Szukam wzoru/schematu... Mam pytanie...

Moderatorzy: sasilla, zebrzyca, Doti80

Postprzez Agnes B. » Nie Lis 16, 2008 1:42 pm

Może ja trochę pomogę, bo również miałam z tym mały problem na początku, ale po załapaniu, to nie dość że proste to bardzo ładne ;)

Narzucić nieparzystą liczbę oczek.
1. rząd (rz. powrotny): oczko brzegowe *1 oczko prawe, 1 oczko zdjąć na lewo z narzutem (nitka przed robótką, wbijasz się w oczko jakbyś chciała przerobić je na lewo, ale nie przerabiasz); od * powtarzać i zakończyć następująco: 1 oczko prawe, oczko brzegowe.
2. rząd (rz. odchodzący): oczko brzegowe, 1 oczko prawe *oczko przed narzutem przerobić na prawo (nie wiem jak robisz narzuty, ważne by przy zdejmowaniu go, nie krzyżowały mu się nitki, jeśli wiesz, że masz dobry narzut, przerabiasz na prawo oczko, co często wiąże się z przeciągnięciem oczka pod narzutem) , narzut zdjąć na lewo prowadząc nitkę z tyłu narzutu, 1 oczko prawe; od * powtarzać, oczko brzegowe. W tym rzędzie bardzo pomógł mi wstęp przed opisem poszczególnych rzędów: "W tym wzorze narzuty znajdujące się na prawej stronie robótki tworzą rodzaj siateczki."
3. rząd (rz. powrotny): oczko brzegowe, * 1 oczko zdjąć na lewo z 1 narzutem (jak w rzędzie 1. nitka przed robótką, wbijasz się w oczko jakbyś chciała przerobić je na lewo, ale nie przerabiasz), oczko i leżący na nim narzut przerobić razem na prawo; od * powtarzać i zakończyć następująco: 1 oczko zdjąć na lewo z narzutem, oczko brzegowe.

W kolejnych rzędach już nie pojawia się żadna nowość, tylko zmienia się kolejność :) Rzędy parzyste to po prostu odpowiednie ustawienie narzutów, by w rzędach nieparzystych je przerabiać :)

Mam nadzieję, że nie namieszałam jeszcze bardziej, przyznaję, że nie potrafię dobrze tłumaczyć :oops:
Awatar użytkownika
Agnes B.
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Cze 02, 2008 5:44 pm
Miejscowość: Olsztyn/Siem-ce Śl.

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

dzieki

Postprzez HIBISKUS » Wto Lis 18, 2008 2:00 am

Dzieki, sprobuje, zobaczymu czy mi cos wyjdzie :>
HIBISKUS

Dołączenie: Sob Lis 15, 2008 1:12 am

Postprzez Agnes B. » Wto Lis 18, 2008 5:03 pm

Daj koniecznie znać jak poszły zmagania :) W razie czego będziemy dalej kombinować.
Awatar użytkownika
Agnes B.
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez margola » Śro Lis 19, 2008 12:44 am

Hej. Wiem, ze ostatnio mam mnóstwo pytań :) od razu odpowiem: tak robię wszystko na raz.. No więc robię serwetkę i mam problem mianowicie robi mi się "firanka"
Image
Image
Liczba oczek się zgadza bo robię ściśle wg przepisu który jest tutaj: http://darievna.ru/page/doily

No więc co robię nie tak? Proszę o diagnozę....bo jestem w połowie (liczby rzędów) i jakoś tak głupio by było pruć przy samym końcu :/ jest sporo rzędów w których wcale nie dodaje się oczek...może to wyrówna różnicę i nie powinnam się martwić za mocno?? Podpowiedzcie coś.... :help:
A...miałam już taki problem z okrągłą serwetką kiedyś ( w końcu ją prułam :( ) więc może coś nie tak z moją techniką??
"Nie potrzeba wcale świata zmieniać, kiedy z życia można tyle brać..."
Awatar użytkownika
margola
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Pią Sie 08, 2008 4:43 pm
Miejscowość: Łódź

Postprzez Maria Zajbel » Śro Lis 19, 2008 9:30 pm

Wydaje mi się że jest dobrze. Falbanka wynika z tego że robisz rzędy z gęściejszym wzorem. Potem przyjdą rzędy z pionowymi paskami i powinno si e wyrównać. A może zbyt niskie słupki wyciągasz? Ale to chyba nie wchodzi w grę bo na zdjeciu wyglądają normalnie.
Maria Zajbel
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 10:55 am

Postprzez Poranna » Czw Lis 20, 2008 7:55 am

margola, przy krochmaleniu i napinaniu serwetki można liczyć, że się naciągnie i 'firanka' zniknie
Awatar użytkownika
Poranna
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Paź 15, 2006 9:17 am
Miejscowość: Lębork

Postprzez margola » Pią Lis 21, 2008 12:21 pm

Trochę na to liczyłam ale poziom "firankowatości" mnie przerażał więc :) idę za radą robienia mniej ścisłych słupków i właśnie zaczęłam od początku :) (na co mój mężczyzna dostał drgawek :D )

ha! I właśnie odkryłam, że zgadzała się liczba oczek ale nie zgadzała się liczba rzędów.....więc chyba jednak dobrze, że prułam :)
Awatar użytkownika
margola
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Czy udalo sie?

Postprzez HIBISKUS » Nie Gru 14, 2008 1:33 pm

Hej,

Czy udalo Ci sie wykonac ten plaster miodu??
Ja probuje dokladnie ten sam wzor i ciagle mi nie wychodzi :(

Pozdrawiam,
Magda
HIBISKUS

Dołączenie: Sob Lis 15, 2008 1:12 am

Postprzez Margolcia » Wto Sty 06, 2009 1:56 pm

witam!
mam pytanie tylko nie wiem czy właściwy temat wybrałam. jeśli nie to z góry przepraszam. :oops:
Czy ma ktoś może wzór na druty, na śpiworek dla dziecka do spania??
Z góry dziękuję za pomoc ;)
Margolcia
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 9:13 pm
Miejscowość: Konin

Re: Szukam wzoru/schematu... Mam pytanie...

Postprzez Agnes B. » Wto Sty 06, 2009 5:46 pm

W sprawie plastra miodu znalazłam TO :)
Awatar użytkownika
Agnes B.
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez Aylin » Śro Sty 07, 2009 4:02 pm

BAAAAAAAAAARDZO potrzebuję wzoru na bulteriera szydełkowego, lub do uszycia z materiału. Przekopałam już wszystkie moje wzory, próbowałam szukac po necie... i nic :( Strasznie mi potrzebny... Jak Wam sie rzuci gdzieś w oczy, to pamiętajcie o mnie :mrgeen:
Awatar użytkownika
Aylin
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Mar 27, 2008 8:02 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez TuKara » Śro Sty 07, 2009 5:25 pm

Moze to...wymiary na pieska 8-10kg,Sa tu schematy .Nie potrafie robic ni na drutach ni na szydelku,wiec to dla mnie "czarna magia".Byc moze skorzystasz!!!
http://www.tricotin.com/images/modelebdf_656.pdf
Awatar użytkownika
TuKara
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 02, 2008 11:13 pm
Miejscowość: Tunezja
Medale: 2
 (1)  (1)

Postprzez margola » Śro Sty 07, 2009 5:27 pm

elenuke napisał(a):Bardziej na lato jednak, ale z grubszej włóczki też może wyglądac ciekawie :

Image

Image

Pytona mam :) jak się robi te listki, które na schemacie są puste a na zdjęciu pełne??
Awatar użytkownika
margola
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Re: Szukam wzoru/schematu... Mam pytanie...

Postprzez Aylin » Śro Sty 07, 2009 5:39 pm

TuKara napisał(a):Moze to...wymiary na pieska 8-10kg,Sa tu schematy .Nie potrafie robic ni na drutach ni na szydelku,wiec to dla mnie "czarna magia".Byc moze skorzystasz!!!
http://www.tricotin.com/images/modelebdf_656.pdf

Tukara, dziękuję serdecznie - przyda mi się dla Julki, bo marznie mi chudzinka. Miałam iść do pasmanterii i kupić wykrój, ale ten mi się bardziej podoba :)

Ale bulteriera szukam jako zabawki nie, ubranka dla psa - nie sprecyzowałam :oops:

margola, mam wrażenie że brakuje części wzoru - właśnie tych listków.
Awatar użytkownika
Aylin
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Mar 27, 2008 8:02 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez margola » Śro Sty 07, 2009 5:51 pm

No właśnie miałam taką cichą nadzieję, że któraś z was ma w swoim zbiorze skarbów coś co mi pomoże w wypełnieniu tej luki we wzorze :)

znalazłam cały wzór.....ale malutki jest :cry: i nic na nim nie widzę 8-) ktoś pomoże?

http://ltalk.ru/lady/30-505-shali-i-pal ... read.shtml
http://g.foto.radikal.ru/0610/e8b722cc1a07t.jpg

trochę później: Nie będę mnożyć postów :) już sobie poradziłam, jakby ktoś był kiedyś chętny to wzór z listkami jest tu:
http://g.foto.radikal.ru/0610/e8b722cc1a07.jpg
różnica jednej literki w adresie czyni cuda :)
Ostatnio edytowany przez margola, Czw Sty 08, 2009 11:37 am, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
margola
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wzorki, schematy, inspiracje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości