Nie mamy (przynajmniej nie znalazłam) nic o malowaniu i rysowaniu! Co za zaniedbanie
Wklejam swoje dzieło Sam motyw widziałam kiedyś gdzieś na sieci, ale namalowałam sama, farbami akrylowymi na kawałku płyty pilśniowej - ma wymiary około 10x27 cm, a od spodu przyczepiłam wieszaczek, żeby można go powiesić. Aniołek raggediesowy wisi nad moim łóżkiem i bardzo go lubię W ogóle UWIELBIAM ten styl szmaciankowo-prymitywny
obrazek.jpg
Plik ściągnięto 1787 raz(y) 66.79 KB
_________________ Michelle
My heart belongs to raggedies!
Ostatnio zmieniony przez Ivy 8 Maj 2007, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 6 razy Wiek: 32 Dołączyła: 23 Paź 2006 Posty: 1258 Skąd: z Poznania
Ordery: Brak
Wysłany: 6 Maj 2007, 08:26
Zrobiona jakiś czas temu oslonka na świecznik - docelowo ma być lampką, ale nei ma ch etnego który wywierciłby dziurkę na poprowadzenie kabla. Na razie więc służy jako osłonka na tealighty i sprawdza się świetnie. Uwielbiam Pana Pierniczka Aha, oczywiście to jest stary słoik, tzw. weka (nie mam pojęcia jak sie to odmienia - wiecie, taki którego się nie zakręca, tylko szklaną pokrywkę do niego przymocowywało sie takim metalowym czymś).
ginger2.jpg
Plik ściągnięto 1657 raz(y) 11.18 KB
ginger.jpg
Plik ściągnięto 1657 raz(y) 11.73 KB
Wysłany: 7 Maj 2007, 13:34
Więc tak - tło jest malowane farbą w sprayu - tak naprawdę jest to taki delikatny kolor kremowy, pierniczki są malowane farbami do ceramiki już, a lukier - to biała konturówka do malowania szkła.
o kurcze, a ja miałam trzy wielkie wory takich słoi, na szczęście kilka zostawiłam razem z pokrywkami, chyba ściągnę pomysła bo baaaaardzo mi się podoba
Wysłany: 8 Maj 2007, 21:21
Gosiak - to Ci strasznie zazdroszczę tych słoików! Poszukuję właśnie takich, szczególnie z wieczkami
A skoro jesteśmy w temacie pierniczkowym, to wrzucam jeszcze coś takiego - pojemniczek na ciastka zrobiony z doniczek, uchwyt to jest taka gałka drewniana jak do mebli, a te przyklejone pierniczki sa zrobione z masy glinopodobne tej dostępnej w empiku, wszystko malowane akrylami i konturówka do szkła. Notesik kuchenny oczywiście z deski do krojenia, na to kawałek płyty pilśniowej z obrazkiem - a crackle brzydkie, to z czasów gdy odkrywałam tę technikę
3.jpg
Plik ściągnięto 1556 raz(y) 10.96 KB
2.jpg
Plik ściągnięto 1556 raz(y) 29.99 KB
1.jpg
Plik ściągnięto 1556 raz(y) 25.72 KB
Wysłany: 12 Lipiec 2007, 20:08
Jakis czas temu udało mi się kupić n atargu staroci jedną z rzeczy o których marzyłam - taka starą półeczkę na drobiazgi. Była do renowacji (łuszcząca się farba, trochę korników) ale chciałam ją zrobić w takim vintage'owym stylu. (Był w oryginale jeszcze taki pałączek w poprzek do wieszania ręczników kuchennych - będzie też, ale to jak kupię nowy, bo poprzedni Dharma mi pocięła w trociny )
Ogólnie najpierw usuwałam ługiem stare warstwy farby, potem zabezpieczałam świństwem na korniki, potem zaszpachlowałam dziurki po kornikach i nierółności, pomalowałam na brązowo, potem brzegi świeczką nawoskowałam, pomalowałam na kremowo, lekko odrapałam brzegi d ciemnego, na koniec jeszcze tu i ówdzie dodałam smugi jasnobrązowe i kropeczki i namalowałam serduszka. Wieszaczków nie zmieniam na nowsze, bo podobaja mi się takie zabytkowe.
Początkowo miała być ozdobiona decoupage'owo, ale stwierdziłam że zrobię coś prostszego i wyszło takie coś.
12.jpg
Plik ściągnięto 1327 raz(y) 24.38 KB
13.jpg
Plik ściągnięto 1328 raz(y) 16.93 KB
Ostatnio zmieniony przez Ivy 12 Lipiec 2007, 20:14, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12 Lipiec 2007, 20:15
O Gagusia, ubiegłaś mnei, właśnei edytowałam tego posta, i dodawłam fragment o tym drążku Będę musiała kupić taki dla papugi, bo ten oryginalny został zgryziony
Hobby: craft Pomogła: 11 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2891 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Lipiec 2007, 20:21
Ivy, zrób zbliżenia, !
No okrutnie mi się ta półeczka podoba!
I lubię tak odrestaurowywać rożne starocie - oblekać w nowe szatki. To ogromnie relaksujące!
Kończę, bo muszę się pogapić troszkę jeszcze!
Ivy, wrzuć fotkę taką na 600 pikseli - plizzz!
ps.
czy pierniczki są wypukłe? bo tak wyglądają ! i przez to jeszcze apetyczniejsze!
Wysłany: 12 Lipiec 2007, 20:43
One wygladaja tak 3d, bo to jest taka lekko przezroczysta farba do ceramiki, a brzegi i detale domalowywałam konturówką do witraży, może stąd ten efekt. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba Większe zdjęcia są na moim blogi, tam jest też step by step jak ją robiłam jeśli masz ochotę rzucić okiem
11.jpg
Plik ściągnięto 1305 raz(y) 23.79 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum