Pomogła: 7 razy Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 2134 Skąd: Lublin
Ordery: Brak
Wysłany: 30 Listopad 2007, 12:15
Tak bardzo to on nie śmierdzi, bo już go używałam, tyle że do innych celów, ale masz rację, najłatwiej będzie można sie przekonać próbując. W każdym razie zdam relację z efektów.
Pomogła: 6 razy Wiek: 32 Dołączyła: 23 Paź 2006 Posty: 1258 Skąd: z Poznania
Wysłany: 30 Listopad 2007, 15:12
Trzeba uważać chyba z tymi samochodowymi, bo one nie są akrylowe. Słyszałam, że przy stosowaniu kraków dwuskładnikowych takie lakiery psują efekt spękań z pigmentem, bo się to wszystko rozpływa.
Ja miałam kiedyś akrylowy w sprayu i było ok. Używałam też takiego samochodowego, ale to do zwykłych przedmiotów, nie do kraku - też zdał egzamin
_________________ Michelle
My heart belongs to raggedies!
Wysłany: 30 Listopad 2007, 16:24
Ivy, dzięki, spróbuję na jakimś maleńkim kawałeczku drewna z farbami i krakiem i na takim malowanym samymi farbami. Akrylowy to on chyba faktycznie nie jest.
Witam! Dziś przez przypadek znalazłam stronę o decoupage bardzo mnie to zainteresowało i sama chciałabym spróbować. Troszkę poczytałam i sądzę że dam radę:) biorąc pod uwagę fakt że mam pewien zmysł artystyczny. W związku z tym proszę o podpowiedź jakie produkty (typu lakiery medium podkłady i pędzle )są mi niezbedne.
Bardzo proszę o podanie nazw i producentów polecanych przez was i żeby na początek nie były po wygórowanych cenach. Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 22:51
Żeby nie zaśmiecać wątku z pracami Gagusi zadam pytanie tutaj - Gagusiu, w tej psychodelicznej szkatułce boki są zrobione bejcą spirytusową? To była sklejka czy lite drewno - znalazłam gdzieś informację że taką bejcą można traktować tylko lite drewno i trochę mi się to wydaje dziwne.
Hobby: craft Pomogła: 11 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2891 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 23:00
Tak - boki są kolorowane bejcą. Szkatułka jest drewniana, ale traktowałam taką bejca i sklejkę. Pamiętać trzeba, aby zbytnio nie zamoczyć drewna - bo sie wypaczy
Hobby: craft Pomogła: 11 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2891 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 23:10
Na początek potrzebujesz kleju, farb akrylowych - najlepiej hobbystycznych/artystycznych pędzli nylonowych, lub wałeczka flockowego ( pomarańczowe kudełki na gąbce) lub po prostu pociętej gąbki - np. zmywaczka kuchennego. Do tego polecam Ci papier do decoupage i lakier akrylowy - może być z marketu budowlanego, przyda sie także papier ścierny o gradiencie 240. Jak opanujesz wycinanie i przyklejanie przyjdzie czas na media, serwetki, eksperymenty.
Mając taki zestaw możesz juz zacząć bawić się techniką shabby schic, lub stosować rózne techniki malarskie dla uzyskania ciekawego tła, a także możesz stawiać pierwsze kroki w cieniowaniu - do tego wcale nie jest konieczne specjalne medium .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum