Mydełka domowej produkcji

Wiklina papierowa, ręcznie robione mydełka i świeczuszki i JESZCE WIĘCEJ!!!

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu, rozella

Re: Mydełka domowej produkcji

Postprzez Nut » Pią Mar 05, 2010 12:44 pm

Przyznam, że topiłam bez dodawania wody. Tyle wilgoci weszło co z pary wodnej. To chyba za mało :)

Jak ztarkowałam mydło, włożyłam je do ciężkiej szklanej miski, zaś tą miskę do garnka z wodą i całość przykryłam pokrywką. Robi się taka łaźnia parowa. To dość nawilża wiórki mydlane, szklą się, masa po pewnym czasie siada (wiórki się stopią). Masa jest wówczas bardzo ale to bardzo gęsta. Dodanie 2 łyżek wody trochę poprawia stan. Nie mieszam szybko, by mydło się nie spieniło. Dodanie 1/4 przegotowanej (lepiej destylowanej) wody powoduje ze masa ma konsystencje kisielu. Wówczas dodaję dodatki, mieszam (powoli) i gorącą chochelką rozlewam do foremek (zachowuje się jak stygnący budyń).

Tyle z doświadczenia i przemyśleń nad techniką... :)

Znów poszalałam (teraz będzie spokój na dłuższy czas). Zrobiłam mydełka dodając wody. Zauważam że trzeba dodać przegotowanej, bądź destylowanej. Jedna partia mydełek ma w niektórych miejscach takie małe drobinki. Czytałam że to wpływ twardej wody. "Zastosowanie twardej wody do rozpuszczenia ługu powoduje powstanie nierozpuszczalnego mydła wapniowego lub magnezowego" (zrób sobie krem > receptury > mydła > problemy w mydlarni). Nie jestem pewna czy to to... Może raczej kawałki zbitego mleka w proszku...

Co zrobiłam:

Mydło rumiankowe:
2 kostki wielbłąda, 1 łyżka oleju rycynowego, 2 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki zmielonego koszyczka rumianka (apteka), 4 łyżki wyciągu rumiankowego (azulan - apteka), około 1/4 szklanki przegotowanej wody.
Azulan zabarwił mydełka na lekko żółtawo-kremowy kolor i razem z płatkami nadał rumiankowy zapach.
[imglink=] http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-03/0e52d369/picture 16.jpg.html [/imglink]

Mydło różane:
2 kostki wielbłąda, 1 łyżka oleju rycynowego, 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki pokruszonych płatków różanych (miałam zasuszone róże z walentynek :P), 1 łyżka olejku zapachowego, około 1/4 szklanki wody.
[imglink=] http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-03/3 ... 8.jpg.html [/imglink]
Eksperymentowałam. Płatki dodałam do mydła w trakcie jego topienia (przesypałam wiórki płatkami). płatki się rozgotowały i zabarwiły mydło na cielisty kolor. Już wiem, że dodawać na końcu :P. Tu powstały mi te białe punkciki w mydle.
[imglink=] http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-03/c32b7577/picture 19.jpg.html [/imglink]

Mydło lawendowe:
2 kostki wielbłąda, 1 łyżka oleju rycynowego, 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki kwiatu lawendy (apteka), 1 łyżka olejku zapachowego, około 1/4 szklanki przegotowanej wody.
Wyszło idealnie białe.
[imglink=] http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-03/2 ... 0.jpg.html [/imglink]

Nie wiem - możne to wpływ mleka, cukru, olejku rycynowego, ale te idealnie białe mydełka darszanowe troszkę pociemniały. Teraz lawendowe nie ma cukru. Jeśli pociemnieje, następnym razem nie dodam mleka.
[imglink=] http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-03/5 ... 1.jpg.html [/imglink]
Miałyście może efekt ciemnienia mydełek? Jeśli nie to to mleko :P.

Czym wzbogacacie mydełka? (jeśli tak robicie)

Z innych spostrzeżeń.
Robiąc mydło lawendowe razem wzięłam wytłuściłam foremkę olejkiem rycynowym. Jest gęstszy. Tyle co umoczyłam opuszek palca i wysmarowałam tą ilością każdą małą foremeczkę. Mydło łatwiej wychodziło z foremek niz po zastosowaniu wcześniej oliwki do pielęgnacji.

Pociemniałe mydełko... Ciemnieje z wierzchu (coś się tam ponoć utlenia). Jak go używam, warstwa utleniona zmydla się i znów jest białe. Ciekawe jak głęboko zachodzi proces utleniania. Ciekawe czym zabezpieczyć mydełko przed utlenianiem (tak zamknąć szczelnie...)
Awatar użytkownika
Nut
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lut 05, 2010 2:01 pm
Miejscowość: Poznań, Konin, delegacja gdzieś w terenie...

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez tuome » Pią Mar 05, 2010 4:23 pm

moje też ciemniały. np. białe zrobiły się różowawe :P i mleka nie dodawałam
Awatar użytkownika
tuome
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Sie 06, 2009 4:39 pm

Postprzez Nut » Wto Mar 09, 2010 6:31 pm

Zatem to nie to....

Ja użyłam białego nieszarego mydełka by nie pociemniało...
Specjalnie biegałam za białym wielbłądem, ponieważ to szare mydło jest białe, a ono mi śmie ciemnieć :P
Ciekawe czy z marsylskim białym będzie taki sam efekt (jest w ASANDI ale puki co lekko poza moim zasięgiem)

Kupiłam memu mężczyźnie mydełko z kryształkami mentolu. Dla mnie efekt mycia się takim mydełkiem jest nieznośny. A on poprosił bym następnym razem zrobiła mu takie mydełka :) Tyle ze łatwiej znaleść kofeinę farmaceutyczną niż mentol w sprzedaży....
Ostatnio edytowany przez Nut, Sob Mar 20, 2010 5:23 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Nut
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Nut » Czw Mar 18, 2010 4:33 pm

Lawendowe nie pociemniało - więc jak chcę mieć białe mydło z wtopionymi kwiatkami (lub innymi nadającymi się do wtapiania dodatkami) nie mogę dodawać cukru (a ponoć też wzmaga pienienie :P)
Awatar użytkownika
Nut
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Nut » Wto Kwi 06, 2010 4:22 pm

Zrobiłam miętowe (dodając wywar z mięty i liść mięty) - powstał kolor marchewkowy, który zczerniał...
Awatar użytkownika
Nut
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Arahja7 » Czw Kwi 22, 2010 2:32 pm

Witam :)
Ja dzisiaj próbowałam zrobić mydełka ale mało miałam na to czasu i zrobiłam tylko jedno. Starłam Białego Jelenia i podzieliłam na 4 porcje (tak żeby ułatwić sobie topienie) Dalej było tak:
próba pierwsza:
mydełko wsypałam do szklanego naczynia, włożyłam do mikrofalówki na 2 min i dałam na max :D a co się będę :D Po 2 minutach wokół mikrofalówki było pełno dymu a w środku naczynia, w mydle, wielka czarna "plama" płynna jak karmel w trakcie gdy jest jeszcze na gazie. Szybko stwardniało i wyrzuciłam ;) zbędnej piany zero

próba druga:
mydełko wrzucałam powoli do garnka z odrobiną ciepłego oleju spożywczego, trzymając bezpośrednio na małym ogniu, dodałam na oko trochę wody i oleju sojowego. Gdy wiórki się połączyły (ale nie do końca stopiły) czując, że lepiej nie będzie, dodałam startą wcześniej skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe oraz kakpę aromatu do ciasta waniliowego (innego nie miałam). Przełożyłam do foremki i sobie schnie ;) a foremkę wysmarowałam wcześniej masłem :D mydełko niestety mi się nie podoba. Ma kolor...ekri z pomarańczowymi elementami. Kokosu nie widać, pachnie tylko białym jeleniem :( Kiedy będę miała więcej czasu wypróbuje kąpiel bo cały proces produkcji "na gazie" zajął ok 30 min.
Arahja7
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Kwi 21, 2010 5:58 pm
Miejscowość: Katowice

Postprzez weraph » Pią Kwi 23, 2010 9:54 pm

Kolejna niesamowita ksiązka - 300 przepisów, sporo inspiracji - cała po angielsku - w djvu (jesli nie posiadasz przegladarki djvu, bedzie ci potrzebna)

POWIEKSZ

Link - 18 MB - http://depositfiles.com/files/mizqzo9ok

Strony które mnie urzekły:

ImageImageImageImage
http://koralikowaweraph.blogspot.com/ - większe zdjęcia i cały moj blożek:)
Awatar użytkownika
weraph
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Nie Lip 26, 2009 1:54 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez tuome » Pon Kwi 26, 2010 7:31 am

aaaa, śliczności ><"
Awatar użytkownika
tuome

Dołączenie: Czw Sie 06, 2009 4:39 pm

Postprzez Arahja7 » Śro Lip 21, 2010 7:00 pm

Moje mydełkowe produkcje uległy już znacznemu rozwinięciu, nawet już rozdawałam je znajomym a część już zużyłam, ale mam co do nich jedno "ale"... w garnku mi się nie spieniają gdy dodaję wody i cukru ale po wyschnięciu również ciężko sprawić by się zapieniły... mycie się nie pieniącym mydłem niezbyt mi odpowiada więc używam ich jako peellingów odżywczych i do wymasowania zadu pod prysznicem gdy forma to połówka kuli :D znajoma której je dałam twierdzi, że to normalne mydło i nie miała problemów z pianą. Jak myślicie, z czego to może wynikać? Usunęłam z nich oleje i tłuste dodatki i dalej to samo. Działałam bez tych dodatków na mydle biedronkowym, białym wielbłądzie i kokosowej nivei
Gdy dorwę aparat wkleję ich zdjęcia
Arahja7
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez weraph » Śro Lip 21, 2010 7:03 pm

Moze to wina wody? W twardej trudno się pienią, ale przyznam się ze nie miałam problemów z pianą na wieblądzie.
http://koralikowaweraph.blogspot.com/ - większe zdjęcia i cały moj blożek:)
Awatar użytkownika
weraph
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Nie Lip 26, 2009 1:54 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez Arahja7 » Śro Lip 21, 2010 8:47 pm

Wodę mam dobra... ale mam dużo destylowanej to zobaczę czy to coś zmieni... może chodzi o cukier albo garnek? w czym topicie?
Arahja7
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez neti7 » Nie Paź 17, 2010 9:21 pm

Natchniona Waszymi pięknymi mydlanymi wyrobami postanowiłam spróbować swoich sił i w tym temacie :P chciałam wstawić fotkę ale niestety pisze że jest brak miejsca na załączniki :(
Ja z mydełek jestem zadowolona i będę eksperymętować dalej :)
neti7

Dołączenie: Nie Paź 17, 2010 7:24 pm

Postprzez misiaczek » Pon Sty 10, 2011 5:57 pm

Dziewczyny znalazłam ciekawe strony o tematyce tworzenia mydełek warto poczytać http://ekosens.pl/
http://kosmetyki-naturalne.info/jak-zro ... naturalne/
Nie podajemy linków do stron komercyjnych.
Awatar użytkownika
misiaczek
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sty 10, 2011 5:24 pm

Postprzez turkisa » Pią Cze 24, 2011 7:23 pm

Oj chyba temat ucichł a ja właśnie wczoraj przeczytałam caaaały wątek i tak mnie dziewczyny zainspirowałyście, że dziś zrobiłam moje pierwsze mydełka i nie zamierzam na nich poprzestać! :D

Zrobiłam fotki ale jako nowa tutaj nie mam pojęcia jak się je dodaje? :cry:
Jeśli ktoś będzie zainteresowany zapraszam na bloga tam umiem dodawać fotki ;)
http://turkusowomi.blox.pl/html

ps. dużo dodajecie tych aromatów? użyłam zwykłego mydła o dziwnym zapachu i niestety moje aromaty go nie zabiły 8-) ale będe kombinować dalej! :ok:

Hej dziewczyny nie śpijcie! Zaraziłyście mnie i tak mnie zostawiacie samą? :D

Pozdrawiam!
turkisa

Dołączenie: Pią Cze 24, 2011 7:13 pm
Miejscowość: Suwałki

Postprzez Nut » Sob Cze 25, 2011 6:59 am

Spokojnie :) gromadzę składniki by od podstaw z tłuszczy i olei robić mydełko :)
Awatar użytkownika
Nut
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pleć mydl woskuj - i wszystkie inne rękodzieła

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości