na pewno, jak powiedziała dusia trulanie - obracanie podczas cięcia. możesz też spróbować owinąć wałeczek folią spożywczą, ta przezroczystą (kucharze kroją tak sushi, żeby się nie deformowało). i oczywiście maksymalnie ostra żyletka.
A, ze tak sie zapytam duzo tej folii nalezy nawinac?? Dzisiaj bede probowal... zobaczymy co wyjdzie. W najgorszym wypadku bee cial fimo z glowa w zamrazarce
o boże nie tylko nie wkładaj głowy do zamrażarki bo sie przeziebisz a tak poważnie to ja nie wiem jak z ta folia bo wydaje mi sie ze folia moze zostawiac jakies ślady i chyba bedzie ja ciezko przeciac za jednym zamachem
wiem już jak zrobić z fimo płaskie plasterki z wzorami ale jak robić kulki? patrząc na zdjęcia kulek wydedukowałam, ze najprawdopodobniej trzeba wziąc kilka plasterków i przykleić je do uformowanej wcześniej kulki. czy moze jest na to jakiś inny sposób?
keine.bula, przejrzyj dokładnie szkółkę szajajaby z zeszłego semestru, tam są wszystkie podstawy opisane.
Pozwolę sobie zapodać linka: http://www.craftladies.or...fimo-vt1064.htm
_________________ "Z każdym nowym dniem zaprzyjaźnij się, spróbuj widzieć świat pozytywnie!"
A ja mam pytanie kompletnie banalne, proszę się nie śmiać
A więc chcę sobie kupić fimo (zawsze używałam tylko modeliny ale fimo wydaje mi się fajniejsze ) jak wiadomo jednak, ta masa jest droga, pomyślałam że zamiast kolorów które potrzebuję kupię sobie : czarny, biały, czerwony, żółty i niebieski, i umieszam sobie z nich w razie potrzeby inne kolory. Ale czy tak można i nie będzie żadnych skutków ubocznych? Wiem że głupio to brzmi ale fimo ma tyle rodzajów że mam wątpliwości.
Np. czy można mieszać jakiś zwykły kolor z transparentnym albo tym metalicznym żeby uzyskac inny kolor?
Hobby: Rękodzieło, Internet & komputery, czytani Pomogła: 3 razy Wiek: 29 Dołączyła: 05 Maj 2007 Posty: 2080
Ordery: Brak
Wysłany: 2 Listopad 2008, 18:32
Można spokojnie. Natomiast jedna kostka fimo jest bardzo mała, więc nie nastawiaj się, że kupując kilka kostek będziesz miała wiele materiału. I pamiętaj, że mieszając zwykłą z metaliczną uzyskasz kolor lekko metaliczny też.
_________________ Jak kochać - to księcia, jak kraść - to miliony...
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2134 Skąd: Lublin
Wysłany: 2 Listopad 2008, 20:01
Natomiast jak wymieszasz kolorową z transparentną w zbyt dużej proporcji, tzn. dasz za dużo kolorowej to owszem otrzymasz kolorową ale już nie transparentną. Żeby kolor był nadal transparentny musisz wziąć dosłownie malutką część koloru - najlepiej nie więcej niż 1/16.
Ok, dzięki już rozumiem
I mam jeszcze jedno pytanko, choć domyslam się że już kiedyś była o tym mowa (niestety nie znalazłam:/) Gdzie przechowywać fimo? mam je schowac do lodówki czy po prostu zamknąć w suchym miejscu w jakimś szczelnym opakowaniu?
Hobby: biżuteria z modeliny i koralików
Wysłany: 4 Listopad 2008, 17:55
Witam wszystkie fanki Fimo . Ja również złapałam bakcyla biżuterii z modeliny, ale mam mały problem! Mieszkam w małej mieścinie i tu o Fimo nikt nie słyszał w związku z tym moje pytanie: czy któraś z was może mi podać link do stonki gdzie kupię Fimo w większym opakowaniu niż 50g (jeżeli takie jest). Będę bardzo wdzięczna!!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum