To co wiedzieć każdy musi :)

Wszystko o filcu, spilśnianiu

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

To co wiedzieć każdy musi :)

Postprzez rozella » Pon Lut 15, 2010 6:16 am

W przypadku gotowych arkuszy filcu, nie potrzebne są igły do filcowania. Te gotowe arkusze tnie sie bez problemu, zszywa najzwyklejszą igła do szycia i naszywa przeróżne aplikacje.
Do tych gotowych arkuszy filcowych, mozna dofilcować aplikacje z czesanki. Niestety w tym przypadku wymagana jest igła do filcowania.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: To co wiedzieć każdy musi :)

Postprzez rafka » Pon Lut 15, 2010 8:39 am

Jeśli chodzi o arkusze gotowe, zwłaszcza te cieńsze to faktycznie igła nie jest potrzebna. Mi przydaje się przy łączeniu elementów z akruszy filcu przygotowanego ręcznie, np. jeśli chcę zrobić kwiatek i trzeba połączyć płatki... Ale faktycznie - w większości przypadków sprawę można załatwić też po prostu zszyciem. I zwłaszcza chyba przy takim typie broszek o jakich pisze noire
rafka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sie 25, 2008 3:01 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Izolda » Pią Lut 26, 2010 4:42 pm

A ja na razie o nic pytać nie będę - staram się przekopać przez to, co zostało zamieszczone o filcowaniu na forum, chciałam się z Wami podzielić stroną z tutorialami po angielsku, a może już ją znacie?
http://www.feltinglessons.com/Video_Tutorials.html
Izolda

Dołączenie: Pon Lut 22, 2010 8:13 pm
Miejscowość: Wrocław

Postprzez kajtkowa mama » Śro Mar 03, 2010 3:42 pm

dzień dobry..:) mam pytanie, czy któraś z Was orientuje się może czy w Opolu znajdę sklep z wełną i akcesoriami do filcowania i wyrabiania biżuterii...? będę wdzięczna za informację...pozdrawiam ciepło...:)
kajtkowa mama

Dołączenie: Nie Lut 28, 2010 10:18 pm

Postprzez Fraoch » Śro Wrz 22, 2010 11:05 am

Witam :)
potrzebuję pomocy - informacji o tym gdzie można dostać tanio duże ilości czesanki ^^ marzy mi się torebka i kapelusz i i i ... ;D Więc jeśli w okolicach trójmiasta jest coś do dostania albo jakiś adres sklepu internetowego byłabym ogromnie wdzięczna za informację na priv.
Może być niebarwiona.

z góry dzięki
Awatar użytkownika
Fraoch

Dołączenie: Sob Wrz 18, 2010 7:01 pm
Miejscowość: Trójmiasto

Postprzez LichoNieSpi » Śro Wrz 22, 2010 11:24 am

Izolda napisał(a):A ja na razie o nic pytać nie będę - staram się przekopać przez to, co zostało zamieszczone o filcowaniu na forum, chciałam się z Wami podzielić stroną z tutorialami po angielsku, a może już ją znacie?
http://www.feltinglessons.com/Video_Tutorials.html

Właśnie obejrzałam troszkę. No bardzo przydatne!
Awatar użytkownika
LichoNieSpi
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Kwi 22, 2010 9:40 am
Miejscowość: elbląg/stargard szczeciński

Postprzez chemica » Nie Paź 10, 2010 7:06 pm

Przeglądam sobie różne prace i zastanawia mnie skąd biorą się gładkie i cienkie szale? Czyżby filc był prasowany żelazkiem albo spod szlifierki ? Czy też można jakoś sfilcowany wyrób golić jakąś specjalną maszynką? Pytam gdyż nie wiem czy osiągam złe efekty ( nie mając tej "gładkości") czy też spod samych rąk nie ma szans otrzymać takiej gładkości?
chemica
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Wrz 13, 2010 6:55 pm

Postprzez Gagu » Nie Paź 10, 2010 7:17 pm

gładki filc to przede wszystkim zasługa dobrego masowania/rolowania i dobrej gatunkowo czesanki
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez LichoNieSpi » Nie Paź 10, 2010 8:21 pm

Zapewniam, że tak do końca gładki nie jest. Można prasować i można wystające kłaki obcinać.
Awatar użytkownika
LichoNieSpi
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Kwi 22, 2010 9:40 am
Miejscowość: elbląg/stargard szczeciński

Postprzez Mangalarga » Nie Paź 31, 2010 4:29 pm

Czy któraś z filcujących miała do czynienia z igłami firmy Rayher? Są odrobinkę tańsze niż Clover, przynajmniej w sklepie, w którym zamierzam złożyć zamówienie. Jednocześnie ten sklep ma dwie grubości igieł Clovera (grube i cienkie) i trzy Rayhera (grube, średnie i cienkie) - choć może to wynikać z aktualnego stanu magazynu.
Czy na początek mogę spokojnie kupić igły Rayhera?
Mangalarga
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Gru 11, 2008 5:09 pm

Postprzez rozella » Nie Paź 31, 2010 4:49 pm

Nie znam tych drugich igieł, ale wiem, ze Clover ma 2 grubości igieł. Jeżeli jest to znaczna róznica w cenie, to warto na początek kupić tańsze.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez Gagu » Nie Paź 31, 2010 6:08 pm

o niebo lepsze są Clovery. gruba Clovera jest taka jak średnia Rayhera. Gruba Rayhera jest naprawdę gruba i moim zdaniem nieprzydatna. Poza tym spotkałam się już kilka razy z opinią, ze Rayhery się bardzo szybko tępią, i o wiele wiele szybciej łamią. Różnica w cenie jest na tyle mała, ze nie zrekompensuje Ci krótkiej pracy z Rayherem, na Twoim miejscu kupiłabym Clovera od razu, bez wzgledu na stopień zaawansowania. poza tym Clover ma niżej zadziorki, co powoduje wyrobienie lepszych nawyków w filcowaniu - nie potrzeba "pchać" igły przez całą pracę , aż w głąb maty, a jedynie kłuć wełnę.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez tabita » Nie Paź 31, 2010 6:44 pm

nie jestem specjalistką ale polecam Clovera są naprawdę dobre i mocne ,pierwsze moje to też Rayher ale w sumie wcale drożej nie wychodzi bo nie potrzeba trzech rozmiarów tylko dwa
tabita
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Sie 11, 2010 12:30 pm

Postprzez Mangalarga » Nie Paź 31, 2010 10:53 pm

Dzięki za odpowiedzi :)
Jestem kompletnie zielona w tym temacie, ale skoro doświadczone osoby polecają Clovera, to raczej posłucham tej rady.
Mangalarga

Dołączenie: Czw Gru 11, 2008 5:09 pm

Postprzez katkow » Pon Lis 29, 2010 10:06 pm

ja tez używam clovera. czasem kupowałam jakieś takie nie wiadomo jakie i były tępe okropnie! nic nie dało się z nimi zrobić. trzeba było się przebijać przez prace. a tu jednak chodzi o delikatne szarpanie. polecam Clovera. i najlepiej na początek kupić kilka i grubsze. bo wtedy mniejsza szansa, że niewprawiona ręka połamie igły. a to się zdarza. w środku pracy i w kompletnym amoku twórczym i jest płacz gdy nie ma nowej pod ręką.
katkow
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Mar 02, 2007 9:14 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Filco Filco Filcowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości