Szkółka - błędy i doświadczenia

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu

Re: Szkółka - błędy i doświadczenia

Postprzez lemonniada » Sob Kwi 10, 2010 11:27 pm

Ja mam dwa wypróbowane sposoby na niemarszczenie się serwetek:)
na świezo posmaorowaną klejem serwetkę kładę koszulę[taka na kartki] i lekko palcem przyciskam ją do przedmiotu. znikają pęcherze i załamania się wygładzają:)
dodatkowo ostatnio zaopatrzyłam się w specjalny wałek, mały, taki z rączą jak do malowania ścian. Ma gumową jakby końcówkę i świetnie się nim wyrównuje serwetki nawet na okrągłych bombkach:)

polecam i życzę udanego zdobienia bez zmarszczek:)
których żadna z nas nie lubi... nie tylko z serwetek:P
lemonniada
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Mar 13, 2010 8:54 am

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez amfora » Nie Maj 09, 2010 2:33 pm

dziewczyny,
mam takie pytanie - czy jak kładę crackle sottile, to na mokry step 1 kłaść od razu step 2 czy czekać aż wyschnie?? i czy butelkę po tym zabiegu mogę polakierować lakierem w sprayu do deku, czy lepiej takim co pędzel trzeba do niego?? nie mogę się jeszcze połapać z tym wszystkim...
amfora
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Maj 03, 2010 6:29 pm

Postprzez Gagu » Nie Maj 09, 2010 3:31 pm

czekasz aż step 1 podeschnie - stanie się przezroczysty potem kładziesz step2 - przeczytaj dokładnie instrukcję na butelkach. Jak wypełnisz spękania jak najbardziej możesz psiknąć lakierem w spreju
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez amfora » Nie Maj 09, 2010 4:49 pm

no i właśnie źle zrobiłam...na instrukcji było napisane: nałóż step 1, następnie step 2...nic oo schnięciu...no i nałożyłam na wilgotny i mleczny step 1 od razu step 2...wrrrrrrrrrrrr

dzięki Gagu, następną stronę butelki zrobię poprawnie, mam nadzieję, ze ta jakoś da się wyprowadzić...uhhh
amfora
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez Mysia » Czw Cze 24, 2010 9:05 pm

Mam takiego zoonka, bo jakoś nakładenie farby gąbką (żeby mi crack nie pękał w paski) kiepsko mi wychodzi, tzn na powierzchni robi się piana z farby i bardzo nie efektownie to wyglada. Nie mam pomysłu co z tym zrobić może ktoś będzie w stanie mi coś podpowiedzieć.
Awatar użytkownika
Mysia
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Sty 28, 2009 1:50 pm

Postprzez Gagu » Pią Cze 25, 2010 7:44 am

nie dociskaj tak gąbki, po prostu przykładaj tak jak puder w makijażu ;) delikatnie, poza tym farba powinna być raczej gęsta co zapobiega pienieniu się.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez Mysia » Nie Cze 27, 2010 3:47 pm

Dziękuję, będę próbować!
Awatar użytkownika
Mysia
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Sty 28, 2009 1:50 pm

Postprzez amfora » Pon Cze 28, 2010 10:00 am

mam pytanie do doświadczonych - po nałożeniu Crack sotille na butelkę i wciśnięciu porporiny, chciałam zakończyć czynności nakładając lakier akrylowy...no i tam gdzie nie było nałożonego cracka lakier pięknie wygląda, a tam gdzie wcześniej był crack - lakier pęka tak, jak popękał crack...nakładam już chyba z 6 warstwę, a pęknięcia są wiecznie zywe...jest to lakier do drewna akrylowy z budowlanego...może to być powód tej sytuacji?? ( choć wyczytałam tu i na innych stronach, że nadaje się jak najbardziej)...a może polecicie mi taki, co nie będzie pękał?? będę wdzięczna za pomoc, szkoda mi butelki i szczotek, na których dzieje się to samo...
amfora
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez sasilla » Pon Cze 28, 2010 11:10 am

Do sottila nie nadaje sie lakier akrylowy (na bazie wody) Na pierwsze 1-2 warstwy musisz uzyc poliuretanowego (smierdziucha). Potem mozesz dalej lakierowac akrylowym.
Image
"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Awatar użytkownika
sasilla

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:33 pm
Miejscowość: Otwock
 (1)

Postprzez amfora » Pon Cze 28, 2010 8:38 pm

no tak, wiedziałam, że to proste będzie, ale nie, że aż tak :) dziękuję za odpowiedź, teraz się zastanawiam, czy jak pomaluję to śmierdziuchem, to czy da się to wyprowadzić, jakbym wyszlifowała najpierw, a potem pociągnęła śmierdziuchem te 2 warstwy i pome już akrylem...bo szkoda mi prac...

i jeszcze jedno pytanie dot. lakierów - czy jak chcę zrobić zawieszkę na zewnątrz - to wystarczy pomalować np. śmierdziuchem zwykłym a potem lakierem przeznaczonym właśnie na powierzchnie, które przebywają na zewnątrz, czy nie jest to aż tak proste??
Bo jak pomaluję zwykłym akrylem, to pewnie będzie pod wpływem warunków pogodowych obłaził...
amfora
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez Szara.kinia » Czw Paź 21, 2010 5:18 pm

Dziewczyny mam problem. Kupiłam pudełeczko na biżuterię zamykane na mały magnesik. Tą przestrzeń pomiędzy wieczkiem, a resztą pudełka pomalowałam dwoma kolorami farb - czarną i białą. Nie mogę ich polakierować bo będzie za gruba warstwa i pudełeczko nie będzie się zamykać.... a jak zamykam je tak to po pewnym czasie część pomalowana na biało ma elementy białe, a ta na biało czarne.
Starłam tę farbę, położyłam jeszcze raz i teraz nie wiem co zrobić, żeby farba się ne "wymieniała"

Ma któraś jakieś pomysły ?
Awatar użytkownika
Szara.kinia
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Gru 24, 2009 7:04 pm

Postprzez LichoNieSpi » Czw Paź 21, 2010 6:49 pm

Propoonuję:
Pomaluj obydwa brzegi na ten sam kolor, wyjedź trochę na ściankę, zrób taki paseczek tego drugiego koloru... i jesze stanie się zamknięcie niewidoczne...jeśli by to była wersja czarna... 8-)
Awatar użytkownika
LichoNieSpi
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Kwi 22, 2010 9:40 am
Miejscowość: elbląg/stargard szczeciński
Medale: 2
 (2)

Postprzez Gagu » Czw Paź 21, 2010 7:43 pm

moim zdaniem powinnaś polakierować. Ale przedtem zeszlifuj trochę brzegi, tak aby zrobić miejsce na warstwę lakieru.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez Szara.kinia » Pią Paź 22, 2010 2:50 pm

Licho... ten pomysł nie jest najlepszy bo na całe wieczko poszedł motyw serwetkowy w zeberke :)

Gagu, chyba bede tak musiala zrobic :( chyba ze ktos ma lepszy pomysl ??
Awatar użytkownika
Szara.kinia

Dołączenie: Czw Gru 24, 2009 7:04 pm

Postprzez zorija » Sob Gru 04, 2010 10:54 am

Chciałabym zrobić kuferek ze złoceniami. I w związku z tym mam pytanie: czy mogę użyć klej i lakier stosowany do deco czy też muszę kupić specjalne?
Awatar użytkownika
zorija
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Wrz 07, 2010 7:52 am
Miejscowość: Bielsko-Biała

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości