Pomogła: 7 razy Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2134 Skąd: Lublin
Ordery: Brak
Wysłany: 26 Wrzesień 2007, 13:05
Lily, ja bym liczyła na to ze 400 gram, albo i więcej, zależy jaką grubość chcesz uzyskać. Na duży szal idzie jakieś 150 - 200 ( jak szeroki i gubszy) to pewnie trzeba by liczyć tak ze dwa szale co najmniej na taką kamizelkę. Tak mi się wydaje.
jestem nowa i mam pare pytań zainteresowałao mnie filcowanie ale nie wiem gdzie najlepiej kupić towar ?? Jak najlepiej filcować na sucho czy na mokro ?? Jesli na mokro to jest tyle sposobów że hej...i który wybrać....a jesli na sucho to nie rozumiem z tymi iglami wbijac i co ....
Zuzanno najwyrazniej chcesz iść na "skróty". Tak się jednak nie da.Niestety musisz krok po kroku poczytać w dziale filcowym. Pózniej sprobować cos wykombinować. Następnie pytać. To najlepsza kolejność. Czesanke do filcowania na sucho lub na mokro kupisz w sklepie którego banner jest u dołu strony. Mozna także kupić na Allegro.
Naprawdę skorzystaj z rady , poczytaj dokładnie tematy w dziale o filcowaniu. Można też "przekopać" sieć , trochę tego już jest. Z jakiego jesteś miasta? moze są tam kursy filcowania?
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Dobra wszystko przeczytałam rad co do filcowania na mokro jest kilka...na sucho obejrzałam filmik...tez ciekawe i obok domu mam sklepik z tego typu rzeczami koraliki, farbki, wełny i sa tez pokazy bezpłatne
Ja z W-wy
i zakupiłam 2 wełenki zieleń i brązik i ukulałam 2 kulki ale jestem dumna
Zuzanna no i brawo ! teraz zadawaj pytania, kiedy masz przed soba pierwszą pracę i wełne.
Kulki zrobiłas na mokro ?. Wykorzystaj to, ze blisko Ciebie odbywają się takie pokazy. NIe ma lepszej rzeczy niż zobaczyć "na żywo". Dodatkowym ułatwieniem jest możliwość zadania pytań od razu na miejscu.
p.s wyciśnij kulki w ręczniku. Następnie pokulaj chwile jakby sie z lekka odkształciły. Prędko schnie.
A tak wogóle to fajnie, ze kolejna filcomaniaczka nam przybyła
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
rozella dzięki uturlałam 7 kulek jak na poczatek niexle a teraz się zastanawiam...chcę zrobić kolczyki czyli musze zakupić zapiecia i jakiś drucik...ide szukać
Hej, tez jestem tu nowa i tez mam pytanie: co czego dokladnie sluzy podczas filcowania tarka (taka tarka jak dawniej do prania) - w ktorym momencie procesu filcowania na mokro uzywa sie jej (np czy pod koniec rolowania) ? Rozpoczelam moja przygode z filcem niedawno i jestem zafascynowana!
Mowiąc szczerze, to po raz pierwszy o czymś takim słysze. Być może na tarce lepszy efekt filcowania jest. Szczególnie pewnie przy ogromnych formach typu dywan. To jedyne jak dla mnie wyjaśnienie zastosowania tej tary. WIadomo poprzez pocieranie filcuje sie wełna.
Ja gdzies czytalam ze to jest do uszlachetniania filcu (czesto podawana jest taka tarka w zestawie podstawowach narzedzi do filcowania). Jesli to pomaga usztlachetnic to bardzo bym chciala wiedziec jak to dokladnie zastosowac bo "moim wyrobom" by sie to przydalo! I dzieki za wszystkie porady na forum - sa naprawde bardzo pomocne!
Pomogła: 4 razy Wiek: 37 Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2571 Skąd: Kraków
Ordery: Brak
Wysłany: 18 Październik 2007, 13:47
Ja tez pierwszy raz słyszę.Z filcowaniem to jest tak, że każda to robi na swój sposób, ma jakies swoje sposoby i ulepszenia,i patenty.Jedne z nas stosuja firankę, inne nie, jeszcze inne z nas stosują matę bambusową( jest pewnie bardzo przydatna) a ja nie mam i radzę sobie w inny sposób.itdMyślę że z tarką jest podobnie może być pomocna, ale nie jest konieczna.To co konieczne na pewno to czesanka, woda, mydło lub coś co sie pieni,jakaś folia bąbelkowa i duzo zapału, i fantazji
Mnie ta tarka jednak intryguje . Ja na razie szukam swojej drogi w swiecie filcowania. Udalo mi sie juz wyfilcowac kilka kulek, kwadratow, dwa wieksze kawalki filcu i dwie torebki- jedna mala, druga dosc duza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum