Prawa autorskie

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Prawa autorskie

Postprzez Blueberry » Nie Lut 21, 2010 2:58 pm

Na różnych forach i stronach można znaleść czasem linki do miejsc w sieci, z których da się ściągać obrazki, zdjęcia itp. Czasem brakuje mi jakiegoś fajnego motywu do kartki, czy albumu i zawsze mam ochotę ściągnąć właśnie z netu. Ale zastanawia mnie fakt, że na tych stronach (czy to polskich czy zagranicznych) nie jest nic napisane o tym, że można sobie drukować obrazki i robić z nimi co się chce. W końcu ktoś to kiedyś narysował, sfotografował, czy coś tam jeszcze. Czy macie jakiąś wiedzę na ten temat?

Nie podobnego tematu na forum, ale jeśli coś przeoczyłam to mnie skierujcie pod właściwy adres ;)
Awatar użytkownika
Blueberry
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lis 30, 2009 8:53 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Prawa autorskie

Postprzez Amelka » Nie Lut 21, 2010 3:35 pm

ale nie kazdy zastrzega sobie ze nie mozna kopiowac jego prac :)
Awatar użytkownika
Amelka
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Paź 17, 2009 7:30 pm
Miejscowość: Oświęcim/Wrocław

Prawa autorskie

Postprzez klaudynka » Nie Lut 21, 2010 3:49 pm

Amelko, wydaje mi się, że to, że ktoś nie zastrzegł sobie, że ktoś nie może kopiować jego prac, nie oznacza, że można to robić. Raczej szukać trzeba stron na których jest napisane, że można dowolnie kopiować i używać zamieszczone tam treści.
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 7:40 pm
Miejscowość: Ostróda / Olsztyn

Prawa autorskie

Postprzez Blueberry » Pon Lut 22, 2010 5:50 pm

Dziewczyny naprawdę nie orientujecie się w temacie? :cry:
Awatar użytkownika
Blueberry
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lis 30, 2009 8:53 pm

Re: Prawa autorskie

Postprzez Rae » Śro Paź 27, 2010 10:29 pm

Jeśli nie jest WYRAŹNIE zaznaczone, że można kopiować, to kopiowanie/wykorzystywanie jest łamaniem prawa autorskiego.

Jest sporo stron, z których można pobierać grafiki legalnie, na różnych licencjach, począwszy od otwartej, poprzez takie, gdzie autor zezwala na kopiowanie i wykorzystywanie, ale wymaga podania tego, że jest autorem i/lub źródła, do takich, z których można korzystać, ale wyłącznie w celach niekomercyjnych.

No i zawsze można przecież napisać maila czy taka osoba zgodziłaby się na wykorzystanie jej pracy/zdjęcia/grafiki w jakimś tam celu.
Image
Rae
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Nie Wrz 28, 2008 3:58 pm
Medale: 1
 (1)

Re: Prawa autorskie

Postprzez Wilga » Czw Paź 28, 2010 10:23 am

Z tego co ja wiem to jeżeli nie jest zaznaczone że nie wolno kopiować to można to robić ale tylko na własny użytek (nie wolno rozpowszechniać) i bez możliwości publikacji. Czyli jeśli zrobisz taką pracę z czyjąś grafiką to możesz ją mieć tylko dla siebie i nie możesz jej pokazać na forum...

Ja już kiedyś szukałam na inne forum informacji o tym i oto co znalazłam wtedy:

Zacznijmy od początku. Wszyscy doskonale wiemy, że urządzenia reprograficzne (od kserokopiarek poczynając, poprzez drukarki, skanery, na twardych dyskach kończąc) służą do kopiowania nie tylko naszych tworów, ale i utworów innych ludzi, utworów chronionych przepisami prawa autorskiego. Prawo to zezwala na bezpłatne kopiowanie utworów w nielicznych jedynie przypadkach, m.in. na tzw. własny użytek (w polskim prawie wolno kopiować w tym celu nawet całe utwory, w Unii tylko 10 do 15% danego utworu). Oznacza to, że uczeń lub student może dla własnych potrzeb skserować książkę lub skrypt, żadne prawo natomiast nie zezwala uniwersytetom, punktom kserograficznym lub nauczycielom kopiować wielokrotnie tych samych książek lub ich fragmentów dla całych grup studentów czy całych klas - dlatego wszystkie podmioty kserujące książki będące przedmiotem prawa autorskiego muszą uiszczać opłatę na rzecz wskazanych przez ustawodawcę stowarzyszeń. Podobnie dzieje się w przypadku słuchania radia w miejscu publicznym (np. w firmie) lub nawet w przypadku samego faktu posiadania radia lub telewizora w firmie - należy płacić wtedy albo abonament, albo ryczałt dla ZaiKSu.

Źródło: http://www.ksiazka.net.pl/?id=archiwum09&uid=2417

Dla użytku osobistego wolno korzystać bez zgody twórcy utworu i nieodpłatnie z pojedynczych egzemplarzy utworu rozpowszechnionego, tzn. takiego, który za zezwoleniem twórcy został udostępniony publicznie (wyjątki: utwór architektoniczny i architektoniczno-urbanistyczny w zakresie budowania, programy komputerowe) (art. 23. ust.1. ustawy). Zakres podmiotowy prywatnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego (art.23. ust.2. ustawy). Oznacza to na przykład, że można swoim krewnym i znajomym pożyczać, bądź wykonywać kopie książek, filmów i albumów muzycznych. Nie jest to jednak dozwolone w przypadku programów komputerowych bądź gier. Niezgodna z prawem będzie również wymiana np. w ramach "klubu miłośników muzyki", jeśli nie wszyscy członkowie się znają i utrzymują ze sobą stały kontakt. Możliwe jest jednak podarowanie, bądź odsprzedaż również obcym osobom zakupionych wcześniej egzemplarzy utworów.

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_autorskie

Mam ustawę
Oddział 3: Dozwolony użytek chronionych utworów

Art. 23.
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektonicznourbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

źródło http://pl.wikisource.org/wiki/Prawo_aut ... a_osobiste

z dnia 4 lutego 1994 r., publikator: Dz. U. 1994, nr 24, poz. 83, tekst jednolity: Dz. U. 2006, nr 90, poz. 631
Awatar użytkownika
Wilga

Dołączenie: Pią Paź 23, 2009 2:17 pm
Miejscowość: Warszawa

Powróć do Kartki Wycinanki Scrapbooking

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości