Wiek: 34 Dołączyła: 11 Lut 2008 Posty: 165 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 12 Kwiecień 2008, 10:16
szajajaba, zazwyczaj przy schematach czapek jest podany obwód głowy, na jaki obliczono liczbę oczek. Więc jeśli używasz takiej samej włóczki i szydełka, jak w opisie wykonania, to znając obwód głowy maluszka możesz przeliczyć sobie liczbę oczek korzystając z wzorów na proporcje: obwód głowy dorosłej/liczba oczek=obwód głowy maluszka/x
Nie wiem, jak tu pisać ułamki, ale / to u mnie kreska ułamkowa, x to nieznana liczba oczek. Dalej trzeba to przemnożyć na ukos, a potem podzielić obie strony przez obwód dorosły. Po jednej zostanie sam x, a po drugiej liczba oczek na małą czapeczkę.
W przypadku innego szydełka i włóczki trzeba najpierw zrobić próbkę ściegu, uprać ją, a po wysuszeniu zdjąć wymiary (zmierzyć) i używać do obliczania liczby oczek.
Ufff. Mam nadzieję, że nie zamotałam za bardzo.
jak z wzorem to z kombinowaniem
jak gładka to po prostu robisz najpierw lekko wypukły, albo i nie, naleśnik-denko, jak osiągniesz obwód głowy to przestajesz dodawać i tyle.
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i
-----------------------
Uwaga, wkrótce przenosiny serwera!Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by ich nie stracić z oczu
a robiłaś już kiedyś w ogóle taki wzór w okrążeniach i z poszerzaniem?
bo to będziesz musiała dodawać pomiędzy nowe "dziurki". np co jakiś czas zrobić nie trzy słupki z tę przerwę a np 2, j o. ł. znów 2 i dopiero przejść do następnej przerwy
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i
-----------------------
Uwaga, wkrótce przenosiny serwera!Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by ich nie stracić z oczu
Wiek: 34 Dołączyła: 11 Lut 2008 Posty: 165 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 12 Kwiecień 2008, 12:44
Albo zrobić gładkie denko, a potem wzorem: dookoła każdy rządek zamknięty do pierwszego oczka i przechodzenie do następnego rzędu kilkoma oczkami łańcuszka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum