To co wiedzieć każdy musi :)

Wszystko o filcu, spilśnianiu

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Postprzez Gagu » Nie Gru 20, 2009 6:37 pm

nie da sie ufilcować na sucho bez igieł do filcowania - to tak jakbyś chciała coś uszyć bez igły, albo szydełkować bez szydełka
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Meduza85 » Pon Gru 21, 2009 10:17 am

Kalimerek chodzi o to, że igły do filcowania mają specjalne haczykowate zadziorki, dzięki którym łączą ze sobą wełnę.
I są o niebo bardziej ostre niż zwykłe domowe igły. :D

Szydełkiem (nawet bardzo drobnym) nie próbuj - włosy to jednak co innego niż wełna, choć efekt końcowy jest bardzo podobny. ;)
Awatar użytkownika
Meduza85
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Lip 17, 2009 7:58 am
Miejscowość: Poznań

Re: To co wiedzieć każdy musi :)

Postprzez yovita » Czw Gru 24, 2009 2:46 pm

Witam Dziewczeta :)

Jaka welne i igly na poczatek powinnam kupic zeby sprobowac ufilcowac jakas maskotke?

(macie jakiegos sprawdzonego sprzedawne od filcu ... jesli tak to bardzo prosze namiary na priv)
Awatar użytkownika
yovita
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Wrz 28, 2007 11:59 am

Postprzez Meduza85 » Czw Gru 24, 2009 8:00 pm

Yovito, wszystko zależy od tego jakiej wielkości maskotkę chcesz ufilcować. :)

Jako baza na główkę, korpus i łapki najlepiej użyć białej niebarwionej wełny, natomiast na wierzch użyj już dobrej wełny barwionej - w taki sposób zaoszczędzisz droższą czesankę. ;)

Co do rodzaju czesanki - jej cen - najtańsza jest hiszpańska, później południowoamerykańska, a najdroższa jest australijska.

Igły - najlepiej od razu kupić dobre, czyli Clovery. Aby przyspieszyć pracę, możesz sobie zafundować obsadkę do igieł, choć to nie jest konieczne. :)

Tutek jak zrobić misiaka znajduje się w Craftowej szkółce Oli Smith. :)

Mam nadzieję, że pomogłam choć trochę :)
Awatar użytkownika
Meduza85
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Lip 17, 2009 7:58 am

Postprzez yovita » Nie Gru 27, 2009 12:37 pm

Bardzo pomoglas :)
Dziekuje :)
Awatar użytkownika
yovita

Dołączenie: Pią Wrz 28, 2007 11:59 am

Postprzez klaudynka » Śro Sty 13, 2010 10:50 pm

Teraz ja mam pytanie być może głupie, sama nie wiem... ;)
Jakiś czas temu wstąpiłam z T. do grupy słowiańskiej. On tam walczy na miecze. Więc ma mieć ubranko zwane przeszywnicą, w której powinien być w środku filc, dla bezpieczeństwa. Ale, że jest to dość duże wdzianko, a filc nie jest najtańszy - moje pytanie.
Czy da się sfilcować runo owcze? W sensie zdjęte prosto z owcy ;)
Nie zależy mi tu w ogóle na walorach estetycznych. Pomysł nie jest mój - cyt. z FREHY mnie zainspirował:
znalazlem kilka slów jak zrobic filc z runa owczego. tj. runo zalac goraca woda z mydlem i ugniatac. To własnie zrobilem. wziolem runo owcze (naturalne oczywiscie) zalalem goraca woda z rozpuszczonym mydlem i ugniatalem. i nic . nie chce sie "lepic" i sie rozpada.
pisowania oryginalna...
czy to, że mu się nie udało wynika z tego, że nie nie była to czesanka?
Tylko jeszcze chodzi mi po głowie pytanie skąd Słowianie brali filc. Czesali runo? :D
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 7:40 pm
Miejscowość: Ostróda / Olsztyn

Postprzez rozella » Czw Sty 14, 2010 7:34 am

Klaudynko samo runo, aby mogło zostać sfilcowane, wymaga innej obróbki. Przypuszczam , że takiej jak przy tworzeniu walonków. Kiedyś oglądałam film jak produkuje się walonki, oczywiście starą metodą. Polega to na uderzaniu wielkim płaskim kawałkiem drewna, polewaniu wrzątkiem, poddawaniu ogrzewaniu w wysokiej temperaturze, słowem straszna praca. Normalnym sposobem runa nie ufilcujesz. Musi być wyczesane. Wowczas jest szansa, ze jak sie uprzesz, to z naszych owieczek czesankę też jakoś połączysz. Szczególnie, ze będziesz to wszywała w materiał, tym bardziej nie ma problemu.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm

Postprzez bukowe berło » Pią Sty 22, 2010 12:52 pm

wiem, że niektóre artystki potrafią zrobić coś tak wspaniałego jak ubrania z filcu: marynarki, swetry
czy możecie mi zdradzić czy robicie to "z jednego kawałka"? czy może robicie rękawy osobno i doszywacie?

eliza
bukowe berło

Dołączenie: Nie Wrz 27, 2009 9:30 pm

Postprzez Ezar » Sob Sty 23, 2010 12:51 pm

klaudynko, mam wyczesane runo z kaszubskich owieczek, jeśli nie zależy mi na wyszukanych kształtach to z powodzeniem je filcuję, zrobiłam fajowy pokrowiec na butelkę, na koniec wrzucam do pralki i efekt jest fantastyczny. Jesli masz dodatkowe pytania odezwij się do mnie, mam sporo tej zgremplowanej wełny.
Awatar użytkownika
Ezar
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sty 15, 2010 2:44 pm
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez myszka6184 » Sob Sty 23, 2010 2:16 pm

Klaudynko bawię się troszkę w tego typu rzeczy, choć raczej w Wikingów, ale przeszywek też używają. i z tego co wiem często robią je po prostu z kołderek dla dzieci nabytych w peweksie (takich z wełną w środku). Z tego co wiem nieźle się to sprawdza i niewiele kosztuje...
Awatar użytkownika
myszka6184
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sty 20, 2009 11:37 pm

Postprzez noire » Sob Lut 13, 2010 9:56 pm

Drogie Panie, mam pytanie :)
Widziałam w Internecie wiele broszek robionych z podejrzewam, że (ponieważ jestem laikiem w tym temacie) z arkuszy filcu. Zajmuje się głównie szyciem i marzą mi się takie różne ozdoby do ubrań. Jakiej grubości arkusz trzeba mieć by wykonać takie cudeńka? (Zaznaczę, że na allegro widziałam tylko arkusze o grubości 1mm, coś to za cienkie mi się wydaje na jakąś "bazę" dla broszki). Gdzie można kupić takie rzeczy? Co trzeba jeszcze posiadać (oprócz kordonków, wora cekinów i koralików) do wyrobu takich broszek?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
noire
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Lut 06, 2010 7:58 pm

Postprzez rafka » Nie Lut 14, 2010 4:30 pm

Witaj noire

Mi się wydaje, że minimum do broszek to te najbardziej chyba dostępne i popularne arkusze 1,7 mm.. Łatwo dostać także arkusze 4mm - te wydają się już dość grube. Niekóre wyrabiane są fabrycznie, a niektóre ręcznie (wtedy widać naturalne nierówności). Niekóre są bardziej sztywne inne mięcutkie i przytulaśne. A to który wybrać zależy od tego jaką broszkę dokładnie chcesz stowrzyć. W internecie jest ich ogromnie dużo, więc nie wiem o jaki rodzaj dokładnie Ci chodzi. Może wklej fotkę, będzie jaśniej. A co jeszcze się przydaje...? Na pewno igły do filcowania, żeby połączyć ze sobą różne elementy z filcu.
rafka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sie 25, 2008 3:01 pm

Postprzez noire » Nie Lut 14, 2010 9:24 pm

Kurczę, ja nie mam zielonego pojęcia o filcowaniu. i elementy chciałam do siebie po prostu przyszyć :D :o a tu igły, igiełki.
kupię sobie chyba jakiś gruby arkusz, zrobię z niego taką bazę i cieniutkie arkusze kolorowe, które będę naszywać na ten gruby tworząc wzory. zobaczymy co mi wyjdzie.
noire
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez rafka » Nie Lut 14, 2010 10:21 pm

Przyszyć też można :) A tym, że czegoś nie wiesz za bardzo się nie przejmuj. Nauka na próbach i błędach jest najskuteczniejsza, powodzenia ;)
rafka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sie 25, 2008 3:01 pm

Postprzez noire » Nie Lut 14, 2010 11:40 pm

Ja tam lubię sobie poeksperymentować z formą ;)
Jak zaczną mi koszmary wychodzić i nic nie będę mogła zrobić, wtedy zagłębię się w temat filcu dokładniej ;>
Póki co zostaję laikiem i zobaczymy co uda mi się zrobić.
noire
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Filco Filco Filcowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość