tutaj w dalszej części instrukcji pan ma rysunek
generalnie chodzi o to z której strony wchodzą nici
jak z prawa na lewo to Z jak z lewa na prawo to Shttp://www.shelaghlewins.com/tablet_wea ... 1/TW01.htm
Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca
tutaj w dalszej części instrukcji pan ma rysunek
generalnie chodzi o to z której strony wchodzą nici
jak z prawa na lewo to Z jak z lewa na prawo to S
Shadow napisał(a):Witam!
Mógłby ktoś może polecić jakieś źródło, skąd można byłoby się skutecznie nauczyć tkać krajki? Niestety nie mogę jakoś znaleźć nic na ten temat

bo do tej pory tkałam w ten sposób, że jak chciałam zmienić kolejność kolorów w krajce to odwracałam tabliczki (tak jak na theloomybin.com) a rozgryzałam ostatnio program GTT i on pokazuje zamiast odwracania, żeby część tabliczek przekręcać do przodu a część do tyłu, czy któraś z was tego próbowała? Bo jak w GTT używam opcji "twist" to w projekcie mi nie pokazuje efektu który powinno dać obrócenie tabliczki z układu Z na S...a już prawie go polubiłam....
m.agga napisał(a): Witam, jesli nadal Cie to interesuje, mogę podać ci źródło w języku polskim, gdzie jest krok po kroku wytłumaczone co masz robic i w jakiej kolejnosci.
Pozdrawiam

jak spojrzysz na prawą stronę krajki to tabliczki po spodem mają takie samo nachylenie jak linie na krajce (zzzsss) i wtedy nici układają się w ładny wzór. Dla lewej strony nachylenie tabliczek jest odwrotne dla tego zamiast ładnego wzoru tworzą Ci się "Kreski na zewnątrz" To tak działa
Różne wzory różnie wychodzą
jak będę miała chwilę na zdjęcia to Ci pokażę na moich krajkach jaki jest efekt lewej strony

prawe i lewe strony krajek u mnie w wątku 

a zabawa faktycznie genialna
u mnie odżywa latem bo wtedy mam gdzie rozwiesić warsztat

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości