Pomogła: 4 razy Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 1824 Skąd: Lublin
Ordery: Brak
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 16:31
Przejrzałam różne preparaty do decu i nasunęło mi się kolejne pytanie - czy złocenia można przyklejać tylko specjalnym klejem? Mam na myśli szlagmetal i złotą folię w płatkach.
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 07 Mar 2007 Posty: 1824 Skąd: Lublin
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 17:56
A te kolorowe płatki sprzedawane jako folia kolorowa - złota czy też mieszana? Na opakowaniu ani słowem nie wspomnieli że trzeba zastosować specjalny klej tylko napisali - nałożyć klej, jak stanie się przeźroczysty i samoprzylepny nałożyć folię palcami lub pęsetą. No i skąd zwykły śmiertelnik ma wiedzieć że mowa tu o specjalnym kleju, a nie takim ogólnym do dekupażu
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2563 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 18:25
zebrzyca, może decou nie jest dla śmiertelników?
a tak serio - czy płatki maja kolor zielony, czerwony, miedziany, srebrny, złoty czy inny to zawsze jest kolorowany metal, który niestety utleni sie po pewnym czasie w kontakcie ze "zwykłymi" preparatami.
_________________ Gość zapraszamy do wzięcia udziału w naszym kolejnym konkursie!
pytanie mega głupie, z cyklu "problemy laika" :
Czy jeśli chcę zostawić drewno w naturalnym kolorze, a nanieść jedynie motyw w jakimś miejscu (wydruk), to muszę także najpierw nałożyć primer? Wiem że primer jest potrzebny kiedy chce się malować na tym... a tak też? no i jeszcze jedno pytanie: jeśli robię to na prezent, czy coś ryzykuję chcąc użyć wikolu rozcieńczonego, zamiast kleju do decou?
(zakup materiałów w trakcie, jak widać.... )
Chciałam zrobić mamie szufladkę na święta na biżuterie. Obkleiłam decoupage. Trochę brązowego i trochę różyczek. I wpadłam na genialny pomysł żeby zrobić złote boki. Kupiłam klei i folie do złoceń zrobiłam rogi. Problem w tym, że dodałam na niektórych powierzchniach plamy złota i wyszło tragicznie. Czy moge na to złote przykleić teraz serwetki czy da się tego jakoś pozbyć?
Ostatnio zmieniony przez Minako 12 Grudzień 2007, 09:21, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 21:23
nie musisz nakładać primera , a wikol doskonale się sprawdzi, tylko go nie żałuj - papier najpierw namocz, odsącz na papierowym ręczniku. dodam - użyj wydruku z lasera, bo inaczej wszystko "puści farbę "
_________________ Gość zapraszamy do wzięcia udziału w naszym kolejnym konkursie!
Że z laserowej drukarki to już dzielnie wyczytałam tutaj
Dziękuję ogromnie za odpowiedź!
a jak jest z szybkością zużywania lakierów tych do decou? nie wiem ile go kupić... ozdabiać planuję pojemnik na herbatę, grzebień z lusterkiem i kasetkę sporą na artykuły plastyczne.... czy lakierować wszystko? przegródki? i jak jest z woskiem bezbarwnym - np. (nie można podawać adresów sklepów - patrz regulamin) - czy może służyć zamiast lakieru, na lakier, czy w ogóle inaczej?
Zastanawiam się też ciągle, czy ładniej będzie surowe drewno zostawić, czy bejcować. Jesli to drugie, to wtedy tło ciemniejsze.... motyw na to naklejany trzeba najpierw pomalować od spodu na biało? <tak kombinuję tylko... >
....oj, zasypuję pytaniami, przepraszam....
swoją drogą, od nadmiaru możliwości można się całkiem porządnie zakręcić...
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 22:23
lakieru zawsze "wychodzi" najwięcej - dlatego polecam lakier z marketu budowlanego. Są tam zawsze próbki pokazowe - wybierz efekt który najlepiej będzie pasował do charakteru Twojej pracy. Możesz kupić także dowolny typ wykończenia, a w hobbystycznym sklepie kupić małe opakowania lakieru matowego i błyszczącego i dać go jedynie ostatnia warstwę . Jesli chodzi o lakiery remontowe - najbardziej lubię lakier V33 w formie żelu. Pamiętaj, że lakiery budowlane często żółkną, więc jeśli robisz coś białego lub w chłodnym odcieniu - lepiej wydać te kilka złotych więcej na lakier hobbystyczny.
To czy lakierować - musisz sama sobie odpowiedzieć - jak Ci się podoba , ja wolę lakierowane drewno - bo jest przyjemne w dotyku i praca wygląda staranniej.
co do bejcy - przed klejeniem motywów pracę należy 2-krotnie wylakierować, aby odizolować bejcę od papieru . Jesli motyw jest bardzo jasny a tło ciemne - lepiej podmalować papier jasna farbą .
Wosków niestety nie stosowałam, ani w decou, ani podczas remontów , tak więc niewiele moge dodać poza informacjami z puszki
ja to całe tym złotkiem zaklaistrowałam i mam teraz złotą szkatułkę
Mam teraz pytania
Czy na te złocenia mogę przykleić serwetke?
Czy klei do decoupage nie zniszczy złotka?
Jakim lakierem pokryć to złote.
Czy na złotym wyjdą spękania??
Będę wdzięczna za rede bo święta się zbiżąją a ja w lesie z moim prezentem jestem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum