Szkółka - błędy i doświadczenia

Moderatorzy: sasilla, Gagu, elenuke, zebrzyca

Postprzez apanachi » Pią Kwi 04, 2008 7:55 pm

dziekuje;) pomoglo! mam jeszcze jedno pytanie, jak robi sie takie przetarcia na brzegach prac? sa one zazwyczaj srebrnoszare lub w kolorze starego zlota? czy to jakis preparat?

ps. Gagu twoje prace sa przesliczne;)
apanachi
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 10:46 am
Miejscowość: Goleniów/Warszawa

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Gagu » Pią Kwi 04, 2008 8:00 pm

apanachi, daj linka do takiej pracy, ale najlepiej do zbliżenia - żeby było dobrze widać :) o co chodzi :)

dzięki za miłe słowa :dzieki: teraz czekamy na Twoje dokonania :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez apanachi » Pią Kwi 04, 2008 8:29 pm

znalazlam:) http://www.craftladies.org/topics9/decu-vt588.htm takie jak na wieszaczku z bluszczem;)
apanachi
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez Gagu » Pią Kwi 04, 2008 8:40 pm

apanachi, to jest technika shabby chic - zobacz nasz kurs http://www.craftladies.org/topics27/kur ... -vt928.htm
generwlnie chodzi o to aby zdrapać warstwę farby i ukazać farbę, która jest pod spodem. Potrzebne są 2 farby w kontrastowym kolorze, papier ścierny i świeczka.

Image Image
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez Ivy » Pią Kwi 04, 2008 8:47 pm

apanachi, żeby uzyskać taki efekt przetarć, najpierw malujesz przedmiot na ciemny kolor. Następnie, gdy farba wyschnie, przecierasz krawędzie przedmiotu świeczką, po czym malujesz na jasny kolor. Wosk, który osiadł na krawędziach sprawia, że te dwie warstwy farby nie zespolą się tak dobrze w tych miejscach - po wyschnięciu jasnej farby przecierasz lekko papierem ściernym krawędzie. Tam gdzie był wosk - farba zetrze się bardzo łatwo, odsłaniając to, co pod spodem.
Można też pomalować przedmiot od razu jasnym kolorem, a kiedy wyschnie, przetrzeć ciemną farba brzegi przedmiotu, tak żeby porobić smugi.

Ale pierwsza wersja wygląda okazalej :)
o Gaguś była pierwsza :)
Awatar użytkownika
Ivy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Paź 23, 2006 9:13 pm
Miejscowość: Poznań
 (1)

Postprzez apanachi » Pią Kwi 04, 2008 9:02 pm

ojej;) dziekuje;) dopiero zaczelam zajmowac sie deco i ciagle mi cos nie wychodzi:/ a to widac paskudne smugi farby, innym razem pekniecia sa tak minimalne, ze wlasciwie psuja prace, potem pare potyczek z porporina, ktora strasznie pobrudzila mi prace. Ale teraz, kiedy znalazlam to forum i jest tu tyle zyczliwych osob mysle ze wyjde na prosta i wreszcie mi sie uda :ok:
apanachi
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez kalanchoe » Nie Cze 15, 2008 7:12 am

hm dziewczyny przeczytałam ten wątek i mam juz sporo odpowiedzi na swoje pytania. Zaraz tylko wywalę swojego crackle bo jak sie okazuje to jego wina, a nie moja, że mi sie to wszystko zamazuje. WIEDZIAŁAM!!! :> :ok:
Awatar użytkownika
kalanchoe

Dołączenie: Nie Cze 15, 2008 6:53 am
Miejscowość: Wrocław

Postprzez bijouM » Śro Paź 08, 2008 11:54 am

mam takie zapytanie..

nakleiłam swoją pierwszą serwetkę.. i pomarszczyła mi się.. pewnie coś robię nie tak, czy używacie do serwetek innego kleju niż do papieru?? czy jest to zwyczajne brak wprawy??

posmarowałam powierzchnie klejem i nakleiłam serwetkę.. chciałam posmarować to znowu klejem,, ale serwetka rwała mnie się pod pędzlem..
bijouM
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Mar 01, 2008 5:23 pm

Postprzez Gagu » Śro Paź 08, 2008 12:04 pm

Na forum było już dość dużo o klejeniu.
Serwetki maja to do siebie, że się marszczą - bo przecież są od tego, żeby chłonąć wodę :D.
Do klejenia serwetek sa specjalne kleje, ale jeśli się ma nieco wprawy, nie są konieczne.
Klejąc serwetkę pamiętaj aby elastycznym pędzlem wygładzać ją w czasie klejenia od środka ku brzegom. Po kilku warstwach lakieru i szlifowaniu zmarszczki są niewidoczne.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez bijouM » Śro Paź 08, 2008 2:00 pm

ja jestem nerwoholiczką... jak czegos nie potrafie zrobic dostaje kota.. w piątek wyrwę się z mojej wsi do gdanska..napadne na empik i kupie taki klej.. mam nadzieje ze cena mnie nie powali

ale jak je przyklejacie.. od srodka?? tz srodkowa czesc n poczatek i pozniej sie wyrównuje??

mam takie pędzle jakby sylikonowe nie wiem może sa złe..maluje sie nimi dobrze..

strasznie mnie ten dekupaż zakrecił.. przedtem robiłam takie rzeczy jak ... http://bramy-bijou.blog.onet.pl/.. drukowałam,..robiłam kartki.. kalendarze

niż znowu się zakręciłam
bijouM
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Mar 01, 2008 5:23 pm

Postprzez bee » Wto Sty 13, 2009 10:13 am

Sporo było o błędach, a przyszedł mi do głowy jeszcze jeden i to wcale nie tak rzadko spotykany, a według mnie dyskwalifikujący pracę. Chodzi o niedokładne wycinanie tła. Raz widzialam nawet lampę w sklepie (kosztoiwala prawie 300 zł) a motyw był wyciety tak fatalnie, że nawet mój mąż przez szybę go wypatrzył. I to on zaciągnął mnie do tej galerii, zeby mi to pokazać. Motyw był naprawdę prosty - ogromne róże, bez drobnych detali.
Jeśli jest dużo drobnych szczegółów np. wąsiki, kreseczki itp. to albo trzeba z nich zrezygnować, albo domalować je ręcznie, albo wyciąć na tyle dokładnie i to co zostanie z tła, zamalować, a broń Boże nie zostawiać tła z papieru - oczywiście jeśli nasze jest inne.
Awatar użytkownika
bee
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sty 09, 2009 7:26 pm

Re: Szkółka - błędy i doświadczenia

Postprzez malam » Śro Sty 21, 2009 12:02 am

Czy ja zawsze muszę walnąć jakiś głupi błąd? Kolejna próba i co? może od początku...
Postanowiłam zaszpachlować nierówności w mojej skrzynce. Wyczytałam, że można 'najtańszym' produktem. Super... Mam takowy to spróbuję... Otwieram pudełeczko: kolor niemal czarny! No ale dobra, myślę sobie, może tak ma być... Zaszpachlowałam, czekam aż wyschnie (może się rozjaśni...) I nic... czarne jak było tak jest!

Bięrę w rękę pudełeczko i czytam i czytam... Do licha co jest??? ANO KUPIŁAM HEBAN!!!! AAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

Na mojej jasnej skrzyneczce czarne plamy, buuuuuu :BLLL:
Dziewczyny, czy mi się to zeszlifuje? Czy dulux mi pokryje te czernie??? O matko, miałam się nie poddawać, ale jak tu się nie poddawać, jak wciąż jakąś głupotę muszę strzelić...
Awatar użytkownika
malam
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Sty 19, 2009 6:57 pm

Postprzez Gagu » Śro Sty 21, 2009 9:58 am

dasz radę :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez malina_raz » Śro Sty 21, 2009 10:05 am

malam napisał(a): Dziewczyny, czy mi się to zeszlifuje? Czy dulux mi pokryje te czernie??? O matko, miałam się nie poddawać, ale jak tu się nie poddawać, jak wciąż jakąś głupotę muszę strzelić...

Nie przejmuj się malam, nie wszystko stracone :) Co do zeszlofowania tego, to nie bardzo, bo szpachala "weszła" we wszystkie nierówności i szlifując grubym papierem ściernym porobisz doły i góry. Farba akrylowa (nawet biała) powinna Ci to pokryć. Zacznij od nałożenia na plamy nierozcieńczonej farby, poczekaj aż wyschnie i połóż następną warstwę. Myśle, że po trzech warstwach plamy nie powinny być tak widoczne i będziesz mogła pomalować calość. Nie poddawaj się tylko! :yu:

Co do szpachli ogólnie, to uważajcie na nią gdy chcecie pomalować drewno tylko bejcą! Bejca NIE wsiąknie w zaszpachlowane miejsca i zrobią się nieestetyczne plamy.

Pozdrawiam wszystkich dekupażujących :papa:
Awatar użytkownika
malina_raz
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Czw Gru 18, 2008 1:41 pm

Postprzez malam » Śro Sty 21, 2009 5:22 pm

Dzięki. Zobaczymy co to z tego wyjdzie... Dziś może się za to zabiorę.
Awatar użytkownika
malam

Dołączenie: Pon Sty 19, 2009 6:57 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości