Schnięcie przedmiotów - jaki lakier wybrać?

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu

Postprzez danka.pl » Czw Lut 26, 2009 10:54 pm

Czy domalux ,mi nie zżółknie na białym tle?czytałam już różne opinie? :inie ja:
Awatar użytkownika
danka.pl
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Paź 25, 2008 10:58 am
Miejscowość: Racibórz - Śląsk

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez sasilla » Pią Lut 27, 2009 10:30 am

Zzolknie :(
A raczej skremowieje, w kazdym razie w zaden sposob nie zachowasz czystej bieli.
Image
"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Awatar użytkownika
sasilla
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:33 pm
Miejscowość: Otwock
Medale: 1
 (1)

Re: Schnięcie przedmiotów - jaki lakier wybrać?

Postprzez cyrylla » Pią Lut 27, 2009 11:07 am

A jeżeli Domalux ( lub podobny ) będzie ostatnią warstwą ?
Też zżółknie?
Co nie zżółknie?
cyrylla
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Lut 03, 2009 10:46 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez sasilla » Pią Lut 27, 2009 11:21 am

cyrylla napisał(a):Co nie zżółknie?

Tez szukam :(
Na pewno medium szklace maimeri, ale to drogie :(
Image
"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Awatar użytkownika
sasilla

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:33 pm
Miejscowość: Otwock
 (1)

Postprzez mertek » Sob Mar 07, 2009 10:23 am

cyrylla napisał(a):I jeszcze czym/jak lakierować zeby nie było śladów pędzla.Wałkiem? Innym pędzlem?

Moim zdaniem znaczenie ma też temperatura pomieszczenia, w którym lakierujesz.
Ja się nalakierowałam Domaluxem (ale nie w decu, tylko mnóstwo drewna surowego i bejcowanego) i jak jest za ciepło - jakieś 25 stopni - to lakier schnie za szybko i się nie rozpływa ładnie. A jak jest za zimno - to schnie za wolno i robią się zacieki.
Nie wiem czy dotyczy to też tych gęściejszych lakierów.
mertek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sty 30, 2009 1:31 pm

Postprzez aelf » Pon Cze 08, 2009 11:54 am

Koleżanka kupiła Devo Varnish Heat Resistance firmy Dala. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym lakierem? Na opakowaniu jest informacja, że należy go rozcieńczać pół na pół z wodą. Jęśli ktoś go próbował, niech da znać!!! :)
aelf
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pią Mar 13, 2009 12:49 pm

Postprzez myszka » Śro Cze 24, 2009 5:32 pm

A ja mam pytanie tylko połowicznie dotyczące lakierów. Czy lakier V33 (akrylowy) może posłużyć za klej?
myszka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Lut 08, 2009 10:47 am

Postprzez Gagu » Śro Cze 24, 2009 8:12 pm

może :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Postprzez marchewkap » Śro Cze 24, 2009 10:51 pm

Witam :> !
Jestem kompletnie nowa i zielona, zarówno jeśli chodzi o serwetkowanie jak i forum. Mam nieduży problem. Postanowiłam upiększyć maminy stolik. Wszystko ładnie jak na razie wyszło. Jestem na etapie lakierowania - 5 warstw i w sumie nie widać postępów. Z tego co się doczytałam czeka mnie jeszcze z 20 :( (za 2 tygodnie mam termin porodu może zdążę hehe). W produkty zaopatrzyłam się w budowlanym. Używam Altaxin Aqua do wnętrz, po prostu wpadł mi w rękę, był tani, nieśmierdzący i pisze na nim że zawiera żywice poliuretanowe i akrylowe i jakieś nano coś tam. W każdym razie nie wiem czy to był dobry wybór bo wygląda na to ze się zalakieruje na amen. Chyba że ktoś może mi podpowiedzieć coś lepszego do użycia ale niedrogiego jednocześnie bo stolik jest dość spory. Kolejny problem to że będzie stał na balkonie więc musi dużo wytrzymać. Czym go polakierować na koniec? Bo na pewno ten mój wodny lakier to nie wytrzyma długo. Zastanawiałam się nad takim Nitrocośtam z Polifarb Dębica (chyba). Czy może któraś z dam ma jakieś doświadczenie z przedmiotami mocno eksploatowanymi i ich zabezpieczaniem. Byłabym niezmiernie wdzięczna za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
marchewkap

Dołączenie: Śro Cze 24, 2009 10:15 pm

Postprzez myszka » Czw Cze 25, 2009 6:47 am

Gagu, ślicznie dziękuję :) Ciekawa jestem tylko, czy to jest wersja oszczędnościowa, czy można tak na stałe? (Chodzi o to, że mam też klej Stamperii i nie wiem, na co się zdecydować, bo resztę produktów też mam z budowlanego) :)
myszka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez Gagu » Czw Cze 25, 2009 2:03 pm

marchewko czeka Cię jeszcze kilkanaście warstw, a na konie lakier poliuretanowy na bazie rozpuszczalnika - śmierdzący i lepiej w ciąży lub w czasie karmienia sie nim nim nie bawić, z reszta i teraz lepiej odłożyć to dekupażowanie na potem, bo mimo, że masz produkty na bazie wody to zawsze jest chemia i raczej się w ciąży nie dekupażuje.

Myszko - powiem tak - ja nie lubię kleju Sramperii, jak dla mnie jego zaletą - choć wątpliwą jest jedynie cena, ale są też jego zagorzali zwolennicy. Co do podmianek - spróbuj, zobacz jak Ci to wychodzi. Znam wspaniałe dekupażystki, które nigdy z kleju nie korzystały :D
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez myszka » Czw Cze 25, 2009 2:45 pm

Oczywiście, że cały czas próbuję, ale też staram się wykorzystywać bogatsze doświadczenia innych craftladies :) To jeszcze dopytam, czy lakier v33 gryzie się z cracklem?
myszka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez marchewkap » Czw Cze 25, 2009 3:02 pm

Dziękuję za tak szybką odpowiedź :*

Paskudnymi śmierdziuchami to już mój mąż albo tatko się zajmie. Ale przestać nie mogę na razie. Po prostu nie mam nic innego do roboty, całe dnie snuje się po mieszkaniu, ewentualnie krótki spacerek i zadyszka. Do tej pory wypalałam w drewnie ale mamuśka mi absolutnie na czas ciąży zabroniła. Zresztą kręci mnie próbowanie nowych rzeczy a decoupage jest bądź co bądź wyzywający. Poza tym jak tu przestać jak mi mama już butelkę i doniczkę podstawia do przerobienia hehe.

Ale tak na poważnie, dbam o siebie, wentyluję pokój (siedzę w przeciągu hihi), pogoda ładna więc większość malowania i lakierowania robię na balkonie. Jak wspomniałam ostrzejszą chemią zajmą się moi mężczyźni.

Aha, przeszlifowałam po piątej warstwie, teraz jestem na ósmej i nie mogę uwierzyć ale w końcu coś zaczyna wychodzić.

Cyrylla - jak lakierowałam to najpierw pędzlem i zaraz po tym wałeczkiem takim miękkim to ładnie ślady po pędzlu znikały.

Przepraszam za taki długi wywód ale nie znam umiaru :/
Awatar użytkownika
marchewkap

Dołączenie: Śro Cze 24, 2009 10:15 pm

Postprzez Hafija » Sob Lip 11, 2009 9:55 pm

Słuchajcie czy wiecie ile warstw śmierdzącego lakieru starczy, żeby mi się Sottile nie "ugotował"? Położyłam już dwie ale boję się, że to nie starczy, a nie chcę znowu obdzierać swojej pracy :help:
Awatar użytkownika
Hafija

Dołączenie: Śro Lut 25, 2009 7:45 pm

Postprzez Gagu » Nie Lip 12, 2009 8:46 am

dwie w zupełności starczą :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość