie przyozdabiam i nie chowam do niczego. Jedyny gadżecik do telefonu to chyba miejsce gdzie można go położyć. Jestem praktyczna, więc lubię jak coś znajduje zastosowanie i takie też prezenty w większości sama staram się dawać.

Lubię ceramikę, zarówno w biżuterii jak i w celach ozdobych (ale znowu nie babciową ceramikę kredensową), szkło fajnie wykorzystane w celach ozdobnych (witraże, mozaika itp). W ogóle uwielbiam ręcznie robione przedmioty :] Podoba mi się kowalstwo artystyczne ;P

Na razie mieszkam w akademiku, ale to już ostatnie lata, potem nie wiadomo. Wiem tylko że będę musiał wynająć wóz meblowy chyba żeby się wyprowadzić. W związku z miejscem zamieszkania zwierzątek żadnych nie mam choć bardzo bym chciała jakiegoś większego futrzaka.

Jak coś mi przyjdzie jeszcze do głowy to dodam. Chociaż z tego co już jest to można wynieść chyba tylko jeden wielki mętlik w głowie :P
Awatar użytkownika
ggagatka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Wto Lis 27, 2007 12:48 pm

Re: SWAP - preferencje uczestników

Postprzez Anemone » Śro Gru 24, 2008 10:08 am

1. Klasyka i minimalizm czy przepych i blichtr?
Hmmm... Króka spódniczka owszem, ale już brzuch na wierzchu nie. Strasznie dużych dekoltów też nie lubię...
2. Ulubiony kolor(y)?
Czarny, khaki, ciemny fiolet, w małych ilościach żółty, brązy,szarości...
3. Nielubiany kolor?
różowy, biały w nadmiarze,
4. Czy nosisz biżuterię i jaką?
rzemyki koloru rzemykowego na rękach. kolczyki wszelkiej maści, łancuchy... jeżeli coś mi się podoba to kolor się nie liczy
5. Ulubione zwierzę, roślina, film, książka?
-szczur i jeszcze raz szczur. albo inaczej:gryzonie :D
-róża, koniczyna
-"Edward Nożycoręki",
-jako że czytam dużo i nie potrafię określić która książka najbardziej mi się podobała podam pisarzy których lubię
*Dorota Terakowska
*Dan Brown
*Jean-Christophe
*C.S Lewis
*Daniel Steel
6. Hobby?
Rękodzieło,fotografia
7. Klimaty wiejsko - sielskie, czy miejsko - industrialne?
pomieszane z poplątanym...
8. Nowoczesne czy staroświeckie?
Moje :D
9. Ulubiony styl, epoka, lata...
Romantyzm
10. Inne...
wredna, pyskata, leniwa strasznie. Uparta jak tuzin osłów, zodiakalny Skorpion. otwarta na ludzi i serdeczna, ale tylko w przypadkach, gdy dana osoba mi za skórę nie zaszła :evil:

Jeżeli ktoś chce coś jeszcze wiedzieć to pytać :D
Awatar użytkownika
Anemone

Dołączenie: Nie Lis 30, 2008 9:03 am
Miejscowość: Oświęcim

Następna

Powróć do Zabawy w wymianę - SWAP

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości