Dziewczyny, Izuss, Ness....
pomóżcie pliss....
znalazłam taki topik, chyba nie jest bardzo trudny i może bym sobie go zrobiła , ale oprócz schematu motywu nie mam nic więcej,żadnego opisu ani legendyi nie wiem:
-jak jest robiona ta gładka częsc bluzeczki
- co w schemacie motywu jest robione słupkami a co półsłupkami
-co jest zaznaczone czerwonymi rameczkami
ten topik jest na 2 stronie (u Krystyny) tu:
http://crochet.korabel.ne...wtopic.php?t=14
izuss1 napisał/a:
fotka dość mała i niewiele widać, ale coś jednak widac
zacznę od schematu:
- to co zaznaczone podłużną ramką - takie długie w kreseczki - to trzy siedmiokrotnie nawinięte słupki
- ta druga ramka to dwa oczka ścisłe
wzór na część gładką moim zdaniem to coś w tym stylu co na schemacie u dołu
jest jeszcze jakaś koronka wokół dekoltu, ale to już można wybrać z różnych wzorów (np z tej książki co dziś wkleiłam link) albo pokombinować
generalnie radziłabym zacząć tak:
- zrobić jeden motyw, wymierzyć
- zrobić kawałek "ściegiem gładkim", wymierzyć
- znależć jakiś top własny o podobnum fasonie i żądanych wymiarach, poobliczać ile motywów, jakie szerokie pasy itd
to tyle na początek - w razie wątpliwości - pisz
a, jeszcze jedno - jak dla mnie szydełko max 2 i nici odpowiedni do niego dobrane. ja bym nawet na 1,75 robiła, ze snehurki
Izuss -dzięki,
zacznę tak robić jeszcze dzisiaj póki mam szczere chęci, do rana daleko...
bardzo ładny top, i nawet nie jest trudny, bo części jednolite są proste, nie trzeba nigdzie odejmować ani dodawać oczek, robisz po prostu prostokąt, potem te motywy, co na początek, jak z robisz jeden to sobie pomierz właśnie do jakiegoś topu, który jest na Ciebie dobry i zobaczysz ile ich trzeba . Wszystko już Ci tu widzę mistrzyni objaśniła. To, ze gdy słupki zbiegają się w jednym miejscu, to zn. że są wkłute w to samo oczko, to pewnie wiesz, ale może inni nie.
co do schematów wklejonych przez mnie topów, to może jeśli ktoś będzie zainteresowany, to wyślę mailem, mogłabym wtedy wysłać duże zdjęcia i lepiej byłoby widać.
Ness
długo wczoraj siedziałam i robiłam próbki schematów z włóczek które mam w domu i niestety brzydko wychodzą , głównie są za duże muszę dzisiaj iść do sklepu i kupić jakieś inne nici , albo snehurkę jak radzi Izuss albo nie wiem może jakieś tureckie ( maxi ?czy jakoś tak )
jeśli robiłaś takie topiki to doradz ( z doświadczenia) jakie nici będą najlepsze na ten "mój"
ja zrobiłam sobie z elemantów jeden topik, ze snehurki właśnie
wiem, że najpopularniejsza na tego typu ciuszki jest maxi właśnie i perle 5
co do perle nie wiem - nie próbowałam (ale z perle 8 robiłam serwetkę - bomba mi się robiło) natomiast maxi nie cierpię - bo jak dla mnie jest zbyt mocno skręcona i potem robótka wychodzi mi na maxa sztywna
najlepiej pójdź i zobacz co mają - przecież ważny jest jeszcze kolor, prawda?
pomacaj, podotykaj, pogłaszcz - tak się naljepiej wybiera
jeszcze jedno - czasem myślę, że to głupie (bo bywa, że mam problem z dokupieniem) ale jeśli zdecydujesz się na jakieś małe motki, a nie znasz jeszcze danej nici, to weź na początek jeden - zobaczysz sobie jak Ci wychodzi, czy dobrze się układa. po co masz potem zostać np z dziesięciona motkami nici z których nie będziesz chciała dziergać?
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i
-----------------------
Uwaga, wkrótce przenosiny serwera!Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by ich nie stracić z oczu
Ostatnio zmieniony przez izuss1 28 Maj 2007, 13:25, w całości zmieniany 1 raz
Izuss - OK
wszystko zrozumiałam , perle 5 żadko można dostać ostatnio w sklepie podobno nawet u Wojtka brakło,ja z kordonka maxi ( ale tego cieniutkiego ) robiłam już małe elementy ale straciłam cirpliwość i wrzuciłam do szafy (mam na 1/2 bluzki ) jak mi przejdzie to będą na poduszkę albo na serwetkę
Iza co ja tu się bedę rozgadywać - urywam się teraz ( po cichu ) z pracy i lecę do pasmanterii zobaczyć
to jak już cos kupisz to szybciutko wklej fotkę/skan albo choćby opis tego co nabyłaś
-----------------------
Uwaga, wkrótce przenosiny serwera!Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by ich nie stracić z oczu
Ostatnio zmieniony przez izuss1 28 Maj 2007, 13:25, w całości zmieniany 1 raz
Poszukuję pilnie schematu na letnią czapeczkę - kapelusik dla 2 latki , no i żeby łatwy był, coby go można niewprawnymi łapskami - znaczysię moimi szybko machnąć. Może ktoś ma ?
ja jednak zrobiłam kilka modyfikacji:
- w pierwszym i drugim okrążeniu robiłam o jeden słupek mniej - co w efekcie dawało o
jeden motym mniej
- od miejsca gdzie zaczyna sie formować "szpic" ananaska robiłam po bokach ananaska nie po 3 a po 2 oczka łańcuszka
nici - kordonek z lidla (ciut grubszy niż snehurka)
szydełko 2,0
izuss1, ogromnie dziękuję, zabieram się do próbek, zobaczymy czy dam radę.
A tak w ogóle to strasznie chcę Cię pochwalić i wnioskuję o przyznanie orderu za wzorowe służenie pomocą potrzebującym i bezustanne inspirowanie o każdej porze dnia i nocy!
Mozna liczyć na Ciebie - myślę, że to nie tylko moje zdanie
_________________ Gość czy znasz już temat nowego konkursu?
a ja się rumienię po cichutku
bardzo, bardzo mi miło dziewczyny! będę się teraz starała jeszcze bardziej! obesztawam!
-----------------------
Ostatnio zmieniony przez izuss1 28 Maj 2007, 13:26, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2288 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 25 Maj 2007, 15:07 KAPELUSZ
próbuję, ale mi się straszna falbanka robi
Zaczynam 10 słupków potem z tego w następnym rzędzie jest 20 potem 40, bo zmniejszyłam o 2 słupki. Juz którys raz podchodzę
teraz mam wątpliwości czy jak zmniejszę to mi się wzór zgodzi , a jak robię wg wzoru to falbanka a nie kapelutek,
jeśli Ci się jakoś bardzo bardzo nie pali to zrobię w weekend to początkowe kółko po mojemu i w pon. zeskanuję, ok?
-----------------------
Ostatnio zmieniony przez izuss1 28 Maj 2007, 13:26, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2288 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 25 Maj 2007, 15:36 KAPELUSZ
dzięki ogromne, ten schemacik troszkę nie wyraźny i juz nie wiem czy oczko łańcuszka między słupkami jest czy nie. No gdybyś mogła to wiesz - dozgonna wdzięczność i te sprawy...
perle jest ok, zgadzam sie, ze najlepiej na dotyk, przecież każdy ma inny gust. To nie może być zbyt grube, bo wyjdzie sztywne i kolczuga, ale za cienkie też nie, bo sie się szybko zniechęcisz...
powodzenia!!!
No i kupiłam ale kordonek ariadna po 11,50 ( 425m) biały z połyskiem , robi się dobrze i szybko, szydełko nr 1,50 narazie mam tylko próbkę ale dzisiaj zacznę już na całego.Lepszy by był perle 5 bo ma gładszą nitkę ale nie było dużego wyboru ( 415m po 14,80) i kolory niezbyt ładne , perle 8 jest za cienki a po snehurce ani śladu , a ponieważ myślałam że zacznę już w piątek więc wzięłam tę ariadnę , element wychodzi dość duży to pójdzie szybko jak będę już mieć więcej to pokarzę. Nie wiem czy nie bałaganię pisząc tutaj ?
dzięki ogromne, ten schemacik troszkę nie wyraźny i juz nie wiem czy oczko łańcuszka między słupkami jest czy nie. No gdybyś mogła to wiesz - dozgonna wdzięczność i te sprawy...
zrobiłam, zeskanowałam, obrysowałam
oto pierwsze 10 rzędów tak jak ja to robię (a już dwa kapelutki są w noszeniu, czyli chyba jest ok)
a tu z narysowanym schematem
gdyby jeszcze coś było nieczytelne - proszę pisać nie bać się
UWAGA: proszę w tym wątku ZAWSZE cytować wypowiedź do której się odnosicie - będzie nam łatwiej sie domyślić o co chodzi
-----------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum