Narzucić nieparzystą liczbę oczek.
1. rząd (rz. powrotny): oczko brzegowe *1 oczko prawe, 1 oczko zdjąć na lewo z narzutem (nitka przed robótką, wbijasz się w oczko jakbyś chciała przerobić je na lewo, ale nie przerabiasz); od * powtarzać i zakończyć następująco: 1 oczko prawe, oczko brzegowe.
2. rząd (rz. odchodzący): oczko brzegowe, 1 oczko prawe *oczko przed narzutem przerobić na prawo (nie wiem jak robisz narzuty, ważne by przy zdejmowaniu go, nie krzyżowały mu się nitki, jeśli wiesz, że masz dobry narzut, przerabiasz na prawo oczko, co często wiąże się z przeciągnięciem oczka pod narzutem) , narzut zdjąć na lewo prowadząc nitkę z tyłu narzutu, 1 oczko prawe; od * powtarzać, oczko brzegowe. W tym rzędzie bardzo pomógł mi wstęp przed opisem poszczególnych rzędów: "W tym wzorze narzuty znajdujące się na prawej stronie robótki tworzą rodzaj siateczki."
3. rząd (rz. powrotny): oczko brzegowe, * 1 oczko zdjąć na lewo z 1 narzutem (jak w rzędzie 1. nitka przed robótką, wbijasz się w oczko jakbyś chciała przerobić je na lewo, ale nie przerabiasz), oczko i leżący na nim narzut przerobić razem na prawo; od * powtarzać i zakończyć następująco: 1 oczko zdjąć na lewo z narzutem, oczko brzegowe.
W kolejnych rzędach już nie pojawia się żadna nowość, tylko zmienia się kolejność
Rzędy parzyste to po prostu odpowiednie ustawienie narzutów, by w rzędach nieparzystych je przerabiać
Mam nadzieję, że nie namieszałam jeszcze bardziej, przyznaję, że nie potrafię dobrze tłumaczyć

) więc może coś nie tak z moją techniką??
)

i nic na nim nie widzę
ktoś pomoże?
Nowości