Gdzie po wełnę?

Wszystko o filcu, spilśnianiu

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Gdzie po wełnę?

Postprzez Ezar » Śro Sty 20, 2010 1:47 pm

Kontaktowałam sie już z Donką, dzięki namiarom od rozellki, będe jeszcze dziś rozmawiać, ale poza tym, w najbliższym czasie (niestety narazie czekam na ofertę) będe miała czesankę hiszpańską z jeszcze innego źródła, w duuuużych ilościach. Chętnie "podziele się" ;) nadmiarem gdyby ktos był zainteresowany.
Awatar użytkownika
Ezar
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sty 15, 2010 2:44 pm
Miejscowość: Gdańsk

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Gdzie po wełnę?

Postprzez ladyolga » Śro Sty 20, 2010 1:59 pm

Ezar, a kiedy pisałaś do Donki. Próbuje się z nią skontaktować, ale nie odpowiada od 2 tygodni na moje maile, a pieniążki jej przelałam jej na konto jakiś czas temu :(
Awatar użytkownika
ladyolga
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 15, 2009 12:43 pm
Miejscowość: Kraków

Gdzie po wełnę?

Postprzez rozella » Śro Sty 20, 2010 2:40 pm

LadyOlga to wręcz nieprawdopodobne co piszesz. Tyle razy zamawiałam u Donki, inne osoby także, to pierwszy raz takie zdarzenie ma miejsce. Spróbuj skontaktowac sie telefonicznie, zaszło z pewnościa nieporozumienie. Donka ma problemy z netem, więc lepiej telefonicznie Ja łapać :)
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Gdzie po wełnę?

Postprzez kulkowo » Śro Sty 20, 2010 5:59 pm

ja dostałam kiedyś namiar z forum na Martę z Warszawy, jeszcze na dłuuugo zanim trafilam do Magdy.
Pisałam kilka maili, dostałam jeden z informacją zwrotną, że mam się przypomnieć za tydzień.
2 razy dzwoniłam....2 razy pisałam....
no i niestety nie doczekałam się.
Chciałabym, żeby to za mną klienci tak chodzili ;)
kulkowo
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lis 02, 2009 9:10 pm
Miejscowość: śląsk

Postprzez johancailla » Śro Sty 20, 2010 6:42 pm

Witam wszystkie specjalistki oraz pasjonatki filcu :)
Los sprawil ze od dawna nie mieszkam w Polsce. To wlasnie na obczyznie szukajac przepisow na tegoroczna wigilje, przegladajac blog po blogu odkrylam filc. A wlasciwie fakt ze to mozna samemu sobie pofilcowac :) Od tamtego dnia szukalam informacji na internecie (w roznych jezykach). Do dzis mam nie mala kolekcje zakaldek w moim google chrom. Ciagle jeszcze nic rozpoczelam mojej filcowej przygody w praktyce ;) i tu moje pytanie. Sprawy rodzinne sprawily ze musialam pojawic sie moim rodzinnym miescie Poznaniu. Czy mogly ktos napisac mi gdzie w Poznaniu (ewentualnie Wroclawiu) moge kupic czesanke? (chodzi mi o sklep a nie sprzdarz internetowa).
Chcialabym tez widziedziec czy mozna w Polsce kupic inne rodzje welny (jakie?) niz czesanke? Np takie zmechlono skrecone zeby moc zrobic baranka?
z gory dziekuje za kazda pomoc,
pozdraiwam zimowo

jo
johancailla

Dołączenie: Śro Sty 20, 2010 6:27 pm

Gdzie po wełnę?

Postprzez rozella » Śro Sty 20, 2010 6:46 pm

W Poznaniu owszem, jest sklep stacjonarny z czesanką w wielu kolorach, jak równiez wysokiej jakości. Zaraz Ci podam namiary na pw. Tam będziesz mogła zapytać o inną niz czesanka wełnę, z pewnością CI pomogą :>

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Gdzie po wełnę?

Postprzez Ezar » Czw Sty 21, 2010 9:24 am

Ladyolga, dzwoniłam i opóźnienie może wynikac z tego, że maja teraz przeprowadzkę i wogóle jakieś zakrety. Jak mówi rozellka, trzeba dzwonić, bo dowiedziałam się, że nawet dawna strona jest nieaktualna.
Witaj johancailla, ja właśnie testuje kolejna wełenkę, na rynku (czyli w sklepach) jest dośc wąski wybór, ale ras polskich owiec jest conajmniej kilka, merynos polski tez przecież jest. Jeśli chcesz poeksperymentować, to polecam kontakty z gospodarzami, np z okolic podkarpacia. Z moich (bardzo skromnych na razie) doświadczeń wynika, że wełna różni się od siebie nawet gdy owce jedzą co innego. To w sumie wciągajaca zabawa, nawet zapragnełam sama chodowac owce:)
Awatar użytkownika
Ezar
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sty 15, 2010 2:44 pm
Miejscowość: Gdańsk

Gdzie po wełnę?

Postprzez rozella » Czw Sty 21, 2010 11:24 am

Ezar muszę sprostować Twoja wypowiedż. Na to jaką okrywę beda miały owce, maja wpływ przede wszystkim warunki atmosferyczne. Najbardziej pożądana wełna jest długa i jedwabista, charakteryzuje się cienkim włosem. Taką okrywę maja merynosy hodowane w Hiszpanii, Australii, Nowej Zelandii, Ameryce Płd. itd. Słowem tam, gdzie jest nieco ;) cieplej niz u nas. Również wełna z owiec hodowanych w południowych republikach byłego ZSRR posiada te zalety. Czesanka z naszych owiec odmiany merynos, rózni sie niestety grubością włosa, miękkościa itd. Wpływa to na stopień trudności przy filcowaniu. Oczywiście da sie ufilcować, ale.... znacznie więcej czasu trzeba i energii przy tym. Ufilcowany przedmiot bywa sztywny i mało plastyczny. Ostatnio miałam okazję wypróbowac czesankę z naszych krajowych owiec zmieszaną z czesanką z merynosów, prawdopodobnie hiszpańskich. Nie kupiłabym nigdy tej czesanki. Chociaz wiem, ze sa dziewczyny które z niej filcują i sa zadowolone.

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Gdzie po wełnę?

Postprzez Meduza85 » Czw Sty 21, 2010 12:39 pm

Najlepsza wełna do filcowania z jaką się spotkałam jest z alpaków. Jest ona jedwabista w dotyku, bardzo delikatna i mięciutka. :>
Mam kontakt na hodowlę polską jakby co. :)

W Poznaniu namierzyłam już pięć ośrodków czesanki wełnianej do filcowania. ;)
Awatar użytkownika
Meduza85
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Lip 17, 2009 7:58 am

Gdzie po wełnę?

Postprzez rozella » Czw Sty 21, 2010 12:45 pm

Zgadza się, alpaki maja jedwabistą długa i lekko sfalowaną /jakby dredowatą/ okrywę.
Meduzo napisz mi gdzie zaopatrujesz sie w czesankę z wełny alpaków ? Z tego co wiem, w Polsce nie jest jeszcze nadmiernie rozpowszechniona hodowla tych wielbłądowatych parzystokopytnych stworków, a wełna jest bardzo droga.

A tak wogóle to piszesz o czesance czy o wełnie z alpaków ?

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Gdzie po wełnę?

Postprzez Meduza85 » Czw Sty 21, 2010 3:20 pm

Właścicielkę Alpakarni poznałam na filcowych warsztatach - jako pierwsza z mężem otwarła tę hodowlę w Polsce już 5 lat temu. :)
Wełenki nie kupowałam, a tylko dotykałam (jest nieziemsko delikatna).

Wełenka kosztuje około 20€ za 1kg - tylko jest to wełenka (czesanka?) niewyczesana i niezgręplowana w pasma. ;)
Awatar użytkownika
Meduza85
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez rozella » Czw Sty 21, 2010 3:24 pm

Meduzo rozbudziłas moje czesankowe zmysły i żądzę posiadania takowej :> Skontaktuje sie i zapytam, czy nie wyczesaliby mi troszkę tego runa tak, by stało sie czesanką. A wełną bedzie wowczas kiedy zostanie uprzędzona, ale to juz rewiry Damroki :)

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Gdzie po wełnę?

Postprzez Meduza85 » Czw Sty 21, 2010 4:31 pm

Z tego co kojarzę to chyba dwa zgrzebła ręczne zostały zakupione w poprzedni weekend. :)
A wełnę przędzie się na kołowrotku? Jeśli tak, to za jakiś czas takowe warsztaty będą w Poznaniu, a na nich pojawi się Pani Marzena od alpak. ;)
Awatar użytkownika
Meduza85
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez rozella » Czw Sty 21, 2010 4:43 pm

Tak wełne przędzie się na kołowrotku, no chyba, ze przemysłowo w zakładach włókienniczych. Bardzo mnie zaintrygowałaś panią Marzeną i wogóle Alpakarnią :)

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Gdzie po wełnę?

Postprzez eli » Czw Sty 21, 2010 9:56 pm

ja też chętnie poznam nowe źródła z czesanką w Poznaniu,jeżeli mogę prosić o namiary,będę wdzięczna :kiss:
eli
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Sty 12, 2010 10:45 pm
Miejscowość: okolice Poznania

PoprzedniaNastępna

Powróć do Filco Filco Filcowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości