Forum Rękodzieło, decoupage, szydełkiem, filcowanie, na drutach, craft, sutasz, biżuteria, ręcznie, DIY, tutorial, reklama
Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

).
ja zupełnie jeszcze zielona jestem w tym temacie 
Czyli tak czy inaczej musisz rzeźbić w fimo. Jeśli planujesz jeden egzemplarz to chyba możesz sobie odpuścić żywice i zostać przy fimo, chociaż szczerze mówiąc nie wiem jak się ono zachowa przebywając dużo w wodzie. 

Gytha Ogg napisał(a):CZy ja moge poprosic na pw, jakies adresy internetowe gdzie zaopatrujecie sie drogie panie w polprodukty do wyrobu lalek?
Z gory serdecznie dziekuje.
I jak to jest z ta szkodliwoscia fimo? Potrzebny mi osobny piekarnik do wypieku lalek? Czy moge zaryzykowac uzywanie mojego kuchennego? Istnieje ryzyko otrucia wspolmieszkancow? ;>
Pozdrawiam

persiangirl napisał(a):Słuchajcie.... Dzisiaj dopiero odkryłam ze jest cos takiego jak laki OOAK. Dowiedzialam się juz troche, lecz wciąz cięzko mi to uzbierac w calość. Chciałabym zrobić lalkę, swoją pierwszą. Najbardziej przeraza mnie poszukiwanie tych wszytskich materiałów, kupienie kazdego po kolei itp... Wiem tylko ze potrzeba jakąs masę FIMO i kawałek drutu... Ale czy to starczy???
1. Czy trzeba z czymś rozrobic tą masę??
Nie nie trzeba , masa jest gotowa od razu do użycia po urobieniu jej nieco w rękach. 2. Czy mając drut juz powyginany w odpowiedni model, wystarczy go poprostu oblepiac go masą?
Można okleić właśnie od razu masą ale w cienkiej wstepnej warstwie , poczym nakładać kolejne.Ja do pierwszego oklejania szkieletu używam dwuskładnikowej masy o nazwie MagicSculpt, po to aby figurka była bardzo silna i się nie połamała. Jednak do figurki, która nie będzie odbywała długich brutalnych podróży Pocztą Polską wystarczy okleić ją właśnie masą fimo, ProSculpt czy co tam ma się pod ręką. 3. Czy taka kostka (56g) wystarczy na całą lalkę,, wielkosci barbie?.. (nie podajemy linków do sklepów)
Nie , taka ilość nie wystarczy . Zważyłam swoją figurkę wiekości barbie i waży ona około 20 dkg. tyle masy właśnie w nią weszło. 4. Gdzie najlepiej kupic materiały ?

Mangalarga napisał(a):Czy werniks używany do decoupage'u można zastosować do "nabłyszczenia" niektórych części lalki (np. oczy, usta)? Siostra ma zamiar zacząć serwetkować i zastanawiam się czy mogę uszczknąć od niej odrobinę

Później pomyślałam o czesance, ale jest chyba zbyt delikatna (?).

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości