Pomogła: 4 razy Wiek: 24 Dołączyła: 01 Kwi 2008 Posty: 548 Skąd: Zielona Góra
Ordery: Brak
Wysłany: 5 Kwiecień 2008, 17:21 origami modułowe by Naith
Jako, że bardzo lubię origami modułowe i sprzątając swój folder na dysku natknęłam się na zdjęcie jednego z moich dzieł, to postanowiłam się podzielić tym co można wyczarować z kilku kawałków papieru. Twór ten potocznie jest nazywany kręciołkiem, a nauczyłam się go robić w liceum na zajęciach z origami matematycznego. Zresztą same zobaczcie co to takiego
gites 002.jpg Tak wygląda kręciołek z 30 elementów bazowych
Wysłany: 5 Kwiecień 2008, 19:27
Chodziłam do Liceum Ekonomicznego i miałam wspaniałą matematyczkę. Ona sama interesowała się origami modułowym i często chodziła na warsztaty z tej dziedziny przy okazji szkoleń dla nauczycieli, a potem organizowała zajęcia dla uczniów. Bardzo fajna zabawa i przy okazji trochę pomocy naukowych powstało w postaci sześcianów, czworościanów i innych bryłek, w tym również takich nietypowych jak kręciołek.
Niestety nie znalazłam dobrego opisu wykonania, a nie mam pojęcia jak taki kręciołek się nazywa po angielsku żeby na anglojęzycznych stronach poszukać. W związku z tym postaram się w ciągu tygodnia rozrysować instrukcję jak wykonać bazowy element, bo w gruncie rzeczy nie jest to trudne. Painta mam, więc powinnam dać radę
Wysłany: 22 Kwiecień 2008, 22:03
Skorzystałam z jednej ze stronek podanych przez Zamajkę i próbowałam poskładać sobie pudełeczka origami. Na razie w bólach udało mi się złożyć dwie pokrywki do pudełeczek. Brak znajomości włoskiego chwilami bywa bardzo bolesny, bo nie zawsze można domyślić się ze zdjęć co zostało zrobione. Dół pudełeczek pewnie złożę dopiero w weekend, ale obiecuję pokazać efekt końcowy, gdy już się z tym uporam.
Świetnie wyszły te pudełeczka. Ja czasem wykorzystuję je jako opakowanie do jakiegoś niewielkiego przezentu. Można na pokrywce ozdobić takie pudełko jakimś płaskim kręciołkiem.
Ja lubie też składać pudełka z jednej kartki papieru. Stosuje się tam odpowiedznie zagięcia, przez co efektem jest pudełko na bazie 6, 8, 10-kąta.
Wysłany: 4 Maj 2008, 09:43
Czerwono-żółte pudełeczko skończone (niebieskie jeszcze czeka aż znajdę chwilę w natłoku zajęć by je dokończyć). Okazało się, że podstawę pudełka znacznie łatwiej złożyć niż pokrywkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum