Ordery: Brak
Wysłany: 15 Lipiec 2008, 22:49
mam pytanie, czy któraś z was robiła już kiedyś patchwork? przymierzam się do zrobienia mojego pierwszego, który ma być jednocześnie prezentem ślubnym.
Czytałam poradnik krok po kroku na patchworkowo.org, ale szukam raczej osoby, do której mogłabym wysłać maila z pytaniem "i co teraz"
Wysłany: 8 Sierpień 2008, 19:18
Martaniu,
ja z wielką frajdą szyję patchworki - robię to i ręcznie, i maszynowo.
Do tej pory małe formy - dopiero w tym roku wzięłam się za "dużą sztukę"
W czym Ci pomóc?
Dodam, że nie mam talentu do maszynowego pikowania - a może to mój stary Łucznik nie ma do tego smykałki?
Wysłany: 8 Sierpień 2008, 20:47
Chciałam się pochwalić, że z patchworkiem wszystko dobrze, jest już u nowych właścicieli. Przebrnęłam nawet przez pikowanie po szwach, chociaż jest jednakowoż trochę krzywe. Wiem, że jeszcze dużo rzeczy mogłam zrobić w nim lepiej, ale myślę, że jak na pierwszy raz, to może być.
A teraz najfajniejsza część, czyli podziękowania bardzo serdeczne dla:
Shayneen, marienki za wsparcie psychiczne i odpowiedz na najbardziej głupie z pytań początkującej
rablinki, za namiary na Celinę
i dla maroccanmint, za dobre chęci.
Wiem na pewno, że nie jest to mój pierwszy patchwork, gdyż jak mój tata go zobaczył na swoim łóżku (do czegoś musiałam go przymierzyć), to stwierdził, że nie odda . Oddać jednak musiał, gdy mama orzekła, że kolory nie pasują do sypialni
MKatarynka Początkująca Craftlady ;) Patchwork z Ochojna
Kiedyś zdarzyło mi się przetłumaczyć artykuł z tej strony na potrzeby innego forum. Wrzuce go tutej bo ciekawy. Gdyby się okazało, że złamałam regulamin czy cóś, proszę usunąć ten post.
"Patchwork i quilting to techniki tak mocno połączone ze sobą w ciągu ostatnich 100 lat, że jest często trudno pamiętać, że są to dwa odrębne rodzaje rękodzieła, każde z osobną historią i tradycją.
Najbardziej jest to dostrzegalne na Wyspach Brytyjskich gdzie początkowo patchwork często nie był pikowany a quilty z jednego kawałka tkaniny podkreślone wzorem pikowanym rozwinęły swoją własną tożsamość. Istotnie, jednym z najwcześniej notowanych zastosowań pikowanych materiałów było podszywanie znoszonych części garderoby noszonych pod metalową zbroją dla wygody i ochrony. Istnieją wzmianki o pikowaniu używanym jako technika w wyrobie pościeli i pikowanych ubrań nawet w czternastym wieku. Do dzisiaj przetrwały egzemplarze przepięknych pikowań zastosowanych na garderobie, np halkach, płaszczach i niemowlęcych czepkach.
Janet Rae dokonała interesującego spostrzeżenia, że quilting (pikowanie) w Brytanii był używany jako technika dwojako: funkcjonalnie i ozdobnie. Wcześniej notowania odnoszące się do quiltów głównie tych robionych dla królewskich lub szlacheckich rodzin, które mogły sobie pozwolić na zapłatę za tak wysokiej jakości i pracochłonne prace, sugerowały, że quilting był postrzegany jako rodzaj umiejętności haftowania. Quilting był często używany jako tło do haftu na narzutach, ozdobnych falbanach, nakryciach i poduszkach. Takie prace mogły być wykonywane w miastach przez profesjonalnych hafciarzy, którzy prawdopodobnie byli członkami cechu hafciarskiego.
Na terenach rolnych, dla porównania, quilting był prawdziwym domowym przemysłem, generalnie stosowanym z bardziej praktycznych powodów, żeby zrobić ciepłe i użyteczne nakrycia łóżek na mroźne zimy. Mocne i bardziej artystyczne tradycje quiltingu rozwinęły się wyraźnie (w szczególności) w Walii na północnym wschodzie (Durham i Northumberland). Kobiety (i mężczyźni), które zarabiały na życie pikowaniem, można było znaleźć zarówno na wiejskich jak i bardziej zaludnionych terenach. Mavis FitzRandolph dzieli ich na "wiejskch pikowaczy" , którzy przyjmowali zamówienia na robienie guiltów, często jako dodatkowe zajęcie obok szycia odzieży i "wędrownych pikowaczy" najczęściej poruszających się po Południowej Walii, którzy wędrowali od farmy do farmy i w zamian za utrzymanie zostawali aby uzupełniać zapasy quiltów. Byli także profesjonalni pikowacze, którzy za zapłatę, na wierzchu quiltu oznaczali niebieskim ołówkiem wzór do wypikowania po narysowanych liniach. Używali szablonów lub rysowali bez ich użycia a pewne wzory stały się typowe w różnych rejonach Wysp Brytyjskich
Patchwork jako odrębne lecz uzupełniające się z quiltingiem rękodzieło ma swoją własną historię. Ponieważ względy ekonomiczne zawsze należały do oczywistych powodów tworzenia patchworków, czasami ich szycie było oceniane pejoratywnieze względu na powiązania z biedą. Fakt, że patchwork był robiony z odzyskiwanych materiałów, często mocno znoszonych bez wątpienia wyjaśnia dlaczego przetrwało tak mało egzemplarzy wczesnych patchworków. Chociaż istnieją przykłady angielskiego patchworku ukazujące zręczną technikę i wyczucie estetyki, można powiedzieć, że to Amerykanie pierwsi nadali patchworkowi status sztuki tekstylnej.
Pomimo swoich powiązań z filozofią łatania i cerowania u mniej dostatniej części społeczeństwa, patchworki nie były szyte jedynie w tym kontekście. Jeden z najwcześniejszych patchworków, które przetrwały do naszych czasów w Anglii znajduje się w Levens Hall (dwór z czasów elżbietańskich) w Cumbri (hrabstwo w Północnej Anglii) i przypisuje mu się rok pochodzenia 1708. Składa się on z zestawu draperii i narzuty na łóżko, całość zrobiona z importowanych perkali i jest utworzony w technikach patchworku, aplikacji i pikowania. Użycie maleńkich kawałeczków drukowanej surówki, zwykle układanych w większe kawałki, prawdopodobnie odzwierciedla wartość tych importowanych indyjskich tkanin przed rozwojem techniki drukowania bawełny w Europie. Nic się nie marnowało, nawet w relatywnie dostatnim domu, gdzie ta narzuta powstała.
Technika częściej stosowana we wczesnych quiltach szytych z kawałków w Brytanii została nazwana "Angielskim Patchworkiem". Kształtem najczęściej używanym był ośmiokąt a kawałki były łączone przez fastrygowanie na papierowym podkładzie, a potem zszywanie. W ten sposób bardzo małe, zawiłe kształty mogły być połączone w mozaikowe wzory, i dlatego ta technika jest także nazywana patchworkiem mozaikowym. We wczesnych czasach wiktoriańskich ten styl pracy stał się popularny jako hobby wśród kobiet, które nie potrzebowały tego robić ze względów ekonomicznych. Zachowało się wiele egzemplarzy z tego okresu. Metoda zszywania kawałków materiałów o przypadkowych kształtach, znana jako Crazy Patchwork (zwariowany) zyskała olbrzymią popularność w dziewiętnastowiecznym wiktoriańskim rękodziele wraz modą na bogatą ornamentykę. Używano kolorów i tkanin takich jakie były w modzie do produkcji sukien i innej odzieży: jedwabi, satyny, aksamitu w jasnych kolorach zbliżonych do klejnotów, z dużą ilością czerni i kontrastów
Zainteresowanie patchworkiem i quiltingiem w ramach hobby prawie wygasło z początkiem dwudziestego wieku, jednak lokalne tradycje przetrwały w północnej Anglii i Walii. Tutaj tworzenie wysokiej jakości pikowanych produktów umożliwiało kobietom na terenach przemysłowych (kopalnie i przemysł ciężki) zarabiać pieniądze. Ich quilty były sprzedawane w Londynie w latach dwudziestych i trzydziestych poprzez zorganizowane przedsiębiorstwa, które dostarczały nowych rynków zbytu produktów. Druga wojna światowa przyniosła rozległe socjalne i ekonomiczne zmiany we wszystkich częściach Wysp Brytyjskich. Kobiety musiały pracować w fabrykach i na farmach żeby dawać wsparcie wysiłkowi wojennemu a kiedy wojna się skończyła zmiany w modzie i wciąż rozszerzający się ruch ku użyciu gotowych (fabrycznych ) ubrań i pościeli spowodowały, że patchwork i quilting przestał mieć znaczenie jako źródło dochodów a nawet jako hobby.
Szczęśliwie, wystarczająca ilość kobiet, które pamiętały i praktykowały dawne umiejętności przeżyła aby przekazać swoje dziedzictwo młodszej generacji. Najbardziej godna uwagi z nich była sławna patchworkarka z North Country, Amy Emms (uhonorowana orderem MBE - Member of the Order of the British Empire), która zmarła w 1998 roku w wieku 94 lat, zaangażowana nauczycielka i praktyk której wpływ na sztuke tekstylną trwał długo po jej śmierci.
Krótkie spojrzenie na dzisiejszą sztukę patchworku i quiltingu potwierdza niesamowite ożywienie, które rozpoczęło się w Ameryce a przeniosło do Europy, Japonii, Południowej Afryki i Australii, i także wybuchło w Wielkiej Brytanii. Wystawa "The Pieced Quilt: an American Design Tradiction ( Kołdry z kawałków: Amerykańska Tradycja) która została przyniesiona do Anglii w 1975 przez Jonatana Holsteina i Gaila Van der Hoof jest odpowiedzialna za angielskie odrodzenie się patchworku i quiltingu i doprowadziła do wzrostu zainteresowania rodzimymi tradycjami.
Obejmując wszystkie nowoczesne techniki, zwyczaje ludowe i style w amerykańskim patchworku i quiltingu, widzimy rozwój charakterystycznych brytyjskich stylów we współczesnych pracach i mamy także pikowaczy robiących przepiękne tradycyjne quilty z jednego kawałka materiału. Można zauważyć ponowny wzrost zainteresowania i uznania dla unikalnej brytyjskiej patchworkowej i quiltowej spuścizny. W 1998 roku Brytyjski Cech Quiltowy ufundował Grupę Studiów nad Quiltem Brytyjskim, która teraz popiera, wspiera, i publikuje badania nad brytyjskim quiltem i jego historią.
Mamy ekscytujący czas wzrostu i rozwoju rękodzieła które mimo skromnego początku, zdobyło zainteresowanie i pobudziło wyobraźnię tysięcy ludzi. Zaczynają jako samoucy-hobbiści, którzy tworzą dla swojej własnej przyjemności a potem stają się artystami wykorzystując całą swoją kreatywność i potencjał i tworząc piękne prace lub wyrażając swoje artystyczne credo. Cytując Schnuppe von Ginner: "Poza wszelką przydatnością patchwork i quilt służy ludzkiej potrzebie dekoracji i daje wolną rękę twórczemu talentowi". To jest tak prawdziwe w W. Brytanii jak i we wszystkich innych krajach gdzie patchwork i quilting kwitnie i wzrasta. I niech już tak zostanie. "
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum