nadmiarem gdyby ktos był zainteresowany.Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella
nadmiarem gdyby ktos był zainteresowany.

Od tamtego dnia szukalam informacji na internecie (w roznych jezykach). Do dzis mam nie mala kolekcje zakaldek w moim google chrom. Ciagle jeszcze nic rozpoczelam mojej filcowej przygody w praktyce
i tu moje pytanie. Sprawy rodzinne sprawily ze musialam pojawic sie moim rodzinnym miescie Poznaniu. Czy mogly ktos napisac mi gdzie w Poznaniu (ewentualnie Wroclawiu) moge kupic czesanke? (chodzi mi o sklep a nie sprzdarz internetowa). 

cieplej niz u nas. Również wełna z owiec hodowanych w południowych republikach byłego ZSRR posiada te zalety. Czesanka z naszych owiec odmiany merynos, rózni sie niestety grubością włosa, miękkościa itd. Wpływa to na stopień trudności przy filcowaniu. Oczywiście da sie ufilcować, ale.... znacznie więcej czasu trzeba i energii przy tym. Ufilcowany przedmiot bywa sztywny i mało plastyczny. Ostatnio miałam okazję wypróbowac czesankę z naszych krajowych owiec zmieszaną z czesanką z merynosów, prawdopodobnie hiszpańskich. Nie kupiłabym nigdy tej czesanki. Chociaz wiem, ze sa dziewczyny które z niej filcują i sa zadowolone.

Skontaktuje sie i zapytam, czy nie wyczesaliby mi troszkę tego runa tak, by stało sie czesanką. A wełną bedzie wowczas kiedy zostanie uprzędzona, ale to juz rewiry Damroki 

Powróć do Filco Filco Filcowanie
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości