Jak zrobić masę solną

kto nie posoli ten nie...

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Jak zrobić masę solną

Postprzez elenuke » Nie Paź 15, 2006 3:41 pm

Przepis I
1 szklanka soli
1 szklanka zwykłej mąki
1 łyżka zwykłego oleju
1 czubata łyzka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kleju do tapet
1/2 - 1 szklanki wody - wlewać stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej
konsystencji.

Przepis II
- filiżanka mąki
- filiżanka kleju winylowego
- łyżeczka stołowa rozpuszczonej wazeliny
- łyżeczka stołowa soku z cytryny

Wszystko miesza się na słabym ogniu w garnku teflonowym, aż się
składniki połączą w masę. Jak ostygnie, wystarczy ugniatać.
Masa nie potrzebuje być wypiekana, nie tłucze się, nie wchłania wilgoci,
figurki są gładkie.

LUB :

Podstawowy przepis na masę solną

200g mąki
200g soli
125 cm3 wody
Makę wymieszaj z solą i dodawaj wodę (tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.
modelowanie, masa solna,

Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów

200g mąki
200g soli
100g mąki ziemniaczanej
150 cm3 wody
modelowanie, masa solna,

Masa solna schnąca na powietrzu

200g mąki
200g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody

Masa solna do wyrobu płytek lub kafli

200g mąki
400g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody

wskazówki dotyczące przygotowania masy solnej

* ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy
* jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać
* klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie
* podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem
* nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni

modelowanie, masa solna, Wskazówki dotyczące modelowania

* poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia
* podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej
* do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej
* masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu
* masę można również zabarwić używając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka
* podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów)
* powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju „kruszonki" tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę odciskają na powierzchni np. koronkę lub po wysuszeniu posmarować klejem i posypać piaskiem, kaszą itp
* do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)
* wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem
* nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia

Suszenie modeli z masy solnej

* suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo
* w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności)
* można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C)
* kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli
* lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę
* na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową
* czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania

z abcgospodyni.pl
Awatar użytkownika
elenuke
ZŁY ADMIN ;)
ZŁY ADMIN ;)

Dołączenie: Sob Wrz 02, 2006 11:12 am
Miejscowość: Kraków

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez elianka » Czw Gru 07, 2006 10:47 pm

słyszałam, że można dodać do masy gipsu, wtedy lepiej schnie. Czy ktoś zna proporcje?
Awatar użytkownika
elianka
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lis 07, 2006 7:22 pm
Miejscowość: Białystok

Postprzez skira » Pią Gru 08, 2006 8:35 pm

Dziewczyny z innego forum podały taki:
kubeczek soli najlepiej zmielonej
2 kubeczki maki tortowej
pol kubeczka masy szpachlowej bialej suchej lub gipsu szpachlowego
lyzka kleju do tapet wszystko dokladnie wymieszac i dolac pol kubeczka wody,2 lyzki oleju i mozna zamiast kleju do tapet dac wikol i wyrabiac dodajac po trochu wody tak zeby bylo dosc twarde i elastyczne
z ta woda to dokladnie sie nie da bo maka roznie wode przyjmuje i czasem wystarczy te pol kubeczka a czasem trzeba wiecej niz caly

robie z tego przepisu i susze na wolnym powietrzu a teraz to na kaloryferach
jak calkiem wyschna mozna wypiec ok 1/2 godz na 130 st.
ale bez wypiekania tez sie dobrze trzymaja wazne zeby polakierowac
skira

Dołączenie: Czw Lis 09, 2006 5:57 pm

Postprzez elianka » Sob Gru 09, 2006 12:42 am

dzięki wielkie, wasnie o to mi chodziło :hurej:
Awatar użytkownika
elianka

Dołączenie: Wto Lis 07, 2006 7:22 pm
Miejscowość: Białystok

Jak zrobić masę solną

Postprzez Helga » Pią Cze 12, 2009 6:07 pm

Kurczę! Zrobiłam wg tego 2 przepisu i strasznie mi się kruszy ;(

Pomocy :shout:
Awatar użytkownika
Helga
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Czw Gru 25, 2008 12:40 am
Miejscowość: podkarpacie

Re: Jak zrobić masę solną

Postprzez mimi » Nie Gru 06, 2009 9:20 pm

Ja robię szklankę mąki, szklankę soli i do tego pół szklanki wody i jak na razie ładnie się trzyma i nie kruszy. Mam nadzieję, że później też nic się nie będzie działo.
Awatar użytkownika
mimi

Dołączenie: Nie Gru 06, 2009 8:32 pm

Jak zrobić masę solną

Postprzez aleksandra987x » Czw Gru 31, 2009 12:45 pm

A czym można zabarwić na kolorowo?
Kakao na brązowo, a cos zielonego, zółtego itp.
czy da sie tak zrobić,zeby te kolory nie wyblakły?Bo suszyłam kakaowo-brązową mase i mi strasznie zbladł ten brąz...
aleksandra987x

Dołączenie: Sob Sie 29, 2009 6:26 pm

Jak zrobić masę solną

Postprzez alveaenerle » Pią Sty 01, 2010 10:33 am

barwniki spożywcze w płynie nadają się dobrze do farbowania masy solnej. oczywiście natężenie koloru będzie zależało od ilości barwnika, a przy pracy z kolorową masą często musisz myć ręce, żeby się kolory nie wymieszały.
Awatar użytkownika
alveaenerle
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lip 17, 2008 2:37 pm
Miejscowość: Kalisz
Medale: 1
 (1)

Postprzez lemonniada » Sob Mar 13, 2010 11:29 am

Ja robię masę ze zwykłej mąki, ale potem dodaję ziemniaczaną i klej do tapeet. Polecam też spróbować dodać niewielka ilość kawy rozpuszczalnej, wcześniej zalanej gorącą wodą,nadaje to masie naturlanego, ciemniejszego koloru i pięknie pachnie.
Polecam do główek wkładać kulki z folii aluminiowej - szybciej wysychają:)
lemonniada
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Mar 13, 2010 8:54 am

Postprzez aleksandra987x » Sob Sty 22, 2011 10:58 am

Odświeżę temat...
Robię masę solną z przepisu na tę do wyrobu dokładnych elementów, suszę na kaloryferze i po wyschnięciu figurki są kruche, łatwo się łamią i kruszą... wy też macie ten problem?
aleksandra987x

Dołączenie: Sob Sie 29, 2009 6:26 pm

Postprzez Joisant » Pon Sty 24, 2011 10:47 am

Ja zawsze robiłam z podstawowego przepisu:
1 część mąki,
2 części soli,
woda w ilości odpowiedniej - czyli dodawana stopniowo, aż do momentu gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję.
Gotowe wyroby suszyłam w piekarniku stopniowo podnosząc temperaturę, aż się wypiekły. Wytwory z takiej masy nigdy mi się nie tłukły - chyba że naprawdę niefortunnie upadły. Wystarczyło je pomalować akrylami, jeśli jednak ktoś chciałby je ładnie wykończyć, może je polakierować. Nigdy nie próbowałam ugniatać ciasta z olejem, ale pewnie zapobiegłoby to zbyt szybkiemu wysychaniu.
Tyle z moich doświadczeń - ta wersja ma jedną podstawową zaletę jest tania i niemal natychmiastowo dostępna bo sól i mąkę mam w domu zawsze :)
Awatar użytkownika
Joisant

Dołączenie: Śro Lut 18, 2009 8:28 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Goska » Nie Sty 30, 2011 1:10 pm

Moje doświadczenia z masą solną pokazały, że ważna też jest jakość soli - musi być jak najbardziej miałka. Grubiej zmielona sól powoduje, że masa już tak fajnie się nie lepi, a i sam jej wygląd jest gorszy.

Robię zawsze z tego przepisu:
1 szklanka soli
1 szklanka mąki
woda

wodę dodaję stopniowo aż ciasto będzie całe dobrze połączone. Następnie podsypuje mąką i ugniatam na stolnicy do czasu,aż uformowana kulka ładnie trzyma swój kształt.

Suszę w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 30 minut.
Goska
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Sty 29, 2011 8:42 pm

Postprzez Maszka » Pią Maj 20, 2011 12:54 pm

Masa solna to bardzo wdzięczne tworzywo plastyczne i przy tym tanie :) I potwierdzam, sól powinna być jak najbardziej miałka, o wiele lepiej wychodzą figurki :)
Maszka

Dołączenie: Czw Mar 31, 2011 1:45 pm

Powróć do Masa solna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości