Do dziewczyn tworzących w papierze

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Pytanie z innej beczki

Postprzez marfka74 » Śro Mar 24, 2010 6:42 pm

Potrzebuję powycinać dziurki o średnicy 9-10 mm w plastiku grubości kart kredytowych. Czy macie na to jakiś sposób, bo nie znalazłam dziurkaczy robiących okrągłe (a nie ozdobne) otworki tej średnicy?
Awatar użytkownika
marfka74
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lut 11, 2008 10:09 pm
Miejscowość: Warszawa

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Do dziewczyn tworzących w papierze

Postprzez sasilla » Śro Mar 24, 2010 7:58 pm

Jest dziurkacz kolkowy o srednicy 10mm, z takich dlugoramiennych (mam taki). Ale normalny puncher w zyciu nie przedziurkuje tak grubego plastiku.

Nie mam pomyslu czym moglabys zrobic dziurke o tak duzej srednicy :(
Image
"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Awatar użytkownika
sasilla
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:33 pm
Miejscowość: Otwock
Medale: 1
 (1)

Postprzez AnetaA » Śro Mar 24, 2010 8:55 pm

Jest też cos takiego (nie wiem jak to sie nazywa fachowo,ale chyba kaletnik tego też używa) - taka jakby rurka zakończona na płasko ale też chyba trochę te brzegi podostrzone,a od góry jest płaska,w to sie wali młotkiem i w ten sposób robi dziury w trudnym materiale,działa to na zasadzie przecinaka-od góry walisz a od dołu przecina.Nie wiem,czy cos zrozumiałaś,ale może...
AnetaA
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lut 17, 2010 11:06 pm

Postprzez nitka » Śro Mar 24, 2010 9:29 pm

to są narzędzia już takie cięższe, nie wiem jak się to to zwie, ale widziałam nieraz w jakichś starych warsztatach właśnie, pokonuje metale, więc plastik tym bardziej, pytanie tylko: 1 czy plastik nie pęknie 2. skąd takie urządzenie wziąć???
nitka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Cze 27, 2008 10:10 am
Miejscowość: Wrocław
Medale: 2
 (1)  (1)

Postprzez Tobatka » Czw Mar 25, 2010 10:05 am

Mój tata ma napownicę z całą serią różnych końcówek.. Można dociskać z uczuciem (w tej wersji z młotkiem tego wyczucia nie ma), bo tam taka śruba dociska.. Nie wiem, czy w plastiku wyjdą ładne dziury, bo zawsze nabijaliśmy napy na różne materiały (z grubą skórą włącznie) miękkie raczej.. Mogę popróbować i jeśli się uda to Ci porobić te dziurki...
Awatar użytkownika
Tobatka
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Sty 26, 2007 1:55 pm
Miejscowość: Tobatkowo :)

Postprzez marfka74 » Czw Mar 25, 2010 12:43 pm

Dzięki Dziewczyny. Coś popróbuję opierając się na Waszych wskazówkach.
Sasilla, domyślałam się, że jeśli chodzi o punchery, to się nie da. A dziurkacze szczypcowe robią za małe otworki. Myślałam, że może Skrapcraftki mają jakieś tajne sposoby...
AnetaA, taki wycinak-przecinak ma właśnie tę wadę, że trzeba walić młotkiem, a nie tnie się przez nacisk "dźwigniowy" i nie można z wyczuciem. Inna sprawa, że ten plastik, który chcę tak potraktować nie jest kruchy i może by się udało. Odwiedzę liroja merlina i poszukam tam.
Tobatka, nitka - wydaje mi się, że mówicie o narzędziach działających na podobnej zasadzie (dźwignia przez pokręcanie korbki, czy koła zamachowego?), ale chodzi mi o coś, co można mieć w domu, pod ręką.
Tobatka, dzięki za propozycję. Jak mi się nie uda inaczej, to się zwrócę o Twoją pomocną dłoń :dzieki:
Awatar użytkownika
marfka74
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lut 11, 2008 10:09 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez pannak » Pią Sty 07, 2011 11:49 pm

Witajcie, to i ja się dołączę, co by nie zaśmiecać forum.
Na kilku stronach spotkałam się z czymś w rodzaju kleju, który nazywają Mo Podge.
O na przykład na tym Image tutorilu kobitka smaruje też przyklejony papier.
Może mi któraś wytłumaczyć co to jest, i czemu służy to smarowanie na wierzchu?? :help: :help:
Za pomoc będę okropnie wdzięczna, bo szykuję się do zrobienia notesu mojego własnego i okropnie nurtuje mnie to coś 8-)
pannak

Dołączenie: Czw Sty 07, 2010 11:31 pm

Poprzednia

Powróć do Kartki Wycinanki Scrapbooking

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości