szkółka decoupage ;)

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu

Postprzez virga » Czw Lut 01, 2007 10:11 pm

elianka napisał(a):...największe powstają przy użyciu gumy arabskiej.. jest bardzo droga i trudna w użyciu (ja nie umiem) ale efekt jest oszałamiający

Trzeba maskować powierzchnię jak przy akwareli? Ma ktoś więcej informacji o tym medium?
virga

Dołączenie: Czw Lut 01, 2007 8:36 am

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez veridiana » Czw Lut 15, 2007 8:33 pm

Kochani - czym najlepiej nakładać wierzchnią warstwę farby - niestety jeśli robię to pędzlem - to zostawia on smugi -a skoro nie można poprawiać wychodzi to strasznie nierówno
nie mam spcjalnej gąbki - i jeszcze jedno - jaka powinna być konsystencja farby akrylowej - rozumiem, ze należy ją nieco rozrobić
veridiana

Dołączenie: Pią Lut 09, 2007 11:51 am

Postprzez rozella » Pią Lut 16, 2007 8:30 am

Veridiana, możesz sama zrobić taką gąbkę. ze zwyklej gąbki zmywakowej wycinasz zaokrąglony kawałek odpowiedni do nakładania medium do spękań. Zobacz jak taka gąbeczka gotowa wygląda na zdjęciu powyżej. Potem przyklejasz ją wikolem do kawałka grubego patyka. Aby lepiej się osadził patyk trzeba gąbkę naciąć i patyk wcisnąć "do środka" Ten kawałek gąbki musi być na tyle gruby by osadzony patyk nie rysował powierzchni.
pozdrawiam rozella
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez marchewka » Pią Lut 16, 2007 12:37 pm

a ja się przyznam że znęcam się nad zwykłymi gąbkami do mycia - obcinam kawałek (taki "do ręki) i działam bez patyczka
Awatar użytkownika
marchewka
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Gru 29, 2006 4:52 pm
Miejscowość: wawka

Postprzez lietuve » Pią Lut 16, 2007 12:44 pm

A ja używam, trójkąty wycięte z grubej gąbki,wycinam ich dużo, różnych rozmiarów...
Awatar użytkownika
lietuve
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 2:36 pm
Miejscowość: Śląsk

Postprzez Gagu » Pią Lut 16, 2007 4:23 pm

Przestrzegam przed rozcieńczaniem drugiej farby!
Pęknięcia mogą nie wyjść!
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez veridiana » Pią Lut 16, 2007 8:18 pm

Bardzo dziękuję dziewczyny :angel: dziś nabyłam jeszcze bardzo miękki pędzel z naturalnego włosia - robię próby :water:
veridiana

Dołączenie: Pią Lut 09, 2007 11:51 am

Postprzez diara » Wto Lut 20, 2007 12:17 pm

Ja mogę polecić klejenie serwetek białkiem. Trzeba je troszkę roztrzepać przed klejeniem. Naprawdę świetnie się klei. Białko, że tak powiem jest śliskie i jak smaruje się nim po serwetce to nie rozrywa się ona tak łatwo.

Z pewnością klej do decoupage jest lepszy, ale tez i dużo droższy.
Ja się przyznam, że nigdy nie używałam:)
Teraz używam tylko wikol ale też rzadko już używam serwetek. Przeważnie pracuję z papierem. Motywy są zdecydowanie ładniejsze i wyraźniejsze. No i łatwiej się przykleja:)

A jeśli chodzi o gąbki, to używam takie zwykłe myjki kuchenne. Czasem nawet nie wycinam, jak robię dużą powierzchnię.
Awatar użytkownika
diara
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lut 19, 2007 5:57 pm
Miejscowość: Brzesko

Postprzez rozella » Wto Lut 20, 2007 2:20 pm

diara, moja przyjaciółka przykleja wyłącznie na żelatynę. ROzrabia tak by była gęsta. Swietnie trzyma. Białko niekiedy po jakimś czasie moze wydzielać niezbyt miłe wonie. W przypadku natomiast wikolu to dobry klej ale.... TO ale może stanowić lakier. Kiedyś przykleiłam na wikol. Następnie polakierowałam klejem w aerosolu i co ? ano odpadło wszystko pięknie.

pozdrawiam rozella
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm

Postprzez diara » Wto Lut 20, 2007 8:56 pm

Ciekawy pomysł z tą żelatyną:) Nie słyszałam o takim sposobie.

Co do zapachu białka, też kiedyś miałam takie obawy. Ale mam w domu rzeczy, które robiłam trzy lata temu właśnie białkiem i nic nie śmierdzą. Wydaje mi się, że jak się dobrze zalakieruje to powinno być ok.

A co do wikolu, to jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło żeby coś odpadło. Może przyczyną był lakier w spreju? Nie wiem?

Zdarzyło mi się natomiast, że po jakimś tam czasie przyklejony papier na przedmiocie się pomarszczył. To był wydruk. Nie wiem czemu tak się stało.
Awatar użytkownika
diara
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lut 19, 2007 5:57 pm
Miejscowość: Brzesko

Prośba o pomoc :)

Postprzez ika » Śro Lut 21, 2007 4:29 pm

Witam serdecznie wszystkie ludziki !trafiłam tutaj ponieważ podoba mi się bardzo technika decoupage,można powiedzieć ,że raczkuję ,wszystkiego od podstaw się uczę,mam zamiar odnowić tą techniką swoją toaletkę oraz szafe,i niewiem co i jak:(jeśli ktoś może mi pomóc bardzo proszę i z góry bardzo dziękuję !!!pozdrawiam cieplutko Ika
Ostatnio edytowany przez ika, Śro Lut 21, 2007 11:00 pm, edytowano w sumie 1 raz
ika

Dołączenie: Śro Lut 21, 2007 4:06 pm

Postprzez elenuke » Śro Lut 21, 2007 11:12 pm

Ika witaj :) Przede wszystkim musisz się zapoznać z techniką w ogóle, np: TUTAJ generalnie niezależnie od przedmiotu sposób wykonania pozostaje ten sam. Czekamy na bardziej szczegółowe pytania :)

elenuke-nie-decoupag'ująca :)
Awatar użytkownika
elenuke
ZŁY ADMIN ;)
ZŁY ADMIN ;)

Dołączenie: Sob Wrz 02, 2006 11:12 am
Miejscowość: Kraków

Postprzez ika » Czw Lut 22, 2007 8:31 am

Serdecznie dzękuję za za zainteresownie się moją prośbą:)prawidła są śliczne,a moja toaletka to nic nadzwyczajnego,jest duża z dużym lustrem,z dwiema szufladami po bokach oraz dwie zamykane półki,meble są białe,matowe,najlepiej będzie jak zamieszczę jeszcze dzisiaj fotki mebli,chcę coś zmienić bo nieukrywam,że znudził mi sie ich wygląd,wieczorkiem postaram sie zamieścić fotki,serdeczne dzięki pozdrawiam:)
ika

Dołączenie: Śro Lut 21, 2007 4:06 pm

Postprzez Nikiya » Czw Lut 22, 2007 9:08 am

Ika, pierwsze, co mi sie nasunęło na myśl, to bedziesz musiała troche zmatowić swoją obecną toaletke. Mimo, ze piszesz, ze jest matowa, na pewno jest zabezpieczona jakimś lakierem, który trzeba usunać. Inaczej materiały do decoupage'u moga się później gryźć z tym środkiem - po jakimś czasie mogą wychodzić inne, niekoniecznie piękne kolory itp.. Po zmatowieniu toaletki następnym Twoim krokiem powinno być nałożenie podkładu. Moze to być primer do drewna (wtedy kolejne warstwy będą się lepiej trzymały), ja zazwyczaj stosuję jako podkład biała farbę akrylową Dulux (takie opakowania z psem).

To na razie początek, ale pracy na pewno wystarczy Ci na jakieś dwa dni:)
Nikiya

Dołączenie: Nie Paź 22, 2006 9:33 am

Postprzez Ivy » Sob Mar 24, 2007 8:51 pm

Rozella: może wkleisz zdjęcie swojego obrazka? Ciekawa jestem, jak to wygląda... bo to "podobrazie" i "cieniowanie pigmentem" brzmi ciekawie. A ja tylko zwykły decoupage...:/
Awatar użytkownika
Ivy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Paź 23, 2006 9:13 pm
Medale: 1
 (1)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości