To co wiedzieć każdy musi :)

Wszystko o filcu, spilśnianiu

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Re: To co wiedzieć każdy musi :)

Postprzez Mangalarga » Sob Gru 04, 2010 11:21 pm

Jeszcze mam pytanko małe odnośnie materiałów do pracy.

Czy dało by się "przyfilcować" do filcowej podstawy włosy ze sztucznych, doczepianych pasemek? I czy można coś "przyfilcować" do innej podstawy niż filc? (Mam pewien dość szatański pomysł, ale nie chcę na razie zdradzać szczegółów, bo nie wiem, czy w ogóle wypali ;>)

Dodam, że chodzi o filcowanie na sucho.
Mangalarga
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Gru 11, 2008 5:09 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez lid » Nie Gru 05, 2010 8:39 pm

nie wiem, czy dobrze rozumiem o co pytasz, ale odpowiedź brzmi tak. Można np. obfilcować na sucho bombki styropianowe. Na sucho możesz przyfilcować do czego chcesz, pod warunkiem, że wejdzie w to igła
Awatar użytkownika
lid
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Wrz 24, 2008 7:57 am
Miejscowość: Szczecin
Medale: 1
 (1)

Postprzez katkow » Nie Gru 05, 2010 8:54 pm

oczywiście najlepiej do materiałów, bo wtedy masz najmniejsza szansę, że igła pęknie. tylko oczywiście wtedy pod materiał gąbkę podkładamy by nic nam się nie dofilcowało czego nie chcemy. (kiedyś dofilcowałam moja pracę do kanapy).
katkow
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Mar 02, 2007 9:14 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez br0mba » Nie Sty 02, 2011 7:27 pm

Cześć :)
Rozella mi podpowiedziała, że mogę tu do Was zajrzec i podpytać. Zaczynam dopiero filcowanie, moja miłość to szydełko :), ale mam parę pytań do doświadczonych filcujących :)

czesankę już mam igły też (i clover i rayher) i rzeczywiście nawet moja niewprawna ręka wyczuwa, że clover o niebo lepsze i ostrzejsze jakby.
ufilcowałam już dwa stwory jednak chwale się drugim bo bardziej jestem z niego zadowolona
Image
no ale do rzeczy :)
- jak zrobić stwora filcowego żeby nie było widać na nim dziurek po filcowaniu? czy można go na przykład wygładzić wodą z płynem do filcowania czy to nic nie da? żeby uzyskać chociaż trochę taki efekt jak ta pani :) http://www.rinabears.com/index.php?PID=1
- widziałam też super tutek na blogu u Oli Smith, i wlaśnie jak ona to robi ze te jej stworki są takie gladkie, czy to zależy od rodzaju i jakości wełny?
- czy igły trzeba wbijać głęboko czy wystarczy tylko lekko dziobac?
- czy warto kupić obsadkę (albo to takie magiczne pióro) ?(nie zamierzam filcować większych powierzchni tylko małe)

jak mi się jeszcze coś przypomni to mogę pytać? :)

dziękuje z góry za odpowiedż :)

Pozdrawiam
br0mba

Dołączenie: Pon Lis 06, 2006 12:28 pm

Postprzez rozella » Nie Sty 02, 2011 7:48 pm

Witaj u nas :) oczywiście pytaj o wszystko. W miarę możliwości odpowiemy. Dobre igły kupiłaś i masz rację clover wg mnie jest naj. Polecam kupno obydwu rozmiarów igieł. Czyli grubą i cienką. Gruba służy do wstępnego ufilcowania, cienka do wykończenia, czyli wygładzenia pracy. Jak zakończysz filcowanie i uznasz, że praca Cię zadawala , czyli jest jednorodna, w miarę twarda, to wówczas, aby pozbyć sie tych śladów po igiełkach, możesz zwilżyć palce i wygładzać. Ola Shmit filcuje swoje prace całkowicie na "twardo", ba na beton ;) Zajrzyj do działu szkółki, jest u dołu strony. Jest tam szkółka filcowania Oli Shmit , polecam. Znajdziesz tam odpowiedzi na większość wątpliwości.
Bardzo się cieszę, ze dołączyłaś do nas :)
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez JTC » Wto Sty 04, 2011 11:21 pm

Ahh ten tygrysek bromby :)
Witam.Ja jesli chodzi o filcaki, najpierw rzeźbie gruba igłą, kiedy filcak jest w miare ubity ale nie twardy(musi sie uginac pod delikatnym naciskiem palcy ) dziobie sobie 3 igłami srednimi a potem cienkimi .Wcale nie trzeba pióra ja zwijam 3 igly recepturka i w ten sposób jest taniej, łatwiej i szybciej Moje filcaki nie maja tylu kudełków ale zbijam je po wierzchu do betonu a w środku sa mieciutkie , że mozna je łatwo ułożyć np łapki w rózne strony
Awatar użytkownika
JTC

Dołączenie: Pią Paź 22, 2010 4:29 pm
Miejscowość: Radom

Postprzez bazylka » Nie Lip 24, 2011 11:18 am

Jestem początkująca. Powiedzcie mi dziewczyny, czy małe formy (broszki) lepiej filcować na mokro czy na sucho? Czy jest jakaś różnica? Które wychodzą bardziej gładko? Z doświadczeń jakie mam, to by kupować dobrą wełnę a nie jakieś mieszanki, bo one się brzydko filcują i strasznie długo. Zastanawiam się nad zakupem igiełek - czy na początku wystarczą tylko 2 (cienka i gruba)?
bazylka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Nie Lip 24, 2011 9:07 am

Postprzez rozella » Wto Lip 26, 2011 7:08 am

Do filcowania na sucho nadaje się każda czesanka, nawet akrylowa. Na sucho forma może byc bardziej przestrzenna, na mokro to już tylko na płasko wychodzi.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez bazylka » Wto Lip 26, 2011 3:26 pm

Ale czy wystarczą mi tylko 2 igły na początek?
bazylka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez Gagu » Wto Lip 26, 2011 6:21 pm

2 Igły wystarczą, no chyba, że je połamiesz ;)_
Co do metody - wybierz taką jakiego oczekujesz efektu. Filc na sucho jest bardziej precyzyjny łatwiej tu o poprawki, filc na mokro jest jak dla mnie - bardziej artystyczny, mniej przewidywalny jeśli nie masz doświadczenia, akwarelowy, jeśli chodzi o przenikanie barw.
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez bazylka » Wto Lip 26, 2011 6:46 pm

Dzięki, chyba w następnym miesiącu zamówię sobie igiełki :) bo na mokro, to rzeczywiście fajne, artystyczne efekty są :)
bazylka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Poprzednia

Powróć do Filco Filco Filcowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości