Fimo tutorials - jak się to robi :)

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Postprzez Klusek » Pon Sty 26, 2009 7:09 pm

Witam wszystkich! Jestem tu nowa, a moja przygoda z FIMO zaczęła się niedawno, więc mam może podstawowe pytanie... Czy macie tę maszynkę do makaronu? Wiem, czytałam wasze wypowiedzi, że wystarczy tylko wałeczek/ dezodorant itd., ale modelina/FIMO mi się zwyczajnie przykleja i wszystkie wzory wymagające cieniowania są niemożliwe do zrobienia... Nie wiem czy opłaca mi się kupować choćby najtańszą maszynkę i czekam na opinie albo rady mądrzejszych. ;) Wiem, że to może nie jest odpowiedni temat, ale nie znalazłam i tak nic pasującego... Wybaczcie! :>
Klusek
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sty 26, 2009 6:13 pm
Miejscowość: Podkowa Leśna

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez izuss1 » Pon Sty 26, 2009 7:11 pm

jeśli chcesz robić cieniowane wzorki - zdecydowanie polecam maszynkę
prostsze wzory można wycieniować ręcznie. ale jeśli potrzebujesz zmiksowania kilku kolorów, albo masz mieć kilka różnych gradientów - jest to strasznie ciężka praca
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Śro Paź 18, 2006 11:57 am
Miejscowość: Poznań
Medale: 1
 (1)

Postprzez Klusek » Wto Sty 27, 2009 5:08 pm

No ja też tak teraz sobie o tym myślę... Czas poszukać maszynki! Dzięki ;)
Klusek
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sty 26, 2009 6:13 pm
Miejscowość: Podkowa Leśna

Postprzez Kolendra » Czw Lis 19, 2009 3:58 pm

Mam pytanie... czego można używać do wałkowania (zamiast tej maszynki) tak żeby jakoś wyszło? ;)
http://1.bp.blogspot.com/_X3KNEBBESMc/S ... szyna1.JPG
Awatar użytkownika
Kolendra

Dołączenie: Czw Lis 19, 2009 12:44 pm
Miejscowość: Czeladź

Postprzez terceps » Czw Lis 19, 2009 4:00 pm

podobno stare opakowania po dezodorantach w spraju sie sprawdzają ;) i maszynka do makaronu
terceps
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Gru 03, 2008 7:43 pm
Miejscowość: Suchy Las/k Poznania

Postprzez Kolendra » Czw Lis 19, 2009 4:03 pm

Dzięki. Ale maszynki do makaronu też nie mam :P zobaczę jak się sprawdzają te opakowania 8-)
Awatar użytkownika
Kolendra

Dołączenie: Czw Lis 19, 2009 12:44 pm
Miejscowość: Czeladź

Postprzez terceps » Czw Lis 19, 2009 4:11 pm

troche źle się wyraziłam :) jak coś to chodzi mi po prostu o te okrągłe tubki (?) z rozpylaczem :)
terceps
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Gru 03, 2008 7:43 pm
Miejscowość: Suchy Las/k Poznania

Postprzez margola » Czw Lis 19, 2009 10:05 pm

Wałkowanie dezodorantem wymaga duuużo cierpliwości i samozaparcia. Jak chcesz cieniować to zdecydowanie polecam zainwestowanie w maszynkę do makaronu. Nie jest to potworny wydatek a znacznie ułatwia pracę. Wiem bo pierwsze listki jakie robiłam cieniowałam ręcznie :)
"Nie potrzeba wcale świata zmieniać, kiedy z życia można tyle brać..."
Awatar użytkownika
margola
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Pią Sie 08, 2008 4:43 pm
Miejscowość: Łódź

Re: Fimo tutorials - jak się to robi :)

Postprzez Malwina24 » Nie Mar 28, 2010 6:15 pm

poszukuje dobrych filmikow tutoriali jak robic dzidziusie :) generalnie glowy i postacie . nigdy jeszcze nic nei robilam z fimo ale jutro ide kupic i zaczynam przygode :) a i jeszcze mam pytanie czy gdzies jest na forum w jednym temacie o tym jak robic ludki i jak co doklejacv i jak robic ozdoby ? Prosze o pomoc super by byl taki temat a ja szukalam i jakos nie znalazlam .... chce zrobic cos ladnego na prezent dla kogos waznego dla mnie wiec chcialam dzidziusia czy elfa cos podobnego . Bardzo prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Malwina24
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Mar 28, 2010 2:28 pm
Miejscowość: Łódź

Re:

Postprzez schuma » Nie Cze 20, 2010 5:49 pm

kwiatek świetny, szkoda tylko, że opis nie po polsku... :evil: A dla kogos kto jeszcze nic nie robił takiego przydała by sie jak najdokładniejsza instrukcja... :cry: Poki co to dla mnie mimo wszystkich zdjęć itd czarna magia. no moze kwiatek jakiś udało by mi sie zrobić ale inne wzory to już.... :inie ja:
schuma

Dołączenie: Nie Cze 20, 2010 5:10 pm

Postprzez schuma » Nie Cze 20, 2010 5:51 pm

margola napisał(a):Wałkowanie dezodorantem wymaga duuużo cierpliwości i samozaparcia. Jak chcesz cieniować to zdecydowanie polecam zainwestowanie w maszynkę do makaronu. Nie jest to potworny wydatek a znacznie ułatwia pracę. Wiem bo pierwsze listki jakie robiłam cieniowałam ręcznie :)

a tak właściwie to jak użyc tej maszynki do makaronu zeby wycieniowac? :o moge jakis opis poprosic? bede wdzieczna hehe. z gory dziekuje:)
schuma

Dołączenie: Nie Cze 20, 2010 5:10 pm

Postprzez sasilla » Nie Cze 20, 2010 6:59 pm

Image
"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Awatar użytkownika
sasilla
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:33 pm
Miejscowość: Otwock
Medale: 1
 (1)

Postprzez miss mouse » Wto Sie 24, 2010 10:13 am

w Empiku kupiłam specjalny wałek do fimo. jest akrylowy i naprawdę nic się do niego NIE LEPI, nawet fimo soft w upały!!! Trochę drogi, ale to nie jest jednorazówka
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 7:49 am

Postprzez miss mouse » Wto Sie 24, 2010 10:19 am

w gazetkach Empiku natknełam sie kilka razy na instrukcje wykonania dekoracji z fimo, dla początkujących świetne, zaawansowani tez mogą coś podpatrzeć. Koleżanka z ośmioletnią córką zrobiły wazoniki, w których mała trzyma kredki i pisaki
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez miss mouse » Czw Paź 07, 2010 10:56 am

pisałam już w innym wątku, że na stronie producenta FIMO (www. staedtler.com) można wejść w "FIMO", a tam jest zakładka Creative tips ze zdjęciami i opisami przygotowania dekoracji krok po kroku. Strona jest po niemiecku i angielsku, ale foty są bardzo czytelne i właściwie nie trzeba dokładnie czytać. Dekoracje fajne, także dla początkujących
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości