Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

na swieta planuje zrobic aniolka ^^

azusia napisał(a):Adela myslalam ze mnie juz o mnie zapomnialasna swieta planuje zrobic aniolka ^^
(proszę o cierpliwość bo coś obiecałam i słowa dotrzymam)

Ritmusia napisał(a):Witam,
Bobanio cudny.....Ja tez ostatnio probuje z bobaskami, ale w porownaniu z Twoim to arnie mi idzie...![]()
Moglabys mi powiedziec czego uzywasz do robienia bobaskow? Przeczytalam juz, ze fimo, ale ktorego? SOft? Czy tego specjalnego do lalek?

no i teraz mam 100 pytań do

azusia napisał(a):http://www.debwood.com/p201.htm - robienie stopek
http://www.debwood.com/hands/ - raczki
uch znów wróciłam do robieniano i teraz mam 100 pytań do
![]()
czy mogę kupić klej w Polsce który po wyschnięciu będzie się ślicznie błyszczał? i był przezroczysty...
Alleskleber UHU a i to też zależy do czego zostanie użyty.Ewentualnie wiele rzeczy można doklejać mocnym lakierem
po 2 - muszę znaleźć inne metody doklejania włosków, bo doklejanie osobnych kosmków jest bardzo mozolne i nie zawsze efekt mnie zadowala ;( Ja doklejam właśnie tak inaczej jest mi bardzo trudno
po 3 - czy farby Genesis? są dostępne w Polsce?one chyba są specjalne do tego... znalazłam tylko za granicaNo niestety w Polsce nie ma no chyba że sprowadzę na zamówienie ale od razu mówię to droga impreza ale przecież można je doskonale zastąpić olejnymi farbami artystycznymi Renesans , bardzo ładnie się sprawdza.
po 4- jaka różnica jest miedzy Fimo - te w kosteczkach a Fimo puppen ?:) do miniaturek? Te w kosteczkach nie są tak elastyczne po wypieku jak fimo do lalek a w tym przypadku do miniaturek. Dodatek barwnika sprawia ,że masy te są bardziej kruche, i że łatwiej złamać taką masę.
po 5 - klej do przyklejania ubranek , świecidełek i włosków?:) Klej FabriTac , można zastąpić klejem Alleskleber UHU , tylko że UHU bardziej śmierdzi i ma ciągnące się takie niteczki... Wkrótce będę posiadała więcej kleju FabriTac i będę mogłą się podzielić.Jeśli ktoś zna odpowiedz na te pytania to proszę o odpowiedz ^^ lub kontakt ze mną bo ja już zgłupiałam ^^
Powodzenia w rzeźbieniu 

azusia napisał(a):dziekuje kochana anledko :* zawsze moge na ciebie liczyc![]()
czym krecisz wloski ?:D bo jak pryskam lakierem to eee sie krusza albo sa nie efektownie poszarpane ;P
Zrobilam trzecia figurke:) zapraszam do mojego watku
Lakier rzeczywiście się nie sprawdza, nie ma rady ,ja to żeby włoski nie sterczały dęba zakładam miniczapeczkę, wtedy włoski same się ułożą albo owijam łepek z włoskami szmatką i okręcam drucikiem wokół szyi tą szmatkę wtedy jakoś można ujarzmić fryzurkę.

Malwina24 napisał(a):Witam serdecznie
Strasznie napaliłam sie na robienie skrzatów , bobasków jak i troli z Fimo .... tylko jaki kolor opisujecie jako cielisty ( jaki numerek ma ) bo kupilam 70 i jest jakis taki bezowy a chyba lepszy by byl lekko różowy :/ a jak malujecie je potem znaczy jakie farby i jakie kolorki ?( co do farb , to używam farb olejnych [firmy Renesans]w odcieniach różu do podkreślenia załamań w kończynach i do barwienia policzków, ewentualnie kredek pastelowych suchych. Farby , trzeba o tym pamiętać nie wysychają same , należy je wypiec potem ponownie z figurką) bardzo bym byla wdzieczna za odpowiedzi , jako lakier zakupilam Panellack Werniks matowy( a nie lepiej użyć lakieru do fimo?) a jako błyszczący to lakier do paznokcji .Jeny tylko nie lakier do paznokci, bo zachodzi w reakcję z masą i po jakimś czasie niszczy powierzchnię! Zrobilam juz jedno małe babe jak skoncze juz calosc to podziele sie zdjeciemCzekamy
![]()
Dzieki wielkie za ten temat !! Ja tez strasznie sie zawzielam i postanowilam ze naucze sie robic takie male i wieksze cuda i czy papet Fimo jest dostepne w PL ?

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości