I oto oczekiwany nowy wątek!
Dzięki za podpowiedź założenia tematu "Tkactwo".
Na zdjęciach poniżej widać fragment ramki z gwoździkami (małe prace) i śrubami (duże ramy)- wszystko z łebkami aby nasnuta osnowa nie spadała.
Na jednym ze zdjęć widać nad listwą pasek papieru, powyżej jest tzw. krajka, a nad nią właściwa praca. Krajkę zazwyczaj po zdjęciu gobelinu z ramy podszywa się i nie jest ona widoczna. Podobnie robi się z frędzlami z osnowy, ale to już w/g uznania i potrzeb. Na innym zdjęciu widać listwę drewnianą wsuniętą w osnowę. Rozdziela ona wątki- dzięki niej mamy już w jedną stronę łatwiej. Pomocą podczas pracy służą nam zazwyczaj : paluszki zwykły grzebień, ubijak, widelec, różne igły, choć w klasycznym gobelinie nie powinno się używać igieł. Wszystko co chcemy osiągnąć, powinnyśmy wplatać! Ale czasem można sobie pomóc więc niektóre motywy są wręcz naszywane.
Osnowa powinna być mocna (dratwa, mocna lniana nić, sznurek) i nie nasnuta zbyty mocno, ponieważ podczas pracy na nici działają bardzo duże napięcia i czasem bywa, ze pod koniec pracy mam pokrwawione (!) palce, stąd posługiwanie się igłami. Zdarza się to przy bardzo dużych pracach. Włókna do tkania mogą być najróżniejsze- różnej jakości i pochodzenia wełny, jedwab, len, bawełna, pakuły lniane, sizal, juta, drut, papier, plastik, folia. Wszelka dowolność.
Jeśli będzie potrzeba, zrobię i dołączę kilka fotek ze splotami, ze sposobami łączenia wątków i kolorów. Radziłabym zawsze przed zabraniem się do pracy, dokładnie przeanalizować kompozycję- spędzimy przy niej sporo czasu i ma się nam nie znudzić.
O kursach tkaniny napiszę później. Są w Polsce organizowane. Może sama się tym kiedyś zajmę? Polecam bardzo zajęcie- uspokaja, wycisza. Można tkać nie tylko kompozycje dekorujące wnętrza, lecz wykorzystać splatanie do wykonania części garderoby, toreb itp.
Muszę ponownie zrobić zdjęcia splotów, włókien itp.
Uzupełnię to niebawem- po weekendzie.
Mam nadzieję tylko, ze tkactwo samo w sobie ciekawi kogoś
Wklejam jedną z własnych prac. "Feniks" o wym. 95x150 cm
Macie dziewczyny jakieś wytkane własnoręcznie makatki, choćby takie ze szkolnych lat !?
Frajda ile nie wkleisz porad, wskazówek i zdjeć własnych prac będzie mi zawsze mało. Sądzę , ze nie tylko mnie. TO temat na ktory nie ma gdzie znależć wskazówek. JUz jestem bliska skombinowania mini warsztaciku. DOjrzewam do tego. TO taka robótka, ze można sobie z nią pojechać na wakacje , posiedzieć w pergoli ogrodowej bez problemu. Oczywiście taka mini formatu A4. Od takiej bowiem rozpocznę swoją przygodę z gobelinem. Muszę jednak jeszcze troszkę więcej wiedzieć. Dlatego Frajdo czekamy na kolejne porcje "wiedzy" gobelinowej i z zakresu tkaniny.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Dziewczyny kochane, mam teraz chwilowo maleńko czasu, bo wystawa się szykuje, a wszystko zawsze u mnie na ostatni moment. Miniaturki. Wrocław, Galeria Tkacka na Jatkach, wernisaż 24.05 i jeśli jest ktoś z Wrocławia lub okolic, zapraszam bardzo do obejrzenia wystawy i na ciasteczko we czwartek o 18.00
Oj nie wiem teraz czy nie złamałam regulaminu... Może się wyśle.
Dziewczyny, zapraszam!
NIe złamałaś, wernisaż to przedsięwzięcie artystyczne. Zaczynam się bardzo poważnie zastanawiać nad wyjazdem do Wrocławia. W końcu to z Poznania jedynie 2 godziny z okładem.
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum