frywo-lil-nie

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca

frywo-lil-nie

Postprzez lil » Wto Maj 19, 2009 10:12 am

rozella - nie ma co ukrywac ze moj komodkowy prezent tak mnie kopnal!!
jak zobaczylam na zywo to oszalalam!
musialam sie nauczyc :)

faktycznie lancuszek tylko z polslupkow duzo ladniej wyglada no ale ja oczywiscie musialam swoje sprawdzic najpierw:):)
Awatar użytkownika
lil
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lut 23, 2009 5:32 pm
Miejscowość: Gdańsk

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: frywo-lil-nie

Postprzez alveaenerle » Wto Maj 19, 2009 3:14 pm

lil napisał(a):faktycznie lancuszek tylko z polslupkow duzo ladniej wyglada no ale ja oczywiscie musialam swoje sprawdzic najpierw:):)

ja się właśnie nie zgodzę z tym. półsłupki dają ładną spiralkę, która świetnie się sprawdza w długich naszyjnikach z wielu sznurków (tzw. wodorosty), ale ona by się, imho, nie skomponowała z tymi koralikami w naszyjniku i kolczykami. jako, że jest bardziej wiotka od sznureczka z pełnych słupków, nie utrzymałaby tego decydującego motywu koralików "w formie", przez co mógłby smętnie zwisać, zamiast ładnie się układać. jedyne, co bym tu zmieniła, to ta końcówka. proponuję odczepić łańcuszki i doczepić z jednej strony zapięcie, a z drugiej łańcuszek regulujący z większych oczek tak, żeby otaczał kark. a żeby jeszcze bardzie "do stosunku" było, można na samym środku tego łańcuszka (tzn. karku ;)) doczepić maleńki kwiatek z tej samej nici, nawet na kilku oczkach łańcuszka (sprawdziłam to na kilku przykładach, zwisające z zapięcia "cosie" wyglądają baaaardzo seksownie 8-)
Awatar użytkownika
alveaenerle
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lip 17, 2008 2:37 pm
Miejscowość: Kalisz
Medale: 1
 (1)

frywo-lil-nie

Postprzez AnnaB. » Wto Maj 19, 2009 8:14 pm

Dzięki, alvaenerle, to i dla mnie cenna wskazówka, bo choć na razie (jak mówiłam) dłubię drobiazgi, to pewnie prędzej czy później przyjdzie pora na coś większego.
AnnaB.
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Mar 21, 2009 9:02 am

frywo-lil-nie

Postprzez lil » Pon Maj 25, 2009 7:42 am

troche pozazdroscilam i cos tam swojego naplatalam a oczywiscie mialo byc podobne do cudow Alveaenerle

Image

i moja krwawica;P
100lat ja robilam, wzor wymyslalam w czasie robienia dlatego taka krzywasna
duze formy sa troche jednak meczace... (ta serwetka ma raptem 17cm srednicy heheheh)

Image
Awatar użytkownika
lil
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Re: frywo-lil-nie

Postprzez AnnaB. » Pią Maj 29, 2009 5:37 pm

Piękny, turkusowy kolor. Ja chyba bym usunęła te dwa kółeczka na dole wzoru, moim zdaniem proporcje byłyby lepsze, ale zaznaczam, żem ja nie specjalistka od projektowania. Te pikotki, do których doczepiałaś łuczki, zrób jak najmniejsze (w schematach mówią very small picot), wtedy łuczki będą wyglądały, jakby wyrastały bezpośrednio z kółeczek (bo tak widać połączenie).
Za serwetkę - gratulacje. Wiem, że ja z pewnością poprzestanę na kolczykach, na więcej nie stało cierpliwosci.
AnnaB.

frywo-lil-nie

Postprzez AnnaB. » Nie Maj 31, 2009 2:03 pm

A tak z ciekawości jeszcze zapytam, z jakich nici frywolitkujesz (no, chodzi za mną ten żywy turkus) i gdzie je kupujesz. Ja kupowałam w polecanej pasmanterii na ulicy Garbary, ale tam wcale nie ma zbyt dużego wyboru kolorów Aidy (a ja własnie z Aidy plączę). Teraz zamówiłam w sklepie internetowym, ale ponieważ sprowadzają kolory specjalnie na moje zamówienie, to muszę długo czekać. No i w sklepie int. nie opłaca się kupować jednego kłębuszka tylko trzeba od razu wybulić sporo kasy.
AnnaB.

frywo-lil-nie

Postprzez lil » Nie Maj 31, 2009 2:51 pm

no ja jako ze marna ze mnie koronczarka puki co to poprostu muline sobie kupuje i dziele nitke na polowe
(tam jedna to jakby 6 nitek - dziele na 2xpo 3 nitki albo w ogole 3x po 2 ;) )

ze odstep jest duzy to sama wiem
chcialam tam dac koraliki ale potem jakos nie mialam jak ich przewlec no i jest bez koralikow

na poczatku nie bylo tez dwoch koleczek na dole
ale ciagle mi sie wydawalo ze calosc wyglada jak pyszczek jakiegos rysunkowego pieska
Awatar użytkownika
lil
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

frywo-lil-nie

Postprzez alveaenerle » Nie Maj 31, 2009 3:07 pm

jako fanka doczepiania koralików wszędzie, gdzie się da ;) podpowiem, że możesz te pikotki zamaskować jeszcze, dowieszając do nich po kilka koralików na zwykłych drucikach (ale muszą mieć małe loopiki, dokładnie zrobione, inaczej będzie widać nierówności), żeby takie małe gronka tworzyły (myślę tu głównie o pikotkach po prawej i lewej stronie między kółeczkami i łuczkami - 3. i 4. rząd od góry). a żeby było bardziej spójnie, podobne gronko na środku, między kółeczkami na samym dole kolczyków.
Awatar użytkownika
alveaenerle
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lip 17, 2008 2:37 pm
Miejscowość: Kalisz
 (1)

frywo-lil-nie

Postprzez lil » Wto Cze 02, 2009 12:02 pm

i moja motylkowa proba ;)

musze nieskromnie przyznac ze jakos nadzwyczajnie ladnie mi wyszly...

przynajmniej w realu bo zdjecie jak zawsze beznadziejne hehehe

Image
Awatar użytkownika
lil
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

frywo-lil-nie

Postprzez Poranna » Wto Cze 02, 2009 3:21 pm

śliczne motyle! :)
Awatar użytkownika
Poranna
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Paź 15, 2006 9:17 am
Miejscowość: Lębork

frywo-lil-nie

Postprzez AnnaB. » Wto Cze 02, 2009 7:52 pm

No, wow, rzeczywiście, jakie równiutkie. Szczególnie ten z lewej, rządeczki jak w wojsku. Ćwiczenie czyni mistrza (a ja ciągle jestem terminatorem). No i trafnie dobrany koralik. A czemu motylki bez czułków (ale to nie żaden zarzut, tylko pytanie).
Podoba mi się ten ascetyzm kolorystyczny.
To też mulina? Ale przecież ona w robocie musi się paskudnie rozwarstwiać na nitki. Nawet Aida (choć ścisła) czasami tak ma.
AnnaB.

frywo-lil-nie

Postprzez lil » Wto Cze 02, 2009 7:58 pm

z czolkami mi sie wydaja jakies zuczkowate
no mi sie jakos nie rozwarstwa prawde mowiac...moze to kwestia mocnego "naprezenia" nici? nie wiem...
wczesniej moze tez nie zwrocilam uwagi? teraz jak powiedzialas to mi sie pewnie wszystko bedzie rozjezdzac i rozwarstwiac i platac heheheh
kolorki musze powiedziec troche sa ladniejsze na zywo...
musze sie w robieniu foto podszkolic...
Ostatnio edytowany przez lil, Sob Cze 06, 2009 10:20 am, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
lil
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

frywo-lil-nie

Postprzez kiga » Sob Cze 06, 2009 7:38 am

fakt ... bardzo ładnie ....
Awatar użytkownika
kiga
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Wrz 30, 2007 7:09 am
Miejscowość: Waw-ka:)
 (1)

frywo-lil-nie

Postprzez lil » Pon Cze 08, 2009 2:30 pm

kolejne koslawe cudaki
Image

Image

Image
Awatar użytkownika
lil
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

frywo-lil-nie

Postprzez AnnaB. » Pon Cze 08, 2009 3:23 pm

Jakie koślawe, gdzie te koślawe? No, nie wygłłupiaj się, lil. Prościuchne. Ale zrobiłaś postępy. W tych drugich to bym dorzuciła jakiś kolorek (tak jak w pierwszych), ale to może tylko na zdjęciu kolor wyszedł trochę blado. Za to trzecie jakie pomysłowe.
Ciekawa jestem, czy zanim wyprodukujesz nowy wzór, to masz ileś tam do wyrzucenia, czy tak od pierwszego razu. Mój rekord to 9 wersji, zanim uznałam, że to już może być, pozostałe poszły do śmieci (po odzyskaniu koralików).
AnnaB.

PoprzedniaNastępna

Powróć do Nasze prace

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości