Wysłany: 15 Październik 2007, 10:16 Haft gobelinowy
Mam prośbę natknęła sie któraś z Was w sieci na haft gobelinowy? Mnie interesuje taki na kanwie o dużych i rzadkich oczkach. Chciałabym spróbowac z gruba wełną. Nie wiem jednak zupełnie jak zacząć. Znalazłam w sieci takie normalne na klasycznych kanwach.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
No to teraz pytanie techniczne: chodzi Ci o haft gobelinowy (czyli takim jakims specjalnym ściegiem), czy haft potocznie zwany gobelinowym (czyli robiony półkrzyżykiem)? Tego drugi rodzaju rzeczy są w "Kramie robótkowym" czy "Hafcie gobelinowym" i to robisz tak samo jak krzyżyki tylko, że nie wracasz.
Sremity domyslam się, ze nie pewnie nie ma haftu ścisle gobelinowego jak sądzę. Mówiąc szczerze jestem w tym temacie jak wędrowiec w mroku. Też się doczytałam, ze ten potocznie zwany gobelinowym, to pojedyńczy krzyżyk.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
No właśnie podobnież jest ścieg gobelinowy - znajoma tak twierdzi, a ona mądra kobita jest i ja jej wierzę, ale to o czym ty myślisz to pewnie półkrzyżyk jest...
Tym gobelinowym ściegiem jest zrobiony ten obraz (praca wspomnianej znajomej) - o to Ci chodzi, czy o coś innego?
Seremity po przestudiowaniu netu, doszłam do wniosku że tak jest jak mówisz. Czyli to co twierdzi Twoja znajoma. Ona napewno sie zna w przeciwieństwie do mnie.
"Gobelinowatośc " polega na tym, ze jak sie weżmie lużno utkaną kanwe ,to mozna przeciagać nitki grubsze takie jak ,w gobelinie.
Piękna jest praca Twojej znajomej i dziękuję CI za pomoc w zrozumieniu tematu.
ja znalazłam wczoraj książeczkę, a w łaściwie ksero (jak dorwę oryginał będą skany) z której wynika, że ścieg gobelinowy i półkrzyżyki to nie jest to samo. opisane są obie metody i wieeele jeszcze innych. postaram się zdobyc tę książeczkę i poskanować
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i
-----------------------
Uwaga, wkrótce przenosiny serwera!Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by ich nie stracić z oczu
-----------------------
Uwaga, wkrótce przenosiny serwera!Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by ich nie stracić z oczu
to chyba było w tej książce określone jeko scieg ukośny lub półkrzyżyki
_________________ pozdrawiam - iza
-----------------------
Właśnie się dokopałam i znalazłąm, ze istnieją 3 rodzaje ściegów gobelinowych: ścieg w ukośnych rzędach, półkrzyzyki oraz petit point.
Bardzo dziękuję że starałyście się pomoc. Izuss byłas blisko zidentyfikowałaś 2 sciegi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum