Gdzie po wełnę?

Wszystko o filcu, spilśnianiu

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Re: Gdzie po wełnę?

Postprzez rozella » Sob Sie 07, 2010 6:39 pm

Wg mojej orientacji to wyłącznie w Poznaniu, Gdańsku i Warszawie można zaopatrzeć się w świetną czesankę . W pozostałych miastach wyłacznie w pasmanteriach po wysokiej cenie i w małym wyborze. Jeżeli jest inaczej to prosze o sprostowanie kogos bardziej zorientowanego.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez czarowaczka » Nie Sie 08, 2010 6:02 am

Zatem pozostaje mi A.
Awatar użytkownika
czarowaczka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Sie 07, 2010 11:11 am
Miejscowość: Wrocław

Postprzez pozytywnekreacje » Pią Sie 20, 2010 9:00 am

Witam serdecznie. Jestem tu po raz pierwszy - oficjalnie ... bo od kilku miesięcy zaglądałam tu od czasu do czasu szukając odpowiedzi na rodzące się pytania podczas moich filcowych eksperymentów. Dziękuję wszystkim dzielącym się swoją wiedzą i umiejętnościami - skorzystałam nie raz :) Swój pierwszy wpis umieszczam tu bo jakoś samej trudno mi było trafić do właściwego źródła czyli miejsca, w którym można kupić większą ilość wełny (mam na myśli kilogramy) w cenach hurtowych. Może ktoś z Was ma, zna takie miejsca (sprawdzone) i mógłby mi udzielić informacji? Byłabym ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam
pozytywnekreacje

Dołączenie: Pon Cze 28, 2010 9:24 am
Miejscowość: Toruń/Warszawa

Postprzez motylek » Wto Lis 23, 2010 11:10 am

Witam
Jestem od niedawna na tym forum i zaczęłam się interesować właśnie filcowaniem jednak nie mam fiołkowego pojęcia gdzie kupić najtaniej wszystkie przybory a zwłaszcza wełnę. Zauważyłam, że właśnie w tym temacie mógłby mi ktoś podesłać jakieś namiary na sklepy internetowe. Bardzo proszę o jakieś informacje na pw. Z góry dzięki :)
motylek

Dołączenie: Wto Lis 23, 2010 8:04 am

Postprzez rozella » Wto Lis 23, 2010 11:28 am

Tanio to nie oznacza dobrze, na forum reklamy maja dwa sklepy .... , znajdziesz tam bardzo dobrej jakości czesankę, możesz napisac zapytanie, czy mają niedrogą i niebarwioną czesankę dobrej jakości.

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez magda89 » Wto Lis 23, 2010 10:22 pm

Hej, też jestem tu nowa :) i (jak wszystkie świerzynki w craftingu) dziekuje Wam bardzo za porady i inspiracje.

Co do Krainy Filcu, to moge ten sklep poleciC, Panie są tam kompetentne i nie wkurzają sie na takie marudy jak ja, tylko służą radą.
magda89

Dołączenie: Nie Lis 21, 2010 5:30 pm

Postprzez chabrowa » Wto Gru 07, 2010 1:47 pm

Witam,

mieszkam od miesiąca w Poznaniu! Czy tym słynnym tutaj poznańskim adresem jest pewien sklep - również internetowy? Czy może są jeszcze inne świetne miejsca, gdzie kupię czesankę, filce...?

BAARDZO proszę o PW! :))
Awatar użytkownika
chabrowa
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Czw Mar 06, 2008 4:00 pm
Miejscowość: POZNAŃ

Postprzez rozella » Wto Gru 07, 2010 2:31 pm

Z tego co wiem, w Poznaniu są dwie galerie sprzedające czesankę.

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez Agape » Czw Gru 09, 2010 3:13 pm

Bardzo proszę o namiary na czesankę w Krakowie?
Pozdrawiam.
Agape

Dołączenie: Czw Gru 09, 2010 2:40 pm

Postprzez rozella » Czw Gru 09, 2010 3:32 pm

W Krakowie wg tego co tutaj pisano to ciężko nabyć czesankę, ktoś pisał, ze jest bardzo droga.

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez MagdaW » Czw Gru 09, 2010 4:20 pm

Witam serdecznie! Od tygodnia jestem maniaczką filcowania. Spodobało mi się zwłaszcza filcowanie na sucho i z tego co zauważyłam najlepiej filcuje mi się wełna czesankowa z tzw. belki - fakt ten odkryłam przez przypadek - dostałam od koleżanki, kilka małych motków, pozostałości po jej dawnej twórczości, były one bardzo rózne gatunkowo i o dziwo ta, która z wyglądu wydawała mi się najgorsza, okazała się najlepsza do filcowania na sucho. Mam więc prośbę o namiary na sklep internetowy lub adres priv do osób,od któych mogę nabyć taką wełnę w różnych kolorach oraz nie ukrywam - dobrych cenach :) Będę wdzieczna za odpowiedź :)
MagdaW

Dołączenie: Pon Lis 29, 2010 10:17 am

Postprzez rozella » Czw Gru 09, 2010 5:40 pm

Niestety czesanka tzw z "belki" jest droga i przynajmniej ja, nie trafiłam, na jakąś szczególną okazję cenową.

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez rozowy.parasol » Wto Gru 21, 2010 10:37 pm

Hej!
Czy ktoras z was zna jakis sklep z dobrej jakosci czasanka we Wrocławiu i Tarnowskich Górach lub ich okolicach. Prosze o pw
Pozdrawiam :)
rozowy.parasol

Dołączenie: Wto Gru 21, 2010 10:34 pm

Postprzez nanunana » Czw Sty 13, 2011 5:59 pm

Witam! Czy możecie mi podpowiedzieć, czy w Częstochowie można kupić czesankę? Najlepiej taką 17mic . Szukam też bardzo dobrej pasmanterii... Dziękuję za podpowiedź :help:
nanunana
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Czw Sty 13, 2011 5:44 pm

Postprzez Ezer » Pią Sty 14, 2011 4:37 pm

A co uważacie za dobrą czesankę?
Są przeróżne wełny na rynku; polska górska, polski merynos, niemiecki merynos, poł-amerykański, hiszpańska, peruwiańska i australijska oczywiście.
Różnią się grubością (generalnie im cieplejszy klimat tym delikatniejsze runo), ale także mogą być to odpady, zgremplowane i pofarbowane na niezwykle atrakcyjne kolory. Są to wtedy włoski bardzo krótkie i filc się nieprzyjemnie kłaczy.
Oczywiście przy filcowaniu na sucho to nie przeszkadza.
Do filcowania na mokro, najdelikatniejsza wełna to niewątpliwie merynos extrafine 18mic. A takiego sprzedaje niewiele sklepów. Napewno nie ma jej w Krainie Filcu, ani u Craftrioszek, ani na allegro z tego co mi wiadomo.
W sieci znam takie 2 sprawdzone miejsca (nie wiem czy mogę wymienić) a jeśli chodzi o zakupy hurtowe to też chętnie podzielę się znanymi źródłami.
Oczywiście można uznać, że każda wełna jest dobra do czegoś innego, ale cienkiego i delikatnego szala, który nie podrażni delikatnej skóry, nie zrobisz nawet z merynosa poł-amerykańskiego 21 mic.
Bo jeśli chcieć filcować walonki, to oczywiście może być nawet owieczka Doli:)
Awatar użytkownika
Ezer

Dołączenie: Śro Mar 10, 2010 6:26 pm
Miejscowość: Gdańsk

PoprzedniaNastępna

Powróć do Filco Filco Filcowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości