Tkanina dwuosnowowa

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Tkanina dwuosnowowa

Postprzez Damroka » Nie Gru 13, 2009 10:43 am

Podczas VI Festiwalu Przedmiotów Artystycznych w Poznaniu, który odbywał się w dniach 4-7 grudnia, spędziłam dużo czasu na nauce tkactwa dwuosnowowego u Pani Alicji Kochanowskiej z Janowa koło Sokółki.

Image

Szczegółowe informacje na temat tkactwa dwuosnowowego, z którego słynie Podlasie można znaleźć na stronie Podlaskiego Portalu Przyrodniczo-Turystycznego "Zielone Wrota" http://www.zielonewrota.pl/index.php?ar ... w=135&lv=2
(Jest to moim zdaniem strona niekomercyjna, jeżeli jednak moderatorzy uważają innaczej proszę o usunięcie tej informacji )

Możemy tam dowiedzieć się, iż tkanina dwuosnowowa:
" składa się z 2 pojedynczych warstw o przeciwstawnych kolorach, połączonych w miejscu wzorów oraz na brzegach. Wykonana jest z naturalnej przędzy wełnianej. Na warsztacie tkackim tkaczka, używając drewnianej listewki - tzw. prądka - wydobywa na wierzch nici dolnej osnowy, równocześnie przeciągając w dół nitki górnej warstwy. W ten sposób uzyskiwany jest wzór o jednakowym kształcie, ale o różnych kolorach.

Technika dwuosnowowa przeniknęła na teren północnego Podlasia z sąsiednich Prus Wschodnich, co potwierdzają zabytkowe tkaniny zachowane m.in. w muzeach. Niegdyś wykonywane dla dworów i kościołów, służyły do przykrywania stołów, łóżek, stanowiły ścienne dekoracje bądź wiano panien młodych. Główne wzory i motywy na tych tkaninach to: gwiazdy, listki, sceny z życia wsi, korowody weselne.

Tkactwo dwuosnowowe zostało ponownie upowszechnione na tych terenach w latach 30. ubiegłego wieku. Stało się tak dzięki staraniom profesor Akademii Sztuk Pięknych E. Plutyńskiej. Zachęcała ona tkaczki do powrotu do dawnych wzorów, a zarazem do tworzenia własnych kompozycji."

Image

Podczas nauki robiłam szczegółowe notatki i w najbliższym czasie planuję rozruch swojego małego krosienka czteronicielnicowego.
Awatar użytkownika
Damroka
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Paź 05, 2009 6:12 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Tkanina dwuosnowowa

Postprzez GalaFilc » Nie Gru 13, 2009 1:05 pm

Damroka ja sobie przypomniałam dzierganie "dwuosnowowe", zostaje dziurka w środku )))))
Awatar użytkownika
GalaFilc
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Sie 06, 2007 2:56 pm
Miejscowość: Kołobrzeg
Medale: 5
 (3)  (2)

Re: Tkanina dwuosnowowa

Postprzez Damroka » Nie Gru 13, 2009 2:30 pm

Galu, zapamiętałaś to co najważniejsze:)
Awatar użytkownika
Damroka

Dołączenie: Pon Paź 05, 2009 6:12 pm

Powróć do Gobeliny i tkactwo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości