Warsztat domowy - wersja mini

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Postprzez zagatka » Nie Lip 15, 2007 5:25 pm

Szajajabo piękna ilustracja do tematu :)
Już wiem, czego mam się jutro spodziewać na warsztatach Hip hip hurra
zagatka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Cze 16, 2007 7:17 pm
Miejscowość: Wrocław

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Spinka » Pon Lut 11, 2008 9:59 am

Szaju, wielkie dzięki! Bardzo lubię takie posty, jak to coś z niczego :)
Od dziecka marzyłam o tkaniu :) Ale nikt mnie nie nauczył, a netu nie było :(
To może teraz ponadrabiam zaległości?
Pozdrawiam :kiss:
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Gru 28, 2007 11:48 pm
Miejscowość: Mysłowice/Pilica

Postprzez Milka » Pon Kwi 28, 2008 7:42 am

Hmm.... Jeszcze w szkole podstawowej na zmajstrowanej przez kogoś ramie zaczęłam tkać obraz konia. Szybko sie wtedy niestety zniechęciłam, bo zauważyłam, że ściągają mi się boki obrazu. Może po prostu na początek lepiej od mniejszych form zaczynać? Bo podoba mi się zarówno taka praca, jak i jej efekty baaaardzo :)
Milka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Nie Kwi 27, 2008 4:51 pm

Postprzez agtka » Nie Sie 03, 2008 10:53 am

Właśnie chciałabym zacząć tkać, ale stwierdzilam że jest to zbyt zmudna robota jak na uczenie się na własnych błędach. Dlatego mam kilka pytań dotyczących techniki:
1. Czy jeśli wyplatam obrazek z kilku różnych kolorów (chodzi mi o takie drobne wzory, np. kropeczki albo małe ciapki gdzie nie warto przerywać nici) muszę wiązać nici ze sobą, przeplata się za obrazkiem czy może jakoś jeszcze inaczej?
2. Czy w miejscach gdzie wyplatam jednym kolorem część, ktorej krawędź się kończy na jednej nitce osnowy, jest to normalne że postają dziury równoległe do biegu osnowy?
3. Czy nici się przeprowadza tak jak w zwykłych krosnach (co druga nitka osnowy jest na wierzchu), czy oplata się każdą nitkę osnowy dookola?

Mam nadzieję że moje myśli będą zrozumiane, w sumie nieźle sie namęczyłam ubierajac w słowa moje wątpliwości ;)
agtka

Dołączenie: Czw Lip 24, 2008 10:56 pm

Postprzez Gagu » Nie Sie 03, 2008 9:38 pm

Ad2 - nie
tę samą nić osnowy łapiesz raz jednym raz drugim kolorem, nie ma wtedy dziury
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez agtka » Wto Sie 05, 2008 9:24 pm

Dzięki Gagu, trzeba było skierować mnie do tematu gobeliny, jestem młoda na tym forum i nie przeczytałam wszystkiego od razu, ale teraz już moje wątpliwości zostały rozwiane :) W sobotę jadę do babci na wieś, tam w stolarni zbiję sobie ramkę i pod okiem bardzo doświadczonej babci, która zrobiła kilometry materiałów na krośnie (stosy narzut sama widziałam, a ile było zwykłych tkanin, z których dawno dawno szyło się koszule i spodnie Bóg raczy wiedzieć ;) ), coś sobie wyplotę :)
agtka

Dołączenie: Czw Lip 24, 2008 10:56 pm

Postprzez Encyka » Czw Cze 18, 2009 11:35 am

A ja mam problem.
Mój rodzic zaoferował się zrobic mi krosno, ale stwierdził, że potrzebuje schemat, jak to wykonac. Czy któraś może dysponuje takim i mogłaby pokazac?
Awatar użytkownika
Encyka
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Mar 10, 2009 12:53 pm

Postprzez Gagu » Czw Cze 18, 2009 5:12 pm

nic prostszego - rama drewniana na dwóch przeciwległych bokach nabite małe gwoździki co 5 mm - to wystarczy :).
No i przyda się jeszcze czółenko, chyba,że dasz rade przekładać watek palcami.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Re: Warsztat domowy - wersja mini

Postprzez Maria Zajbel » Śro Cze 24, 2009 9:18 pm

W Turku jest Muzeum Tkactwa i tam bardzo miłe panie pokazuja jak sie tka i na dużych krosnach i na ramie i na grzebieniu . Jeżeli ktoraś z was ma do Turku niedaleczko proponuje wstąpić , Można też zadzwonic i dopytać bo panie bywaja w róznych miejscowościach z pokazami. Można tez namówić np dom Kultury lub inną placówke aby panie zaprosiła. Jeżeli kogos to zainteresuje służę numerem telefonu i nazwiskami pań.
Maria Zajbel
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 10:55 am

Postprzez Mysek » Pon Paź 05, 2009 1:04 pm

W warszawie w centrum kultury Radomska 13: http://www.radomska13.art.pl/viewpage.php?page_id=27 organizowane są warsztaty tkackie:
"TKACTWO ARTYSTYCZNE „OD NITECZKI DO TKANINY”
instruktor: Katarzyna Lis – Lachowicz
Nauka różnych technik tkackich: ściegu lnianego, dywanu strzyżonego, skosów, ażuru, pikotek, koła, cieniowania, pętelek, wałeczków tkania na dodatkowej osnowie. Zajęcia proponujemy w grupach wiekowych, albo rodzinnie, w zależności od potrzeb.
Częstotliwość zajęć – raz w tygodniu 2,5 h "
Mysek
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Paź 04, 2009 8:09 pm

Postprzez Mysek » Pon Paź 05, 2009 1:05 pm

A ja mam pytanie:
Czy ktoś z was tkał na kole? Tak żeby zrobić torebeczkę? I jak takie "kołowe" krosno samemu zmajstrować w domu?
Mysek
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Paź 04, 2009 8:09 pm

Postprzez lupus » Nie Sty 17, 2010 8:03 pm

I po tym jak mężczyzna zbił kobiecie piękną ramę i wrócił z piwka wraca do domu, a w drzwiach stoi jego kobieta z pięknie utkanymi majtasami i koszulą i od progu woła "Kochanie przygotowałam obiad. Proszę. Oto Twoje kapcie i gazeta. Zapraszam do stołu" :D
Awatar użytkownika
lupus
Craftmen ;)
Craftmen ;)

Dołączenie: Sob Sty 03, 2009 12:39 pm
Miejscowość: Elbląg/Olsztyn

Postprzez klaudynka » Nie Sty 17, 2010 8:07 pm

Czy tak powinno wyglądać wbicie gwoździ? Dobrze sobie wydedukowaliśmy?
w sensie to te kropki na mniejszych prostokątach :D
Image
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 7:40 pm
Miejscowość: Ostróda / Olsztyn

Postprzez Dorfi » Wto Maj 04, 2010 9:52 pm

Gagu napisał(a):nic prostszego - rama drewniana na dwóch przeciwległych bokach nabite małe gwoździki co 5 mm - to wystarczy :).
No i przyda się jeszcze czółenko, chyba,że dasz rade przekładać watek palcami.

Dawno temu bawiłam się w tkanie. Tata zrobił mi ramę i ponabijał na nią małe gwoździki. Nie miałam czółenka. Zamiast niego używałam wsuwki do włosów. A nitki wątku ubijałam grzebieniem do włosów. Do tej pory mam spódnicę dla lalki, którą uszyłam z własnoręcznie utkanego "materiału".
Awatar użytkownika
Dorfi
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Sty 07, 2009 2:45 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez katika » Sob Lip 30, 2011 4:37 pm

Dorfi też pamiętam tkanie z dzieciństwa - to była jedna z prac na technice w szkole podstawowej. Też dociskaliśmy wątek grzebieniem ale jako czółenka używaliśmy agrafki :)
Szkoda, że teraz w szkole nie zawsze uczą takich prac. Część dzieci nie wie nawet że jest coś takiego jak krosna czy kołowrotek.
Dobrze, że można jeszcze zobaczyć takie prace na festynach i jarmarkach sztuki ludowej :)
katika

Dołączenie: Czw Lip 28, 2011 7:05 pm

Poprzednia

Powróć do Gobeliny i tkactwo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości