do tego rodzaju szydełkowania potrzebne jest specjalne szydełko - długie, bez charakterystycznego spłaszczenia na rączce. te, które ja widziałam w pasmanteriach są dość drogie - ok 14-15PLN za sztukę. jedno takie nabyłam i na tym moja "kolekcja" sie chyba zakończy
mniejsze formy można próbować robić szydełkiem zwykłym, ale jest to dość niewygodne
generalnie - jak dla mnie - ten rodzaj dzianiny nadaje się głównie na rzeczy użytkowe - typu torebki, poduszki itd
no to start!
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i || KONKJURS
-----------------------
Wędrujące Albumy TURA III - 1.Ivy, 2.Gagu, 3.Rooda, 4.Izuss, 5.Makneta, 6.Nayanka, 7.Ggagatka, 8.Kiga, 9.Mely
Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by nie obciążać serwera
Witam szydełkomaniaczki!
Szydełkuję już szczęśliwie od jakiegoś czasu ale moją zmorą są łączenia kółek. Za "chiny ludowe" nie mogę rozszyfrować o co w tym chodzi.
Może któraś z Was JASNO krok po kroku mi to wyjaśni. PLEASE
nie ma za co - mam nadzieję, że się komuś przydadzą
ja swoje zaczęte wdzianko na razie rzuciłam w kąt - rzeczywiście trzeba mieć do niego cierpliwość a aktualne cierpie na jej brak
pozdrawiam
dziś znów będzie o motywach.
przy okazji skanowania mojej bluzeczki zauważyłam, że dość dobrze widać na niej dwie sprawy:
kolejność łączenia motywów
na pierwszym obrazku fragment dzianiny - proszę się mu przyjżeć - po kierunku ułozenia oczek ścisłych można stwierdzić, które motywy były przyłączane do których. zwracam uwagę, że w samym motywie oczka ścisłe wbijane są w drugą stronę (do wnętrza)
tu zaznaczyłam kolejność i kierunek wbijania oczek
sposób łączenia motywów
na pierwszym obrazku - zbliżenie łączenia
tu zaznaczyłam dwie rzeczy - ponownie kolejność, oraz to, że przyłączając kolejne motywy zastępujemy narożne trzy oczka łańcuszka (akurat przy tym motywie, narożniki mogą być oczywiście formowane także inaczej) sekwencją *o. łańcuszka, o. ścisłe, o. łańcuszka*
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i || KONKJURS
-----------------------
Wędrujące Albumy TURA III - 1.Ivy, 2.Gagu, 3.Rooda, 4.Izuss, 5.Makneta, 6.Nayanka, 7.Ggagatka, 8.Kiga, 9.Mely
Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by nie obciążać serwera
nigdy nie mogłam pojąć ja leworęczni to robią ... gdy moja koleżanka obiera ziemniaki lewą ręką - to ja zamykam oczy bo mi się wydaję że zaraz zobaczę cieknącą z palca krew, a gdy jedziemy autem to zawsze ją sprawdzam , czy chcąc skręcić dobry kierunkowskaz wrzuciła ...
okazuje się, że osoby leworęczne są bardzo sprawne manualnie i często mają zdolności plastyczne. moja przyjaciółka na prawdę świetnie rysuje właśnie lewą ręką, inaczej z pisaniem, bo dłoń rozmazuje wtedy atrament.
kiedyś mieliśmy na lekcjach rysunku pana praktykanta, który władał wyłącznie lewą ręką, bo prawą miał amputowaną. nic tylko podziwiać, jak silne psychicznie są takie osoby, które będąc młode przeżywają taką tragedię, a mimo to się nie poddają, tak jak ten Pan. a jaką on miał kreskę!
i przepraszam za offtop - widzę że mam tą gazetkę z tymi koronkami irlandzkimi. jak będę miała znowu kartę pamięci do aparatu to pocykam foty i też coś wrzucę
dziś postanowiłam że mąż ma mi na urodziny kupić zestaw do szydełkowania czyli książke z podstawami szydełko i kordonki. tylko że ja nie mam pojęcia jaka książka jest najlepsza dla osoby która w ręku szydełka nie miała no i jakie szydełko jest dobre na początek, rozmiary, itp. która z dziewczyn coś mi poleci bo ja naprawde jestem w to zielona. a jak patrze na te wasze cuda to mnie zazdrość bierze!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum