jedwabniki i jedwab

Wiklina papierowa, ręcznie robione mydełka i świeczuszki i JESZCE WIĘCEJ!!!

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu, rozella

Re: jedwabniki i jedwab

Postprzez alen1 » Śro Cze 23, 2010 8:00 pm

tyle rodzai tkanin jedwabnych no no
alen1

Dołączenie: Śro Cze 23, 2010 7:49 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez halszka » Śro Cze 23, 2010 9:17 pm

:o :o cudne sa te obrazy haftowane jedwabnymi nićmi - które 'pokazała" lid dla mnie - to marzenie :>
a co do "prawdziwego" chińskiego jedwabiu , to pamiętam i mam przed oczami 3 piękne szaliki/apaszki mojej cioci ( z tamtąd właśnie przywiezione ) : mięsiste , lśniące , leciutkie i baaardzo kolorowe i dziwnie wzorzyste ....
ciekawa jestem czy mozna dzisiaj kupić gdzieś prawdziwy naturalny chiński jedwab w Polsce ? ( bardzo dawno przestałam szyć i nie chodzę po sklepach z tkaninami ) ale pewnie kosztował by jakieś 40-50 zł za 1 mb ?
Awatar użytkownika
halszka
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lut 15, 2007 11:25 am
Miejscowość: Kraków

Postprzez Rosamar » Nie Cze 27, 2010 11:29 am

pewnie kosztował by jakieś 40-50 zł za 1 mb

Raczej nie poniżej 100 :-/ I w dodatku zwykle na zamówienie. Wiem bo jakiś czas temu szukałam na suknię renesansową. Jedwabny shantung lub tafta około 170 zl/mb w Gdyni. Wzorzyste adamaszki od 300-500. Załamałam się najpierw ale potem poszłam po rozum do głowy i znalazłam znacznie taniej na allegro - jak się okazało sprzedawane przez miłą panią która siedzi w UK i stamtąd też wysyłała. Mam poczucie abstrakcji odkąd zdałam sobie sprawę że tam mają niższe ceny i że nawet nam opłaca się kupować i przesyłać do Polski z zagranicy.
W ogóle w sklepach jak się pyta o jedwab to trzeba żądać metki i podkreślać że chodzi o naturalny prawdziwy bo albo ekspedienci się nie znają albo wciskają jakiś poliestrowy kit.
Z ciekawostek to koleżanka była w Singapurze i weszła do sklepu który sprzedawał wyłącznie jedwabie. Ceny przystępne a wybór rodzajów materiałów i kolorów taki że oczopląsu można było dostać. Szkoda że to tak daleko.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rosamar
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Wto Mar 02, 2010 10:53 pm
Miejscowość: 3city

Postprzez Arahja7 » Śro Lip 21, 2010 8:02 pm

Biżuteria z kokonów jest świetna, kocham takie alternatywne pomysły :mrgeen: kiedy byłam w szkole też się bawiłam kokonami ale u mnie one były już bardzo stare, odwijanie pewnie zakończyłoby się wykruszeniem włókna. a robaczki nie takie złe, wyglądały jak zeschnięta gałązka
Arahja7
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Kwi 21, 2010 5:58 pm
Miejscowość: Katowice

Postprzez plastusia1 » Czw Sie 26, 2010 11:39 am

A taki jeszcze filmik o pozyskiwaniu jedwabiu z kokonów znalazłam
http://www.youtube.com/watch?v=IFo3SxqH2-A
Awatar użytkownika
plastusia1
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lip 28, 2008 8:02 pm
Miejscowość: 3miasto

Postprzez beaska » Pon Paź 18, 2010 5:22 pm

Na kołderkę trzeba sporo tych kokonów. Bo tak jak dziewczyny pisały naciąga się taki kokonik na malutki paraboliczny stelażyk, na jeden kilkanaście. )Potem te kilkanaście przekłada się na większy i znów razy kilkanaście, i znów wiekszy i razy kilkanaście. Ale taka kołdra jest niesamowita, jeszcze lepsze są poduszki. A haftowane obrazki powalają, a bywają dwustronne, z jednej strony obrazek i z drugiej. Nigdzie śladu supełków. CUUUUda. Podczas wizyty w takiej hafciarni, powiedziano nam , że taka hafciarka pracuje kilka lat, potem wysiadają jej oczy. A najlepsze jest to, że pracują tylko patrząc na wzór, bez żadnego szkicu.
Awatar użytkownika
beaska
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Wrz 10, 2010 7:18 pm
Miejscowość: Gdańsk
Medale: 1
 (1)

Postprzez plastusia1 » Nie Sie 14, 2011 10:53 pm

Awatar użytkownika
plastusia1
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lip 28, 2008 8:02 pm
Miejscowość: 3miasto

Postprzez Gagu » Pon Sie 15, 2011 10:10 am

o mamusiu, czego to ludzie nie wymyślą :D
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez LichoNieSpi » Pon Sie 15, 2011 11:13 am

mi jakoś tak niezakoniecznie się to rozwiązanie podoba...już i tak nie lubię myśli o tym,że trzeba mordować robaki, ale jeszcze je karmić barwnikami...
Awatar użytkownika
LichoNieSpi
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Kwi 22, 2010 9:40 am
Miejscowość: elbląg/stargard szczeciński
Medale: 2
 (2)

Poprzednia

Powróć do Pleć mydl woskuj - i wszystkie inne rękodzieła

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości