Szkółka - błędy i doświadczenia

Moderatorzy: sasilla, Gagu, elenuke, zebrzyca

Re: Szkółka - błędy i doświadczenia

Postprzez ambart » Pią Lut 13, 2009 7:58 am

Kiedyś pisałam, że mam kłopoty z farbą. Zostają mi smugi od pędzla. Tym bardziej dziwne, że używałam gąbkowego. No i od wczoraj się to zmieniło. Używałam farby akrylowej z budowlanego i dolałam do niej wody. Ma teraz konsystencję gęstej śmietany. I żadne ślady nie zostają. Specjalnie malowałam normalnym pędzlem. Jedyne co, to jest rzadsza i należy położyć kilka warstw. Ale teraz to robi się z przyjemnością :)
Awatar użytkownika
ambart
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Sty 01, 2009 6:37 pm
Miejscowość: Opole

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez malam » Nie Lut 15, 2009 1:06 pm

Spinka napisał(a):Jeśli któraś z Was szuka takich doniczek, jak użyta w kursie, to info o jej pochodzeniu mogę podać na PW.

Spineczko, jeśli masz sprawdzone źródło, to ja chętnie poproszę na PW :)
Awatar użytkownika
malam

Dołączenie: Pon Sty 19, 2009 6:57 pm

Postprzez mertek » Śro Lut 18, 2009 11:57 am

ambart, możesz napisać jaka to farba?
Ja próbowałam z duluksem "aksamitnym", super - dwie warstwy położne gąbeczką na surowe drewno dały bardzo ładną powierzchnię i idealnie pokryły ciemny drewnochron do shabby chic.
Niestety, dulux jest dość drogi i nabyłam dekorala... :cry: Totalna porażka! Maże się to-to, zostają smugi, a nawet po 3 warstwach widać co jest pod spodem :cry:
mertek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sty 30, 2009 1:31 pm

Postprzez ambart » Śro Lut 18, 2009 12:19 pm

To jest dekoral, ale robiony na zamównienie. Po prostu chciałam mieć taką kremową i pomieszali mi takie różne. Wzięłam z wzornika. Wszystko z farbą jest ok.
Awatar użytkownika
ambart

Postprzez mertek » Śro Lut 18, 2009 12:29 pm

Ups... na moim "krańcu świata" będzie ciężko... Ale bardzo dzięki za radę ;) Zwłaszcza jak będę chciała zaszaleć z kolorkami 8-)
mertek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez ambart » Śro Lut 18, 2009 4:47 pm

Jak będziesz chciała, to mogę ci podać numerek farby.
Awatar użytkownika
ambart

Postprzez qkasiap » Śro Lut 18, 2009 9:45 pm

Nie mogę sobie sama z tym problemem poradzić :cry: , pisałam już o tym wcześniej ale dziś mogę załączyć zdjęcie. Ramka została pomalowana pięcioma warstwami lakieru (dala high gloss - połysku brak) po odczekaniu doby po ostatniej warstwie przeszlifowałam papierem ściernym, i położyłam kolejne 2 warstwy tego samego lakieru i efekt jest taki :
Image

p.s
nie wiem czy we właściwy sposób dodałam zdjęcie to mój pierwszy raz :)
Awatar użytkownika
qkasiap
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Lis 02, 2008 10:39 pm
Miejscowość: szczecin

Postprzez mertek » Czw Lut 19, 2009 11:57 am

Hmmm... Kremówka.... od razu mi się zaroiło w głowie od nowych pomysłów :D
Tylko z czasem na realizacje krucho.... Rodzinka to chyba mnie z domu wyrzuci, ostatni nic, tylko serwetki, farbki, pędzelki, lakiery.... Prawie na każdym stole coś się suszy 8-)
Ale poproszę, może wykorzystam.
I tak będę musiała najpierw znaleźć jakąś mieszalnie farb w okolicy. I pokończyć to, co zaczęłam ;)
mertek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez babciarysia » Pią Lut 20, 2009 2:50 pm

Witam
Chce kupić jajka do decoupage ale nie wiem jakie się nadają najlepiej, plastikowe,drewniane a może styropianowe były by dobre. Może któraś
z pań Craftleidy mogła by mi doradzić bardzo proszę .
Pozdrawiam :> :>
babciarysia
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Lis 08, 2008 12:36 pm
Miejscowość: slask

Postprzez Gagu » Pią Lut 20, 2009 3:56 pm

zdecydowanie najłatwiej będzie wykonać na drewnianym - co do styropianu - nie polecam bo nie wszystkie farby, kleje współpracują ze styropianem( nie jest to materiał "obojętny" chemicznie), plastikowe - tez fajne - przede wszystkim lekkie, ale nieco trudniejsze niż drewniane :).
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez babciarysia » Nie Lut 22, 2009 6:36 pm

Serdeczne dzięki Gagu za poradę. :flower:
Bardzo często korzystam z porad umieszczonych na forum i muszę powiedzieć, że więcej mi dają niż 2 książki i kilka pism na temat decu... :dance2:
pozdrawiam

w niedługim czasie umieszczę moje prace ale jestem zależna od synów, więc cierpliwie czekam :nail:
babciarysia
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Lis 08, 2008 12:36 pm
Miejscowość: slask

Postprzez Wilga » Pon Gru 21, 2009 8:44 am

Chciałam poisać swoje przygody z decoupagowaniem wydruku z drukarki atramentowej:

Najpierw zdjęcie spryskałam z kolorowej strony lakierem akrylowym w spreju (dwie warstwy). Nie wydażyło się nic niepokojacego. W ramamch eksperymentu spryskałm lakierem do spękań. Wszystko ok. Pomalowałm lakierem akrylowym (pędzlem). Nadal wyszystko było w porządku wiec postanowiłam przykleić. Na początku wydawało się że wszystko jest ok. ale po ok. 2-3 godzinach wysły paskudne zielone plamy.

Zdarłam wszystko i zaczełam od początku.

Spryskałam zdjęcie po stronie kolorowej lakierem akrylowym w spreju (3 warstwy) i polakierowałam pedzelkiem. Od spodu maznełam w kilku miejscach klejem żeby zobaczyć czy to wina kleju. Od góry też (w jednym miejscu). No i faktycznie po ok. 2 gpdzinach wyszły zielone plamy ale były one mniej intensywne niż w pierwszej próbie. Tam gdzie maznełam od góry też plama była ale najbledsza.

Kolejne zdjęcie pomalowałam pedzelkiem lakierem akrylowym celowo nakładając różną grubość lakieru. Tak gdzie było go więcej kolory się "rozpłyneły" a w jednym miejcu zrobiła się czerwona smuga. Tam gdzie lakier był cienką warstwą nie było "szkód"

Kolejne zgjącie spryskałam z oby stron lakierem akrylowym (w spreju) 4 warstwy. Następnie od spodu pomalowałam białą farbą akrylową. Przykleiłam obrazek. Przykleiłam do niego na lakier (bardzo ostrożnie) motyw bluszczu. Spryskał go jeszcze 4 razy lakierem. Polakierowałam 3 razy lakierm używają pędzelka.
Wreszcie się udało ale cięęęęężka praca.
Awatar użytkownika
Wilga
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Paź 23, 2009 2:17 pm

Postprzez shere » Sob Gru 26, 2009 10:55 am

Myślę, że co do wydruków, to lepiej zwyczajnie przejść się do jakiegoś punktu xero - tam zwykle mają wydruki laserowe. Nie wiem jak w innych miastach, ale u nas jest za ok 1,50 za stronę A4 wydruku więc nie ma co się czaić albo kombinować.
Awatar użytkownika
shere

Dołączenie: Sob Maj 02, 2009 11:43 am
Miejscowość: Olsztyn

Postprzez Lusila » Nie Sty 31, 2010 11:16 am

Czy przedmioty metalowe przed pomalowaniem farbą wystarczy tylko zmatowić czy trzeba koniecznie pokryć je jakimiś substancjami pomagającymi w przyczepności farby?
Awatar użytkownika
Lusila

Dołączenie: Sob Cze 28, 2008 2:15 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez Fellixa » Nie Sty 31, 2010 4:47 pm

Ja swoje puszki pokrywałam najpierw primerem.Nie wiem jakby się zachowała farba bez tego, bo nigdy nie próbowałam.
Fellixa
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Sty 16, 2010 12:33 am

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości