Wiek: 44 Dołączyła: 06 Sie 2007 Posty: 569 Skąd: Kołobrzeg
Ordery: Brak
Wysłany: 6 Sierpień 2007, 20:02
kupiłam u ..... - admin czesankę w kolorach ziemi - ciemna i naturalną -zrobiłam już małego niedźwiedzia, próbowałam kwiatek- wyszło, i coś na szalik, też wyszło,
a na jakim materiale najlepiej przystaje? ja próbowałam szyfon - ale nie za bardzo - cały pofałdowało, organza niby sympatyczniej
Czyli filcujesz na sucho. Na sucho to praktycznie do każdej tkaniny da się dofilcować. Nie musi to być też czesanka wełny. Może to być czesanka akrylowa. W przypadku filcowania na mokro jest juz inaczej. Nie każda wełna dobrze się filcuje. Jeżeli jest zbyt szorstka i w dodatku pomieszana z wełną pochodzącą z naszych owiec to katastrofa. Najlepsza jest z merynosów. Dlatego polecałam ten sklep który jest na naszej stronie. Na allegro z merynosów jest tylko u jednej osoby.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Wiek: 44 Dołączyła: 06 Sie 2007 Posty: 569 Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 6 Sierpień 2007, 20:49
rozella napisał/a:
Czyli filcujesz na sucho. Na sucho to praktycznie do każdej tkaniny da się dofilcować. Nie musi to być też czesanka wełny. Może to być czesanka akrylowa. W przypadku filcowania na mokro jest juz inaczej. Nie każda wełna dobrze się filcuje. Jeżeli jest zbyt szorstka i w dodatku pomieszana z wełną pochodzącą z naszych owiec to katastrofa. Najlepsza jest z merynosów. Dlatego polecałam ten sklep który jest na naszej stronie. Na allegro z merynosów jest tylko u jednej osoby.
Dziewczyny , nie musi być folia z IKEA. Kupcie na poczcie za 2.70 nazywa sie to "bezpieczna paczka " czy jakoś tak. Jest tam spory kawał folii bąbelkowej. DO tego taśma klejąca jakby co Jeżeli chodzi o mnie to korzystam właśnie z tej folii.
Kasia na pokazie nie było jak zrobić ogonek i tą szypułke ?
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Ostatnio zmieniony przez rozella 14 Wrzesień 2007, 15:52, w całości zmieniany 1 raz
O to mnie zaskoczyłaś. W jakim dziale kupuje się tą folię wobec tego. I jak wygląda ? nie ma bąbelków ?
Bergamotko to nie jest offtop wyjaśniamy ważne kwestie
w dziale kuchennym. ma takie wypustki jak folia bąbelkowa. jest zwinięte w rulonik, koloru szarego, a po rozłożeniu to jest taka mata, którą się wykłada szuflady,np. w kuchni,żeby sztućce nie latały (chyba w takim celu,bo innego - oprócz filcowania- nie widzę )
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2593 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 16:14
Bergamotka, - ha mam taka w szufladach , a nie wiedziałam, że do filcowania myslałam żae antypoślizgowa Moja jest szafirowa - ale co sezon inny kolor mają http://www.ikea.com/pl/pl...oducts/10109491 - oczywiście jesli można
_________________ Gość zapraszamy do wzięcia udziału w naszym kolejnym konkursie!
Bym bardzo chciała to zobaczyć, bo p. Dorota robiła najpierw taki placek kwadratowy, potem wycięła kółko, zrobiłą dreda z kawałkiem niesfilcowanej czesanki, co by się wszystko przykleiło ładnie. Pokaz skończył się na przyklejeniu i nie wiem jak dalej zrobić kwiatka żeby nie był taką płachtą filcu, tylko miał jakieś płatki albo co...
Najpierw sie tego placka długo masuje przez folię. Kiedy już się umocuje i widać, że płatki z zielonym plackiem zakończonym dredem połączyly następuje kolejny etap. MOzna wziąśc całośc w dłonie i "kulać". MOzna dofilcować płatki ukladając i przykrywająć folia cały czas masując. Aby jednak nadać kształt ostateczny, należy lekko "dokulać" w dłoniach.
Wiek: 28 Dołączyła: 08 Mar 2007 Posty: 336 Skąd: Warszawa/Poznań
Wysłany: 26 Wrzesień 2007, 09:26
Dziewczyny...rzucam się na głęboką wodę i mam zamiar wyfilcować koledze kaftan w którym będzie biegał po górach i strzelał z łuku (zamarzyło mu się bycie roobin hood'em ) myślę że najlepiej będzie to zrobić z naturalnej czesanki którą potem pofarbuje...ale mam pytanie ile tej czesanki na to przeznaczyć?
Kaftan ma być bez rękawów na chłopa tak 170-5 cm...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum