Gdzie po wełnę?

Wszystko o filcu, spilśnianiu

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Re: Gdzie po wełnę?

Postprzez malpka » Wto Sty 27, 2009 7:03 pm

czyli takie niewyczesane runo nie będzie się filcować?

a zapytam jeszcze o samo czesanie runa:
można to robić w "warunkach domowych", czy jest to bardziej skomplikowana czynność?
malpka

Dołączenie: Nie Sty 18, 2009 6:02 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Gdzie po wełnę?

Postprzez zebrzyca » Wto Sty 27, 2009 7:14 pm

Z tego co wiem da się to zrobić w domu, ale bardzo dużo z tym pracy, najpierw takie runo trzeba uprać z wszelkich owczych za przeproszeniem kupek i innych brudów, wysuszyć co długo trwa i śmierdzi w całym domu. Dopiero potem można wyczesywać. Samo runo będzie się filcować - zobacz na owce mają w okolicach nóg czasem takie "farfocle" to właśnie sfilcowane runo, ale do robienia przedmiotów użytkowych czy też ozdobnych potrzebna jest już czysta czesanka. No i jeszcze jedno - z runa masz jeden kolor, musisz potem farbować jeżeli chcesz robić coś kolorowego, a to też spory i dosyć żmudny proces, chociaż na forum Królewna sama farbuje czesankę i zdaje się że to lubi, ale jeżeli będziesz mieć uczulenie na któryś z ze składników farby to nie polecam zabawy - sama chodziłam w pryszczach i bąblach na rękach po farbowaniu czesanki.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez malpka » Wto Sty 27, 2009 7:38 pm

Dzięki śliczne za szybki odzew i wyczerpujące info!!!

właśnie przegadałam niemieckiego ebaya i znalazłam coś co nie wygląda do końca jak czesanka,
ale jest już pofarbowane, i niedrogie (jak na razie).
Ale z tego co rozumiem to jest to tylko w części wyczesane(?).

Dopiero co zaczynam zabawę z filcem więc wolę się dopytać specjalistek w tej dziedzinie.
malpka

Dołączenie: Nie Sty 18, 2009 6:02 pm

Gdzie po wełnę?

Postprzez zebrzyca » Wto Sty 27, 2009 7:42 pm

Runo nie jest wcale czesane, to taki prosto od owcy obcięty "włos". Czasem jest sprzedawane runo z owiec rzeźnych, wtedy są w nim niestety i kawałki skór, widziałam też takie w sprzedaży. Lepiej od razu kupić dobrą czesankę, bo cały ten proces czyszczenia, farbowania itp. może skutecznie zniechęcić do filcowania. Co to tego co znalazłaś w sieci, to mogą być to loczki, to akurat nadaje się do filcowania bez obróbki ale używane jest jako ozdobny dodatek do prac.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

(2)  (2)

Postprzez J.BiN » Sob Lut 21, 2009 3:21 am

Heloł ;)
Dziewczyny, Kobiety, Panie - zupełnie nie wiem jak sie do Was zwracać. No ale nie o to tu chodzi...

Mam problem. Od pewnego czasu chodzi za mna pomysł na torebkę z filcu. Mieszanka wybuchowa. No tylko jest problem! Gdzie ja mam kupic czesankę i arkusze filcu? Bo jak przeszłam pasmanterie takie niby "full wyposażone" to Panie na hasło "czesanka" się na mnie patrzyły jakbym od nich wymagała zielonego, tańczącego kruka... W Legnicy ani czesnaka ani filc w arkuszach jest nie do zdobycia! A do allegrowiczowych sprzedawców chyba nie mam zaufania... Czy możecie polecić jakies dobre sklepy internetowe (na PW oczywiście;P)???

Pozdrawiam i liczę na to ze mimo że jestem tu "świeża" to któraś z Was mi pomoże ;)
J.BiN

P.S. Jak będę już miała materiały i zrobię torebkę - obiecuję ze wrzucę tu fotki ;)
Awatar użytkownika
J.BiN
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Gru 09, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Legnica

Postprzez rozella » Sob Lut 21, 2009 8:26 am

Polecam sprzedawców na Allegro, są godni zaufania. Nalezy jedynie zaznaczyć, że chcesz kupić czesankę z merynosów. Jednakże nie hodowanych w Polsce :) Jezeli chcesz kupić w sklepach internetowych kliknij w google hasło "wełna czesankowa". Pojawią się adresy sklepów. W realu wg mojej orientacji sa dwa sklepy w Poznaniu i Gdyni.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Gdzie po wełnę?

Postprzez sova » Sob Lut 21, 2009 10:59 am

ja też kupowalam i na allegro i w galeri netowej, wsio oki
sova

Dołączenie: Sob Lut 21, 2009 10:32 am

Postprzez solisko » Pią Lut 27, 2009 1:45 pm

Witam serdecznie!
czy ja tez moge prosić o namiary na sklepy z wełną czesankową...
dziekuję i pozdrawiam
solisko

Dołączenie: Śro Lut 25, 2009 2:53 pm

Postprzez J.BiN » Nie Mar 01, 2009 1:21 pm

Ogromne dzięki. Bałam sie do do kupowania na allegro tego typu produktów no ale skoro polecacie no to spróbuję.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
J.BiN

Dołączenie: Wto Gru 09, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Legnica

Gdzie po wełnę?

Postprzez myszka » Wto Mar 03, 2009 7:58 pm

A ja, choć już nieco czesanki zakupiłam przez allegro, bym slicznie poprosiła o namiary sklepów w Warszawie :)
myszka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Lut 08, 2009 10:47 am

Gdzie po wełnę?

Postprzez Jagienka » Nie Mar 08, 2009 2:09 pm

z owczym (i każdym innym) runem bylabym ostrożna. Większość zwierzaków ma runo pokryte lanoliną, oleistą substancją, która za nic w świecie nie da się sfilcować. Trzeba ją porządne usunąć, przez wielokrotne kąpiele w duzej ilości gorącej wody z delikatnym detergentem. Ważne, zeby przy takim kąpaniu nie ruszać runa, bo zacznie się filcować w wannie(!)

Potem sie to diabelstwo suszy (najlepiej na slonku), a poźniej następuje żmudny proces czesania, który rozluźnia i uklada wlókna równolegle do siebie. Można do czesania użyć grepli anbo zainwestować w elekrtyczną maszynę do czesania (są bardzo drogie).

doświadczenie z filcowaniem (takim zamierzonym) mam male, ale przędę welnę i czasem później ją trochę filcuję, żeby się lepiej trzymala. ;o)
Awatar użytkownika
Jagienka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Mar 07, 2009 6:15 pm

Gdzie po wełnę?

Postprzez ola164 » Nie Mar 22, 2009 9:48 pm

czy mógłby mi ktoś przesłać na pw adresy sklepów z czesanką w bielsku, bo ja nawet nie wiem w jakiego rodzaju sklepach szukać tej czesanki :(
Awatar użytkownika
ola164
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Gru 16, 2008 11:04 pm
Miejscowość: Bielsko- Biała

Gdzie po wełnę?

Postprzez krowa » Nie Mar 29, 2009 9:13 pm

hej. dopiero zaczynam filcowac i bardzo chciałabym zrobić coś większego od kuleczek, ale nie wiem gdzie moge kupic tanią wełne do filcowania. u mnie w lublinie jest ona strasznie droga jak na studentcką kieszeń. czy ktoś mógłby mi pomóc?
Awatar użytkownika
krowa
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Mar 29, 2009 8:59 pm

Gdzie po wełnę?

Postprzez zebrzyca » Nie Mar 29, 2009 9:17 pm

Krowa, wysyłam Ci pw.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

(2)  (2)

Postprzez hella » Wto Mar 31, 2009 4:35 pm

Witam,
Czy i ja moglabym sie dowiedziec o adresy sklepow, gdzie mozna kupic welne i wszelkie akcesoria do filcowania?
hella

Dołączenie: Wto Mar 31, 2009 3:34 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Filco Filco Filcowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości