Do dziewczyn tworzących w papierze

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Do dziewczyn tworzących w papierze

Postprzez rablinka » Śro Sie 06, 2008 11:19 am

Patrząc na Wasze prace postanowiłam i ja zacząć coś takiego patworzyć...
Wymyśliły mi się zakładki i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to że postanowiłam na atrmanetówce wydrukować wzorki i teraz sen mi z oczu spędza problem, czym to potraktować, żeby ten wzorek nie rozmazał się jak ktoś tą zakładkę zatłuści czy wilgotnym paluchem złapie...
Macie na to jakąś radę. Zafoliować? Tylko foliarki nie mam i w pobliżu żadnego takiego punku... Może da radę coś domowym sposobem? Taśma klejąca bezbarwna? Czy może czymś zalakierować? Jeśli, tak to czym? Jak Wy sobie z takim problemem radzicie?
Awatar użytkownika
rablinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Paź 18, 2006 4:27 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez izuss1 » Śro Sie 06, 2008 12:20 pm

rablinka, generalnie taki wydruk się chyba aż tak szybko nie rozmazuje - to primo

secundo - można zalaminować i nieźle to się sprawdza
tertio - z taśmą ostrożnie. na początku wszystko super (zwłaszcza jak weźmiesz szeroką i nie będzie łączeń) ale z czasem klej taśmowy lubi się "lasować" i może rozpuścić wydruk i zaszkodzić mu bardziej niż paluszki :)
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Śro Paź 18, 2006 11:57 am
Miejscowość: Poznań
Medale: 1
 (1)

Postprzez rablinka » Śro Sie 06, 2008 12:57 pm

Narazie zrobiłam bez niczego, z taśmą to faktycznie niebardzo, pamiętam że już coś oklejałam i jak ciepło było to ten kelj wyłaził i na wierzch i wszystko dokładnie się lepiło, więc taśmę napewno odpuszczę...
Będę jednak wciąż poszukiwała jakiegoś środka... Wypróbuję na początku bezbarwny lakier do paznokci na początek jakimś ścinku, coby od razu nie zepsuć całej zakładki...
Awatar użytkownika
rablinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Kaja » Śro Sie 06, 2008 1:11 pm

Albo zrób dużo zakładek, żeby Ci nie było szkoda, jak się zużyją i zaciapią. Lakier do paznokci może rozpuszczać druk, tak myślę, w końcu zawiera jakieś tam rozpuchole. Spróbuj akrylowego lakieru do drewna, ja nim usztywniam koszyki z papierowej wikliny i działa, jak złoto, a w sumie jest niedrogi i nie cuchnie. Jak wysuszysz suszarką, to może nawet efektownie popęka...
Awatar użytkownika
Kaja
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lip 28, 2008 8:55 am
Miejscowość: Bytom

Postprzez ggagatka » Śro Sie 06, 2008 1:26 pm

Ja myślę że można lakiertem. Na poczatek takim do włosów spryskać, żeby pod pędzlem się nie mazało, a potem można pędzlem próbować.
Awatar użytkownika
ggagatka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Wto Lis 27, 2007 12:48 pm

Postprzez rablinka » Śro Sie 06, 2008 1:45 pm

Dzięki za wszystkie rady :kiss: :kiss: :kiss:
Lakier do paznokci działa 8-) znaczy druku nie rozmazuje, trochę przebija w trakcie malowania jeśli coś jest na drugiej stronie, ale po wyschnięciu nie widać. A skoro do paznokci ujdzie, więc ten do drewna też powinien być dobry. Poszukam go i wypróbuję. Dam znać. Raz jeszcze wielkie dzięki. Macie ode mnie po punkcie :)
Awatar użytkownika
rablinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Gagu » Śro Sie 06, 2008 5:00 pm

rablinka, ale pamiętaj - NIE NA BAZIE WODY - tylko rozpuszczalnikowy, bo woda rozmaże Ci okrutnie wszystko :(
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Postprzez rablinka » Śro Sie 06, 2008 5:02 pm

Gagu, czyli akrylowy może być??? :oops: Pytam bo ja sie na tym nie znam wogóle
Awatar użytkownika
rablinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Gagu » Śro Sie 06, 2008 5:17 pm

rablinka, akrylowe są zwykle na bazie wody - więc odpada :(, nie radziłabym tez lakieru do włosów- mam bardzo, bardzo złe doświadczenia :(
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
 (1)

Postprzez rablinka » Śro Sie 06, 2008 7:09 pm

Dzieki. Będę pamiętać i najwyżej przepytam sprzedawcę...
Awatar użytkownika
rablinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez krulik » Śro Sie 06, 2008 10:21 pm

rablinka, ja w domku sama laminuję ale rysowane kredką... nie wiem jak to się sprawdza na atramentówce, ale wydaje mi się że powinno być ok. W sklepach tzw. artystycznych można zwykle kupić duże arkusze folii przeźroczystej, takiej klejącej (100x70cm). Są zwykle po jakieś 5-6zł za arkusz;) Klej jest przeźroczysty i na razie nie miałam z nim żadnych kłopotów (nie żółknie i nie odłazi po jakimś czasie) Na zakładkach nie powinnaś też mieć problemów z naklejaniem bo to mała powierzchnia więc łatwo uniknąć pęcherzyków powietrza czy paprochów
Awatar użytkownika
krulik
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Sie 02, 2008 8:52 pm

Postprzez masrych » Pią Sie 08, 2008 6:03 pm

hej! Revi i ja mamy sposób: z teczki foliowej (lub raczej plastikowej) robi się "etui" i się je zszywa, tak zrobiona jest zakładka którą Revi robiła dla mely w ramach ostatnich wymianek. Polecam ten sposób!
Awatar użytkownika
masrych

Dołączenie: Wto Cze 03, 2008 4:44 pm
Miejscowość: P-ń

Postprzez martania » Pią Sie 08, 2008 9:24 pm

dobry pomysł z tą folią. ja chcę jakoś zabezpieczyć mapę i folia wydaje się być idealna :). Nie wiedziałam, że taśma klejąca się nie sprawdza, dzięki za ostrzeżenie.
Awatar użytkownika
martania
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Maj 02, 2008 8:42 am
Miejscowość: Gdynia, Warszawa

Re: Do dziewczyn tworzących w papierze

Postprzez NINA » Wto Lis 17, 2009 12:27 pm

Zrobiłam już w swojej "karierze" kilkanaście zakładek i jak narazie nic się z nimi nie dzieje.
Ale jeśli chcesz miec większą pewnośc proponuję lakier, ale w sprayu (najłatwiejszy do rozprowadzenia, napewno nic nie zniszczy, no i tworzy cienką wartwę ) ewentualnie najzwyklejszy lakier do włosów ( kiedyś zabezpieczałam w ten sposób moje prace rysowane ołówkiem)
NINA

Dołączenie: Wto Lis 17, 2009 12:08 pm

Re: Do dziewczyn tworzących w papierze

Postprzez zamajka » Czw Gru 03, 2009 10:16 am

Znajdziesz w tym sklepiku foliówki z klejem - specjalnie do zakładek, w dwóch szerokościach.

Na forum nie podajemy linkow do stron komercyjnych.
Awatar użytkownika
zamajka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 10, 2008 6:25 am
Miejscowość: Elbląg

Następna

Powróć do Kartki Wycinanki Scrapbooking

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości