Pomogła: 4 razy Wiek: 37 Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2503 Skąd: Kraków
Ordery: Brak
Wysłany: 26 Maj 2008, 20:56
Em-pe, ale czego konkretnie nie wiesz w szyciu zamka w tej torebce?Tam przecież nie ma nic skomplikowanego.Przyszywasz zamek do jednej strony torebki , potem do drugiej strony i potem pozostałe elementy.
Nie wiem jak wszyć i zamek, i podszewkę. A właściwie bardziej jak wszyć podszewkę do takiej torebki.
Joania napisał/a:
Em-pe, ale czego konkretnie nie wiesz w szyciu zamka w tej torebce?Tam przecież nie ma nic skomplikowanego.Przyszywasz zamek do jednej strony torebki , potem do drugiej strony i potem pozostałe elementy.
Pomogła: 4 razy Wiek: 37 Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2503 Skąd: Kraków
Ordery: Brak
Wysłany: 26 Maj 2008, 21:40
Em-pe, Bierzesz jedną część torebki,przyszywasz zamek.Bierzesz drugą cześć torebki przyszywasz drugą stronę zamka.Potem bierzesz jedną stronę podszewki i przyszywasz do miejsca gdzie jest wszyty zamek w odległości jak ci pozwala taśma zamka, potem z druga częścią tak samo.Oczywiście jak wszyjesz zamek do torebki, możesz torebkę dalej pozszywać i podszewkę przyszyć na końcu.Tutaj kolejność jest obojętna, jak ci wygodniej .
Nie lubię odkopywać starych tematów, ale właśnie jestem po torebkowym debiucie i mam kilka drobnych rad dla początkujących torebkowiczek. Szczególnie tych, które wcześniej nie miały styczności z maszyną do szycia
- Na początek nie polecam materiałów elastycznych, szczególnie, jeśli torebka ma mieć podszewkę. Przy szyciu często materiał się rozciąga i potem ciężko dopasować do siebie dwa elementy. I czeka nas albo rozpruwanie, albo cudowanie z zakładkami
- Satyna może i jest świetna na podszewkę, ale się... pruje Aby móc coś z tego bezpiecznie szyć trzeba każdy element osobno obszywać.
- Szwy w torebkach, w których zamierzacie nosić ciężkie rzeczy, lepiej dodatkowo wzmocnić. Można to zrobić przez dodanie do szwów paseczków flizeliny. Dwukrotne przeszycie też nie zaszkodzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum