Szkółka - błędy i doświadczenia

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu

Postprzez lupus » Czw Lut 05, 2009 3:31 pm

Ja jak narazie też nie używam specjalnego kleju do decou tylko kleju do tapet i nie narzekam :)
Awatar użytkownika
lupus
Craftmen ;)
Craftmen ;)

Dołączenie: Sob Sty 03, 2009 12:39 pm
Miejscowość: Elbląg/Olsztyn

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez mertek » Czw Lut 05, 2009 7:17 pm

Dzięki, Gagu. Tak zrobię. Moje pudełeczko patrzy już na mnie z niecierpliwością ;)
Klej do tapet też gdzieś powinnam mieć, chyba też zrobię kilka próbek.
Lupus, dziękuję za radę (i pocieszenie, bo już czułam się jakimś dziwolągiem) 8-)
mertek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sty 30, 2009 1:31 pm

Re: Szkółka - błędy i doświadczenia

Postprzez qkasiap » Śro Lut 11, 2009 1:04 pm

świetne porady bardzo mi się przydały bo myślałam już że nie mam predyspozycji do deco w zasadzie myślałam już nawet o kursie (ale bardzo droga sprawa) więc edukuje się internetowo :D
mam jeszcze jedną wątpliwość chodzi o lakier dala high gloss i w ogóle nie jest połyskliwy wręcz przeciwnie jakoś mi pękał wiec go ciut zeszlifowałam i położyłam kolejne warstwy ale były totalnie matowe jak paznokieć kiedy płytkę się spiłuje wiec użyłam Kokpit - PLAK CAR SPRAY sprayu do nabłyszczania i czyszczenia plastikowych elementów w aucie i efekt był bardzo fajny (zasugerowałam się nacieraniem barwionych jajek wielkanocnych tłuszczem żeby uwydatnić kolory) ale jestem poirytowana bo wydam 23zł na lakier którego efekty sa takie kiepskie i nei wiem czy to ja cos robie nei tak czy to wina lakieru ??? :(
Awatar użytkownika
qkasiap
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Lis 02, 2008 10:39 pm
Miejscowość: szczecin

Postprzez zebrzyca » Śro Lut 11, 2009 2:01 pm

Może za szybko położyłaś kolejną warstwę, on schnie co najmniej 24 godziny, a przy takiej wilgoci jak jest teraz to i ze dwa dni by się przydały żeby można było nakładać kolejną warstwę. W każdym razie ja tak nakładałam i tacki wyszły błyszczące. Ale fakt że samo nakładanie do przyjemnych nie należy - gęsty jak kisiel.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez qkasiap » Śro Lut 11, 2009 3:43 pm

Właśnie już wcześniej miałam problemy z tym lakierem wiec przy ostatniej pracy specjalnie czekałam 2 dni ale to chyba nie o porządne wyschnięcie chodzi. Mój lakier nie jest gesty jak kisiel jest rzadki w zasadzie mleczny Deco varnish high gloss to pełna nazwa (akrylowy) kiedy szlifowałam to zmatowienie bardzo się kruszył.
Awatar użytkownika
qkasiap
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez zebrzyca » Śro Lut 11, 2009 4:43 pm

Powiedz mi czy on Ci popękał w miejscach gdzie naklejałaś motyw? Jeżeli tak, to jest jeszcze taka możliwość że wchodzi w reakcję z klejem. Miałam kiedyś taką sytuację że po położeniu warstwy lakieru po chyba dwóch dniach popękało i zmatowiło się w miejscu gdzie smarowałam klejem. No i wyglądało to tak jak opisujesz.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez qkasiap » Śro Lut 11, 2009 6:14 pm

Miejsca gdzie był klej nie różniły się od pozostałych, zastanawiam się czy może nie za grubą warstwę położyłam jednorazowo, choć starałam się żeby za grubą nie była, martwi mnie to, że ten lakier nie był jeszcze na żadnej powierzchni błyszczący kupiłam tej samej marki matowy i różnią się w zasadzie konsystencja bo efekt generalnie jest taki sam :o
Awatar użytkownika
qkasiap
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez malam » Śro Lut 11, 2009 10:23 pm

Ja trochę z innej beczki, ale może coś mi podpowiecie? Obiecałam ozdobić doniczkę koledze, ale nigdy takiego przedmiotu nie 'obrabiałam'... Doradźcie mi proszę na co powinnam zwrócić uwagę przy wyborze? Jakie doniczki najlepiej się "dekupażuje"? Będę wdzięczna za każdą wskazóweczkę :help:
Awatar użytkownika
malam
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Sty 19, 2009 6:57 pm

Postprzez Spinka » Śro Lut 11, 2009 10:59 pm

Tu:
wszystko-o-decoupage-f27/kurs-obrazkowy-crackle-jednoskladnikowy-galazka-oliwna-b-t869.html
zamieściłam prosty kurs na ceramicznej doniczce z crackiem jednoskładnikowym. Może Ci pomoże :)
Ja pracowałam tylko na surowej ceramice (doniczki wypalone, niepokryte żadną politurą, ani innymi maziami :) ) i z efektów byłam zadowolona.
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Gru 28, 2007 11:48 pm
Miejscowość: Mysłowice/Pilica

Postprzez malam » Śro Lut 11, 2009 11:10 pm

Spineczko, bardzo dziękuję. Przeoczyłam ten kurs :oops:
Jest świetnie opisany!
Awatar użytkownika
malam

Postprzez Spinka » Śro Lut 11, 2009 11:53 pm

Mam nadzieję, że się na cokolwiek przyda :) Czekam na Twoje doniczki :)
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez qkasiap » Czw Lut 12, 2009 10:32 am

Przyznam się, że od kusu Spinkowej doniczki zaczynałam swoją przygodę z deco ;D co prawda ozdabiałam ramkę ;) ale robiłam wszystko tak jak przy doniczce i z efektów byłam bardzo dumna (choć był to mój całkowity debiut) ;D więc można powiedzieć, że to dzięki Spince decupażuje :D jednym zdaniem: Kurs bardzo udany. :>
Awatar użytkownika
qkasiap
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez Gagu » Czw Lut 12, 2009 11:52 am

moja uwaga jest taka - jeśli zdobisz surowa doniczkę - pamiętaj ona jest baaaaardzo chłonna - tak więc dobrze pokryć ja 1-2 warstwami lakieru lub podkładu przed rozpoczęciem zdobień :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez malam » Czw Lut 12, 2009 9:11 pm

Gagu napisał(a):moja uwaga jest taka - jeśli zdobisz surowa doniczkę - pamiętaj ona jest baaaaardzo chłonna - tak więc dobrze pokryć ja 1-2 warstwami lakieru lub podkładu przed rozpoczęciem zdobień :)

Gagu, to bardzo cenna uwaga! Wielkie dzięki. Póki co, zbieram informacje. No i oczywiście pochwalę się jak już wykonam :)
Awatar użytkownika
malam

Postprzez Spinka » Czw Lut 12, 2009 10:57 pm

qkasiap, bardzo się cieszę, że moje karkołomne zdjęciowanie doniczki nie poszło na marne i cieszę się, że jesteś zadowolona ze swoich efektów.
Co do doniczki, to pewnie zależy od faktury, rodzaju gliny. Moja była taka "klinkierowa" (nie dosłownie, ale to jedyne określenie, które mi pasuje) i nie wymagała wcześniejszej impregnacji. Jeśli któraś z Was szuka takich doniczek, jak użyta w kursie, to info o jej pochodzeniu mogę podać na PW. Jedyny materiał, z którym bez wątpienia nie chcę mieć więcej do czynienia (ale rym 8-) ) jest MDF. Przy warstwowym malowaniu, przecieraniu, postarzaniu, farba się ścierała (jakikolwiek efekt byłam w stanie uzyskać przy zabezpieczaniem poszczególnych warstw werniksem, co wydłużało pracę i zabierało połowę frajdy :( ).
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości