tworzenie Figur (lalek , elfów , syren ) OOAK

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Re: tworzenie Figur (lalek , elfów , syren ) OOAK

Postprzez Malwina24 » Pon Kwi 12, 2010 7:43 pm

witam i dziekuje wielce za rady !
Ja dopiero zaczynam z FIMO nigdy nic nie robilam ale strasznie podobaja mi sie OOAK tak bardzo ze postanowial iz musze nauczyc sie robic cos tak slicznego :) najbardziej male dzieci oraz elfy i trole . :) no i odrazu postanowilam ze zrobie cos takiego a nie bizuterie czy male formy wiec lepie krasnalka :) śpiącego bo nie umiem sama oczek zrobic LOL

Narazie nie inwestuje sporo choc musze powiedziec iz to drogie hobby ...... jednak chyba warto :) teraz szczerze to jak najtaniej chce bo w sumie sie ucze zobaczymy co bedzie dalej ..... ale to co najwazniejsze jest czyli zapal :)
Awatar użytkownika
Malwina24
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Mar 28, 2010 2:28 pm
Miejscowość: Łódź

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Kolendra » Śro Kwi 14, 2010 7:59 pm

Anleda, bardzo Ci dziękuję :) Bardzo mi się przydały Twoje wskazówki ;*
Awatar użytkownika
Kolendra

Dołączenie: Czw Lis 19, 2009 12:44 pm
Miejscowość: Czeladź

Postprzez Kolendra » Śro Kwi 14, 2010 8:07 pm

Mam jednak następny problem: mam zrobić do szkoły marionetkę i kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać. Czy ktoś mógłby mi pomóc (wytłumaczyć lub podać linka)? :)
Awatar użytkownika
Kolendra

Postprzez jagaa » Czw Kwi 15, 2010 3:32 pm

mogę się też dołączyć do "stu pytań do anledy"? :)
Nie robię całych figurek i nie zamierzam (byłoby to porwanie się "z motyką na słońce"), ale do moich lalek zdarza mi się rzeźbić części. No i dręczy mnie temat dłoni. Mianowicie umiem wyrzeźbić realistyczne dłonie, ale nie umiem ich ułożyć. Jak się zegnie palce to kostka w miejscu zgięcia wystaje i tego nie umiem zrobić :( Moje zgięte palce są takie... obłe :( Próbowałam robić małe nacięcia od wewnętrznej strony w miejscu zgięć palców i palce układa się wtedy trochę łatwiej (zginają się w tych miejscach, w których trzeba) ale nadal od zewnętrznej strony są obłe. Jest na to jakiś rada?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
jagaa
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lip 06, 2009 2:11 pm

Postprzez anleda » Czw Kwi 15, 2010 6:12 pm

Kolendra napisał(a):Mam jednak następny problem: mam zrobić do szkoły marionetkę i kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać. Czy ktoś mógłby mi pomóc (wytłumaczyć lub podać linka)? :)

Zależy z czego ma być zrobiona marionetka. Możesz napisac coś więcej typu jak duża ma ona być ?, bo wielkość jest dosyć ważna przy wyborze materiału. Mogą to według mnie być materiały mieszane. Aby zaoszczędzić na materiałach to można wspamagać się tzw. Wypeniaczami typu folia aluminiowa do wypieków. Poczynając od głowy bo to ona jest tu najważniejsza , robimy kulkę bardzo twardo ugniecioną z folii aluminiowej jeśli ma to być dość duża marionetka , na tyle duża aby była dość dobrze widoczna przy jakimś przedstawieniu i oklejamy to masą polimerową typu Puppen Fimo i modelujemy twarz , lub całą głowę z szyją ,po czym wypiekamy w piekarniku w 130 stopniach przez 30 minut. Po wypieczeniu malujemy i doklejamy włosy . Głowę mocujemy z szyją do reszty za pomocą drutu, który wcześniej włożyliśmy do środka głowy zaczynając właściwie robienie kulki z folii od okręcania tego drutu najpierw tą folią.
Szkielet marionetki może być na przykład zrobiony z listewek drewnianych a wszystkie stawy z dość grubych sznureczków aby były ruchome.Z masy mogą być również realistycznie zrobione dłonie i stopy (lub buty z czegoś innego)podobnie jak głowa. Zrobić z foli (lub innego wypełniacza )tułów i ubrać marionetkę według uznania w jakieś ubranka.
Potem zrobić krzyżaczek do którego przymocujemy sznurki a te sznurki z kolei do głowy rąk i nóg.

To tak z grubsza wygląda mój pomysł.
Awatar użytkownika
anleda
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Kwi 08, 2009 7:05 am

Postprzez anleda » Czw Kwi 15, 2010 6:26 pm

jagaa napisał(a):mogę się też dołączyć do "stu pytań do anledy"? :)
Nie robię całych figurek i nie zamierzam (byłoby to porwanie się "z motyką na słońce"), ale do moich lalek zdarza mi się rzeźbić części. No i dręczy mnie temat dłoni. Mianowicie umiem wyrzeźbić realistyczne dłonie, ale nie umiem ich ułożyć. Jak się zegnie palce to kostka w miejscu zgięcia wystaje i tego nie umiem zrobić :( Moje zgięte palce są takie... obłe :( Próbowałam robić małe nacięcia od wewnętrznej strony w miejscu zgięć palców i palce układa się wtedy trochę łatwiej (zginają się w tych miejscach, w których trzeba) ale nadal od zewnętrznej strony są obłe. Jest na to jakiś rada?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Zależy , robię to różnie a ostatnio gdzieś podpatrzyłam i nauczyłam się robić paluszki osobno na grubej niteczce łatwiej jest wtedy je zgiąć bez złamania. Potem odcina się na czubku palca nić i zaokrągla się palec , robiąc też pazokcie jakąś ukośnie ściętą cienką rurką.Każdy palec przyklejam osobno dopiero później zajmuję się robieniem zgięć , ciężko to wytłumaczyć ale spóbuję. Otóż jakąś wykałaczką (lub narzędziem gumkowym) spycham masę z paluszka w obie strony raz z jednej raz z drugiej w taki sposób aby zrobić kostkę na zgięciu palca. Na każdym pojedyńczym palcu są dwie takie kosteczki i jak spycha się masę w górę i w dół powstaje taki wzgórek o jaki nam chodzi, Pod tym wzgórkiem z kolei igłą podnoszę masę w górę, tworzy się zgięcie i zostawia ślad załamania, to nie jest łatwe, wiem . Trochę ćwiczeń i da się radę. Ale najlepiej jak zrobię jakieś zdjątko z takiej operacji i przy najbliższej okazji tu wstawię.
Awatar użytkownika
anleda

Postprzez Kolendra » Nie Kwi 18, 2010 6:40 pm

Chodzi mi o marionetkę wysokości ok. 30 cm. Konkretnie chcę zrobić Pierrota, ale to zależy właśćiwie tylko od ubranka. A wracając do głowy, to czy do oklejenia tej folii nadaje się Fimo Soft? I w jakiej temperaturze się je wypieka, żeby się nie zniszczyło? Bo na opakowaniu jest że w 120 - 130 stopniach, ale na wszelki wypadek wolę upewnić się u kogoś naprawdę doświadczonego :) I dziękuje za wzkazówki ;*
Awatar użytkownika
Kolendra

Postprzez jagaa » Pon Kwi 19, 2010 3:17 pm

ja wypiekam na 110 :) Na moim opakowaniu jest 110.
jagaa
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez anleda » Wto Kwi 20, 2010 6:30 am

Kolendra napisał(a):Chodzi mi o marionetkę wysokości ok. 30 cm. Konkretnie chcę zrobić Pierrota, ale to zależy właśćiwie tylko od ubranka. A wracając do głowy, to czy do oklejenia tej folii nadaje się Fimo Soft? I w jakiej temperaturze się je wypieka, żeby się nie zniszczyło? Bo na opakowaniu jest że w 120 - 130 stopniach, ale na wszelki wypadek wolę upewnić się u kogoś naprawdę doświadczonego :) I dziękuje za wzkazówki ;*

Jeżeli to będzie marionetka o wyskości 30 cm to przy takiej wielkości nie ma potrzeby wkładania folii do środka głowy, bo nie będzie ona duża , myślę, że jakieś góra 3,5cm , 4cm. Zawsze trzymam się zasady aby wypalać w temperaturze 130 stopni przez 30 minut przy wypalaniu końcowym obojętnie czy to będzie fimo czy inna masa. Mam wtedy pewność , że jest dostatecznie dobrze wypalona.
Awatar użytkownika
anleda

Postprzez Kolendra » Wto Kwi 20, 2010 7:38 pm

Dzięęęęęęeki! ;) A w związku z tym, że mam zamiar zrobić Pierrota, z czego- i jak zrobić mu tę białą maskę?
Awatar użytkownika
Kolendra

Postprzez anleda » Śro Kwi 21, 2010 9:21 am

Kolendra napisał(a):Dzięęęęęęeki! ;) A w związku z tym, że mam zamiar zrobić Pierrota, z czego- i jak zrobić mu tę białą maskę?

Maskę można zrobić z cieniutkiej warstwy białego fimo. Raczej nie pokusiłabym się o malowanie masy na biały kolor.Jeśli maska ma nie być zdejmowana.Można rozwałkować fimo bardzo cieniutko albo maszynką do makaronu albo ręcznie akrylowym wałeczkiem , nałożyć we właściwe miejsce i dobrze docisnąć aby nie było bąbli powietrza między tymi warstwami masy , dobrze wygładzić.Kształt maski można wcześniej wycinać ostrym nożykiem a i też dociąć tu i ówdzie i wyrównywać bezpośrednio już na twarzy.
Inaczej ma się sprawa z maską zdejmowaną. Tą można robić dopiero po wypaleniu głowy , wtedy na twarz położyć cieniutką folię spożywczą (aby się nie przyklejało to fimo) na nią rozwałkowany plaster fimo na tyle gruby aby się nie połamał zbyt szybko lub zamiast foli maskę wzmocnić cieniutką metalową siateczką ,która znalazłaby się pod spodem lub w środku masy. Dociąć nożykiem kształt na twarzy jaki ma być . Delikatnie zdjąć folię,przenieść do piekarnika , wypalić.
Awatar użytkownika
anleda

Postprzez jagaa » Śro Kwi 21, 2010 2:22 pm

Delikatnie zdjąć folię,przenieść do piekarnika , wypalić.

Zdjąć? Jesteś pewna? Jesteś w stanie tak zdjąć żeby nic się nie powyginało, nie powykrzywiało? Może lepiej zacząć wypalać nałożoną na już wcześniej wypalony element i dopiero do chwili, jak już się wstępnie utwardzi, zdjąć?
No, chyba że ktoś się boi podwójnego wypalania masy. Chociaż ja moje elementy z fimo nie raz wypalam po cztery razy i nic się nie dzieje :) No ale te moje elementy to są takie "robocze" więc mi nie przeszkadza jak ściemnieją czy coś.. Jak komuś to przeszkadza, zawsze można iść okrężną drogą i zrobić odlew gipsowy :P:P
Widziałam też kombinacje z suszarką. Dziewczyna wstępnie utwardzała element na formie gorącym powietrzem z suszarki, i dopiero zdejmowała i do piekarnika.
Anleda- Sorry, że nie piszę jak mi idzie testowanie Twojej rady dotyczącej paluszków ale jeszcze nie testowałam :( Wygnali mnie na delegację :(
jagaa
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez anleda » Śro Kwi 21, 2010 8:14 pm

jagaa napisał(a):
Delikatnie zdjąć folię,przenieść do piekarnika , wypalić.

Zdjąć? Jesteś pewna? Jesteś w stanie tak zdjąć żeby nic się nie powyginało, nie powykrzywiało? Może lepiej zacząć wypalać nałożoną na już wcześniej wypalony element i dopiero do chwili, jak już się wstępnie utwardzi, zdjąć?
No, chyba że ktoś się boi podwójnego wypalania masy. Chociaż ja moje elementy z fimo nie raz wypalam po cztery razy i nic się nie dzieje :) No ale te moje elementy to są takie "robocze" więc mi nie przeszkadza jak ściemnieją czy coś.. Jak komuś to przeszkadza, zawsze można iść okrężną drogą i zrobić odlew gipsowy :P:P
Widziałam też kombinacje z suszarką. Dziewczyna wstępnie utwardzała element na formie gorącym powietrzem z suszarki, i dopiero zdejmowała i do piekarnika.
Anleda- Sorry, że nie piszę jak mi idzie testowanie Twojej rady dotyczącej paluszków ale jeszcze nie testowałam :( Wygnali mnie na delegację :(

Aż zrobiłam próby i jak się okazało wszystko zależy od grubości masy. Im cieńsza tym gorzej im grubsza tym lepiej a przy małych cienkich maskach lepiej wtedy tej folii rzeczywiście nie zdejmować. Suszarka lub dmuchawa a inaczej opalarka (trzeba uważać z tą dmuchawą żeby nie przypalić masy) to dobra rzecz i dobry pomysł.
Ja też wypalam po wiele razy jedną i tą samą lalkę i jest ok :)
Awatar użytkownika
anleda

Postprzez Malwina24 » Czw Kwi 22, 2010 12:19 pm

Witam ponownie serdecznie

Zrobiłam parę recY i kilka główek lalek maleńkich ale mam problem bo skończyło mi się "stare" Fimo 43 i teraz zakupilam już nowe i jest tak miękkie że z tego sie nic ulepic nie da jak już zrobię kształt głowy miejsce na oczka i nosek jak stałam sie wygladzic wszystko traci swój kształt i proporcje bo lepi się i ciągnie niemiosiernie proszę poradżcie co zrobić aby fimo była twardsza ?? Wiem że wszyscy chcą miękka ale nie aż tak ! Może macie jakies sztuczki ? Ja wkladalam do lodówki ale to mało daje i czas sie traci :/ a i mam pytanko jeszcze jedno jak robicie tawarz elfom czy trollom ?? Macie jakieś linki ? Bo mi jakos zawsze dziecięce albo starców wychodzą :(
Awatar użytkownika
Malwina24
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Mar 28, 2010 2:28 pm
Miejscowość: Łódź

Postprzez anleda » Czw Kwi 22, 2010 9:03 pm

Malwina24 napisał(a):Witam ponownie serdecznie

Zrobiłam parę recY i kilka główek lalek maleńkich ale mam problem bo skończyło mi się "stare" Fimo 43 i teraz zakupilam już nowe i jest tak miękkie że z tego sie nic ulepic nie da jak już zrobię kształt głowy miejsce na oczka i nosek jak stałam sie wygladzic wszystko traci swój kształt i proporcje bo lepi się i ciągnie niemiosiernie proszę poradżcie co zrobić aby fimo była twardsza ?? Wiem że wszyscy chcą miękka ale nie aż tak ! Może macie jakies sztuczki ? Ja wkladalam do lodówki ale to mało daje i czas sie traci :/ a i mam pytanko jeszcze jedno jak robicie tawarz elfom czy trollom ?? Macie jakieś linki ? Bo mi jakos zawsze dziecięce albo starców wychodzą :(

Jak fimo jest takie miękkie można je nieco odchudzić . A robi się to poprzez przesączanie tłuszczu między kartkami papieru.Rozwałkuj fimo , włóż między kartki papieru i czymś obciąż, kiedy nasączą się te kartki tłuszczem, zmień papier i jeszcze raz. Powinno pomóc.
Filmik dobra rzecz ale najlepiej mieć przez sobą jakieś wydrukowane twarze modelek z twarzą na wprost i tą samą twarz z profilu. Powinno pomóc.
Awatar użytkownika
anleda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości